Karščiai Kanadoje ir JAV nesitraukia: aukų jau beveik 500

Besitęsianti karščio banga Vakarų Kanadoje, žinybų duomenimis, prisidėjo prie šimtų žmonių mirties. Nuo penktadienio iki trečiadienio Britų Kolumbijos provincijoje pranešta apie 486 staigias mirtis. Šis skaičius greičiausiai augs. Jis yra 195 proc. didesnis už įprastą šio laikotarpio vidurkį.

Vėsinimo centrai.<br>Scanpix nuotr.
Vėsinimo centrai.<br>Scanpix nuotr.
Vėsinimo centrai.<br>Scanpix nuotr.
Vėsinimo centrai.<br>Scanpix nuotr.
Gaisras Kalifornijoje.<br>Scanpix nuotr.
Gaisras Kalifornijoje.<br>Scanpix nuotr.
Gaisras Kalifornijoje.<br>Scanpix nuotr.
Gaisras Kalifornijoje.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 1, 2021, 11:06 AM

Ekspertai mano, kad didelis mirčių skaičiaus augimas susijęs su didžiule kaitra. Antradienį termometrai Litone Britų Kolumbijos provincijoje rodė 49,6 laipsnio karštį, tviteryje pranešė vietos meteorologijos tarnyba. Tai „visų laikų temperatūros rekordas“.

Karščių kamuojamuose regionuose įrengti centrai su oro kondicionieriais, kuriuose žmonės gali pasislėpti nuo karščio.

Rekordiniai karščiai

Nuo rekordinių temperatūrų kenčia ir JAV. Portlando ir Siatlo miestuose pirmadienį užfiksuota temperatūra, neregėta nuo stebėjimų pradžios praėjusio amžiaus 5-ajame dešimtmetyje: atitinkamai 46,1 ir 42,2 Celsijaus laipsnio, pranešė Nacionalinė meteorologijos tarnyba.

Didžiulę kaitrą lemia „karščio kupolu“ vadinamas reiškinys, kai aukštas slėgis atmosferoje sulaiko karštą orą regione. Pasak meteorologų, tokio karščio kupolo intensyvumas, „žiūrint statistiškai, yra toks retas, kad vidutiniškai pasireiškia tik kartą per kelis tūkstančius metų“.

Temperatūros rekordai vis dažniau fiksuojami dėl klimato kaitos. Dešimtmetis iki 2019-ųjų pasaulyje buvo karščiausias per stebėjimų istoriją.

„Išgyvename karčiausią savaitę, kokią tik yra patyrę Britų Kolumbijos gyventojai, ir dėl to yra pasekmių – katastrofiškų pasekmių šeimoms ir bendruomenėms“, – spaudos konferencijoje sakė Britų Kolumbijos premjeras Johnas Horganas.

Jis paragino „pasidomėti žmonėmis, kuriems... gali kilti rizika, pasirūpinti, kad šaldytuvuose būtų šaltų kompresų,... būti vėsiausiose namų dalyse“.

JAV Nacionalinė meteorologijos tarnyba paskelbė panašų įspėjimą ir paragino žmones „būti pastatuose su oro kondicionavimu, vengti energingos veiklos lauke, gerti daug vandens, pasidomėti, kaip laikosi giminaičiai ir kaimynai“.

Žmonės nakvoja automobiliuose

Vankuverio rajone dėl karščio bangos uždarytos mokyklos ir skiepijimo nuo COVID-19 centrai, pareigūnai gatvėse įrengė laikinus fontanus ir dulksnos stoteles.

Parduotuvėse buvo greit išpirkti nešiojamieji kondicionieriai ir ventiliatoriai. Keli žmonės naujienų agentūrai AFP sakė, kad naktį praleido savo automobiliuose su įjungtais kondicionieriais ar požeminėse automobilių stovėjimo aikštelėse.

Dėl didžiulių karščių ir sausros savaitgalį kilo keli gaisrai. Vienas gaisras prie Kalifornijos ir Oregono sienos iki pirmadienio ryto išdegino 600 ha plotą. „Dubajuje būtų vėsiau nei tai, ką patiriame dabar“, – pirmadienį AFP sakė „Environment Canada“ klimatologas Davidas Phillipsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.