Lietuvos danguje naktį užfiksavo itin retą gamtos reiškinį: jo paaiškinti iki galo negali ir mokslininkai

„Nuotraukoje prieš jūsų akis – sunkiai užfiksuojamas atmosferos reiškinys – raudonosios fėjos/kaukai (angliškai – red sprites). Reiškinį užfiksavo fizikos mokytojas, o laisvalaikiu ir audrų gaudytojas Tadas Janušonis, liepos 28/29 d. naktį (apie vidurnaktį) Biržų rajone.

Raudonosios fėjos/kaukai. <br>„SkychasersLT“ nuotr.
Raudonosios fėjos/kaukai. <br>„SkychasersLT“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-30 14:10, atnaujinta 2021-12-07 17:34

Įdomu tai, kad pasaulyje šis reiškinys pirmą kartą (netyčia) buvo užfiksuotas tik 1989 metais (nors yra žinomas daugiau nei 130 metų). Taip yra todėl, nes juos itin keblu užfiksuoti fotoaparatu: blyksniai trunka vos dešimtąsias sekundės dalis ir yra sunkiai matomi nuo žemės, nes paprastai juos užgožia audros debesys.

Taigi nuo minėtų debesų reikia būti keleto šimtų kilometrų atstumu, kad eitų užfiksuoti raudonuosius „spraitus“. Nors kadras užfiksuotas Biržų apylinkėse, tačiau pats reiškinys buvo kažkur ties Lenkijos sostine (atstumas siekė ~400–500 km)“, – socialinio tinklo paskyroje rašė meteo.lt.

„Visi esat girdėję apie mistinį kamuolinį žaibą. Deja, niekam nėra pavykę jo užfiksuoti. Tačiau, egzistuoja kur kas mistiškesni žaibai, nei kada galėjot įsivaizduoti!

Visą šimtmetį lėktuvų pilotai pranešinėdavo, kad virš audrų matydavo keistus šviesos darinius, tarsi šmėklas keliaujančias į dangų. Tačiau jokie mokslininkai jais netikėjo, kol prieš 30 metų tos šmėklos buvo netyčia užfiksuotos!

Taip jos ir buvo pavadintos, angliškai „sprites“ (kaip limonadas), o lietuviškai verstųsi kaip dvasios ar kaukai.

Po to, mokslininkai jais labai susidomėjo ir sekė labai sunkūs bandymai dvasias suprast. Net ir iki šiol reiškinys nėra visiškai suprastas, tačiau niekas neabejoja, kad tai yra žaibas! Tai tiesiogine prasme KOSMINIS žaibas, nes jis šauna ne žemyn, o virš audros aukštyn. Nusitęsia 50km ir gali pasiekti net 100km aukštį!“, – pasakoja gamtos reiškinius besivaikantys „Skychasers LT“.

„Bent jau man, pagauti kauką yra tas pats, kas išlošti pagrindinį prizą gamtos reiškinių medžioklėje. Tai padaryti yra be galo sunku! Reikia turėti arba super jautrią šviesai įrangą arba labai gerai mokėti naudotis fotoaparatu. Tačiau, sunkiausias dalykas yra tinkamų sąlygų sulaukimas!

Tolumoje, bent už 100km privalo virti labai intensyvi mezocikloninė audra su galingiausiais žaibų išlydžiais į žemę, o pačiam virš galvos privalo būti giedra ir maksimaliai tamsu. Net ir tinkamos sąlygos negarantuoja, kad bus kaukai, tad šiuos pagavau antrą sykį tik po dviejų metų!! Kokybė yra tragiška, nes juos užfiksavau filmuodamas labai jautria šviesai kamera.

Plika akimi jie buvo nematomi, nes naktys jiems yra dar per šviesios, o patys kaukai buvo už 400-500km ties Varšuva! Net ir nufilmavęs, juos pastebėjau ne aš, o kolega Lukas peržiūrėjęs medžiagą! Be galo daug džiaugsmo, nes tai įspūdingiausios kosminės dvasios, kurias pagavom iki šiol!“, – džiaugsmu dalijasi „Skychasers LT“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.