Per žemės drebėjimą Peru sostinėje nukentėjo devyni žmonės

Peru sostinę ir jos apylinkes penktadienį supurtė apystipris 5,6 balo žemės drebėjimas, per kurį nukentėjo mažiausiai devyni žmonės, taip pat buvo apgadinta pastatų, pranešė tarnybos.

Peru. <br>123rf.com nuotr. 
Peru. <br>123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2022, 5:45 PM, atnaujinta Jan 8, 2022, 3:24 PM

Peru geofizikos instituto (IGP) duomenimis, drebėjimas užfiksuotas 5 val. 27 min. vietos (12 val. 27 min. Lietuvos) laiku, jo židinys glūdėjo už 19 km į šiaurės rytus nuo Limos, 116 km gylyje.

Kai kurie sostinės gyventojai paniškai bėgo iš savo siūbuojančių namų.

Anot civilinės gynybos institucijų, nukentėjo devyni žmonės, iš jų devyni – sunkiai, taip pat buvo apgadinti trys namai: ryčiau Limos esančiuose San Chuan de Lurigančo ir Atės rajonuose.

Svarbų greitkelį, jungiantį sostinę su centrine Peru dalimi, užblokavo akmenų griūtis.

„Laimei, žuvusiųjų neaptikome“, – televizijai „N“ sakė Nacionalinio nepaprastųjų situacijų operacijų centro koordinatorius Rolando Capucho.

Vienas vyras, 28 metų Jeisonas Arapa, susižeidė, kai bandydamas evakuotis iškrito iš savo namo trečio aukšto, informavo civilinės gynybos tarnybos.

Anot R. Capucho, po stichinės nelaimės viename iš namų buvo įstrigę trys vaikai, bet vėliau jie buvo išgelbėti.

IGP direktorius Hernando Tavera sakė, kad buvo juntamas intensyvus kratymas.

„Tikėtina, kad aukštumose šis vidutinio stiprumo žemės drebėjimas sukėlė akmenų griūčių ir žemės nuošliaužų ant kelių ir slėniuose. Netgi tikėtina, kad buvo apgadinti pavojingose vietose esantys namai“, – sakoma instituto tinklalapyje paskelbtame H. Taveros pranešime.

Drebėjimas buvo juntamas piečiau Limos esančiose Kanjetės ir Činčos provincijose, taip pat Čimbotės uostamiestyje, esančiame beveik už 400 km į šiaurę nuo sostinės. Cunamio pavojaus neužfiksuota.

„Peru žmonės, išlikime ramūs, bet būkime pasiruošę bet kokiam pakartotiniam smūgiui“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas Pedro Castillo.

Lapkritį Peru šiaurinį Amazonės regioną supurtė galingas 7,5 balo žemės drebėjimas. Tąsyk buvo sugriauta 117 namų, sužeisti 12 žmonių ir dar per 2 000 gyventojų liko be pastogės.

Kasmet Peru įvyksta mažiausiai 400 juntamų žemės drebėjimų. Šalis priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ – didelio seisminio  ir vulkaninio aktyvumo zonai, apimančiai ir abiejų Amerikų vakarų pakrantę.

2007 metų rugpjūčio 15-ąją vidurio Peru pakrantei smogęs 7,9 balo žemės drebėjimas nusinešė daugiau kaip 500 žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.