Audrų nuniokotam Kinijos regionui gresia užtvankos griūtis

Kinijos kariuomenė antradienį perspėjo, kad šalies vidurio regione, nuniokotame smarkių liūčių ir potvynių, viena užtvanka „gali bet kuriuo metu sugriūti“.

 Audrų nuniokotam Kinijos regionui gresia užtvankos griūtis.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Audrų nuniokotam Kinijos regionui gresia užtvankos griūtis.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 10:59 PM

Meteorologijos tarnybos paskelbė aukščiausio lygio pavojų centrinėje Henano provincijoje, kur gyventojus teko evakuoti iš daugybės užlietų miestų ir gyvenviečių bei žuvo mažiausiai trys žmonės.

Antradienio pavakarę Liaudies išvadavimo armijos (LIA) regioninė vadovybė perspėjo, kad nesiliaujant liūtims apie 7 mln. gyventojų turinčiame Luojango mieste esančioje Ihetano užtvankoje atsivėrė 20 metrų pralauža ir kad ji „bet kuriuo metu gali sugriūti“.

LIA Centrinio veiksmų teatro štabas nurodė siunčianti karių imtis ekstremalių priemonių, įskaitant sprogdinimą ir potvynio nukreipimą.

„Liepos 20 dieną Ihetano užtvankoje atsivėrė 20 metrų pralauža... upės krantas buvo smarkiai pažeistas, ir užtvanka bet kuriuo metu gali sugriūti“, – perspėjama pranešime.

Lietinguoju metų laiku Kinijoje dažnai kyla potvynių, nuniokojančių kelius, pasėlius ir namus.

Ši grėsmė dar labiau išaugo pastaraisiais dešimtmečiais, nes šalyje buvo pastatyta daug užtvankų ir dambų, atribojusių upes nuo šalimais esančių ežerų bei užliejamų salpų, kurios padėdavo sugerti dalį vasaros kritulių pertekliaus.

Netoliese esančiame Džengdžou mieste nuo smarkių liūčių pradžios žuvo mažiausiai vienas žmogus ir dar du dingo, pranešė valstybinis dienraštis „People's Daily“. Ten pat nurodoma, kad potvyniai sugriovė namų.

Vietos žiniasklaida pranešė apie dviejų žmonių žūtį nugriuvus vienai sienai kitame šio miesto rajone.

Kaip pranešė sinoptikai, Džengdžou smogusios liūtys buvo smarkiausios nuo meteorologinių matavimų pradžios prieš 60 metų. Mieste vos per tris dienas iškrito vidutinė metinė lietaus norma.

Tarnybos uždarė užlietą Džengžou metropoliteną ir atšaukė šimtus skrydžių.

Iki antradienio popietės buvo evakuota daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, nurodė provincijos valdžia. Taip pat buvo perspėta, kad 16-oje užtvankų vandens lygis pakilo iki pavojingos ribos.

Be to, liūtys sunaikino tūkstančius hektarų pasėlių, o bendra įvertinta žala siekia apie 11 mln. JAV dolerių (9,34 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.