Kiniją užklupo smarkiausios liūtys per 60 metų: žuvo jau 25 žmonės

Viename centriniame Kinijos mieste per smarkių liūčių sukeltas žemės nuošliaužas ir potvynius žuvo mažiausiai 25 žmonės.

Potvyniai Kinijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Potvyniai Kinijoje. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2021, 2:28 PM

Per beprecedentes liūtis Henano provincijoje persipildžius užtvankoms prezidentas Xi Jinpingas padėtį pavadino „itin sunkia“, o potvynių kontrolės priemonėms artėja prie „kritinio etapo“, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Pasak vietos pareigūnų, šioje provincijoje dėl liūčių sugriuvus kelioms užtvankoms ir upėms išsiliejus iš savo krantų Džengdžou mieste teko evakuoti beveik 200 tūkst. žmonių.

Regioną užklupusios liūtys buvo smarkiausios nuo tokių duomenų rinkimo pradžios prieš 60 metų. Džengdžou vos per tris dienas iškrito metinė kritulių norma.

Džengdžou pareigūnai sakė, kad liūtims užliejus miesto metropoliteną 12 žmonių žuvo, penki buvo sužaloti, o dar šimtai – išgelbėti.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizduose matyti, kaip priblokšti keleiviai grumiasi su greitai augančiu vandens lygiu traukinio vagone. Paskui gelbėtojai prapjauna vagono stogą ir ištraukia iš jo žmones, pranešė vietos žiniasklaida.

Kitoje medžiagoje matyti dramatiškas pėsčiųjų gelbėjimas Džengdžou mieste nuo gatvėmis besiveržiančių srautų.

Mažiausiai keturi žmonės žuvo netoliese esančiame Gongi mieste, kur sugriuvo nemažai namų ir sienų, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“. Jos žiniomis, dėl kritulių susiformavo kelios nuošliaužos.

Už Džengdžou ribų gyvenantys artimieji desperatiškai prašė suteikti informacijos per kinų socialinį tinklą „Weibo“, mieste nutrūkus ryšiui.

„Ar antram aukštui gresia pavojus? Ten gyvena mano tėvai, bet negaliu susisiekti su jais telefonu“, – parašė viena vartotoja.

„Nežinau daugiau apie jų situaciją. Esu Tiandzine, o mano tėvai – Džengdžou. Labai nerimauju“, – sakė ši moteris, prisistačiusi tik pavarde Hou, su ją susisiekus naujienų agentūrai AFP.

Karių mobilizacija

Kinų valdžia paskelbė aukščiausi lygio įspėjimą Henano provincijoje, potvyniams tebesiaubiant regioną.

Trečiadienį mažėjant nelaimės mastams, Kinijos kariuomenė perspėjo, kad per audras smarkiai apgadinta užtvanka netoli Džengdžou miesto „gali bet kuriuo metu sugriūti“.

Regioninis Liaudies išvadavimo armijos (LIA) padalinys antradienį pranešė, kad smarkus lietus padarė žalos Ihetano užtvankai netoliese esančiame Luojango mieste.

Trečiadienio rytą LIA pranešė, kad prie užtvankos buvo vykdomos sprogdinimo operacijos ir kad kariuomenė „sėkmingai atidarė naują potvynio nukreipimo kanalą“.

Dėl šių priemonių vandens lygis nukrito ir „pavojus tapo veiksmingai valdomas“. Potvyniams užliejus Henaną, prie netoliese esančių upių buvo dislokuota karių, kad jie galėtų sutvirtinti užtvankas maišais su smėliu.

„Kai kurių vandens saugyklos užtvankos sugriuvo... sukeldamos sunkių sužalojimų, žmonių žūčių ir turtinės žalos“, – valstybinis transliuotojas CCTV cituoja Kinijos prezidentą Xi Jinpingą.

„Jau įžengėme į kritinę potvynių valdymo stadiją, todėl visų sričių vadovai ir kadrai turi... imtis lyderystės, greitai organizuoti pajėgas apsaugai nuo potvynių ir gelbėjimo operacijoms.“

Lietinguoju metų laiku Kinijoje dažnai kyla potvynių, nuniokojančių kelius, pasėlius ir namus. Ši grėsmė dar labiau išaugo pastaraisiais dešimtmečiais, nes šalyje buvo pastatyta daug užtvankų ir dambų, atribojusių upes nuo šalimais esančių ežerų bei užliejamų salpų, kurios padėdavo sugerti dalį vasaros kritulių pertekliaus.

Pasak mokslininkų, dėl klimato kaitos ir kitų vis pavojingesnių meteorologinių reiškinių potvyniai visame pasaulyje nuolat intensyvėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.