Kiniją, vienas po kito, supurtė 2 galingi žemės drebėjimai: pranešama apie žuvusius

Galingas 7,3 balo žemės drebėjimas anksti šeštadienį vietos laiku įvyko Kinijos šiaurės vakarinėje Činghajaus provincijoje, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

 Kiniją supurtė galingas žemės drebėjimas: pranešama apie žuvusius.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Kiniją supurtė galingas žemės drebėjimas: pranešama apie žuvusius.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 9:05 PM, atnaujinta May 21, 2021, 10:25 PM

Šis drebėjimas įvyko praėjus kelioms valandoms po kito, supurčiusio šalies pietvakarinę dalį ir pareikalavusio mažiausiai dviejų žmonių gyvybių.

Žemės drebėjimo Činghajuje, įvykusio 2 val. 4 min. vietos (penktadienį 21 val. 4 min. Lietuvos) laiku, židinys buvo gana arti paviršiaus – apie 10 km gylyje. Epicentras buvo maždaug už 400 km į pietvakarius nuo Siningo miesto, nurodė JAV seismologai..

Iš pradžių USGS smūgių stiprumą įvertino 7,4 balo, bet atnaujinta informacija rodo, kad drebėjimas buvo šiek tiek silpnesnis..

Drebėjimo paveikta vietovė Tibeto plokščiakalnyje yra retai apgyventa.

2010 metais per 6,9 balo žemės drebėjimą Činghajuje žuvo arba dingo apie 3 tūkst. žmonių.

Kinijos pietvakarinėje Junano provincijoje penktadienį įvyko 6,1 balo žemės drebėjimas, pranešė vietos pareigūnai ir seismologai.

Per jį žuvo mažiausiai du žmonės.

Požeminis smūgis buvo užfiksuotas 21 val. 48 min. vietos (16 val. 48 min. Lietuvos) laiku, o jo epicentras glūdėjo 10 km gylyje, netoli daug turistų pritraukiančio Dalio miesto.

Iš pradžių stichijos stiprumas buvo įvertintas 6 balais, o paskui USGS pranešė, kad požeminis smūgis buvo kiek galingesnis.

Po žemės drebėjimo kalnuotoje provincijoje buvo patvirtinta dviejų žmonių žūtis, pranešė vietos pareigūnai, pridūrę, kad dar mažiausiai 17 žmonių buvo sužeisti, jiems suteikiama medikų pagalba.

Pasak Junano vyriausybės, daugiau kaip 20 tūkst. žmonių teko evakuoti.

Šiose apylinkėse gyvena per 100 tūkst. žmonių; didžioji dauguma – kaimiškose bendruomenėse.

Kinijos seismologijos tarnyba CENC per į „Twitter“ panašią platformą „Weibo“ perspėjo žmones „laikytis atokiau nuo pastatų“.

Pasak tarnybos, požeminis smūgis įvyko po „virtinės mažesnių drebėjimų“, užfiksuotų maždaug valanda anksčiau.

Vietos žiniasklaida pasidalijo vaizdo įrašais, kuriuose matyti, kaip siūbuoja ant lubų pritvirtintos lempos, o nuo lentynų krenta vazos, taip pat – kaip žmonės po drebėjimo bėga į lauką.

Provincijos vyriausybė nurodė, kad sugriuvo ar žalos patyrė keli pastatai ir kad „situacija toliau tikrinama“.

Junanas yra labai pažeidžiamas žemės drebėjimų požiūriu. Regione stebimas didelis seisminis aktyvumas dėl Indijos ir Eurazijos tektoninių plokščių, sudarančių didžiulę Himalajų kalnų grandinę, susidūrimų.

2014 metų spalį šimtai žmonių nukentėjo, o dar daugiau kaip 100 tūkst. buvo perkelti, Junaną užklupus 6 balų požeminiam smūgiui, įvykusiam netoli Kinijos sienų su Mianmaru ir Laosu.

Kinijoje dažnai įvyksta žemės drebėjimų, ypač kalnuotose vakarinėse ir pietvakarinėse šalies dalyse, kurioms priklauso ir Junanas.

2008 metais pietvakarinę Sičuano provinciją supurčius 7,9 balo žemės drebėjimui žuvo arba dingo 87 tūkst. žmonių.

2003 metų vasarį stiprus 6,8 balo drebėjimas Sindziange pražudė 268 žmones, taip pat padarė reikšmingos materialinės žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.