Indiją ir Pakistaną svilina karščio banga: temperatūra viršija 45 laipsnius

Šimtai milijonų žmonių Šiaurės Indijoje ir Pakistane kenčia balandžio mėnesiui beprecedenčius karščius. Temperatūra čia daug kur jau viršijo 45 laipsnius, o savaitgalį gali perkopti ir 50 laipsnių ribą, penktadienį Ženevoje sakė Pasaulio meteorologijos organizacijos (PMO) atstovė. Padėties pagerėjimo tikimasi tik kitos savaitės pradžioje.

Karščio banga Indijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karščio banga Indijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 3:17 PM

Tokių temperatūrų šiuo metų laiku dalyje minėtų regionų dar niekada nėra buvę, Šveicarijos stočiai SRF sakė klimato tyrėjas Erichas Fischeris iš Ciūricho. Karščio banga, anot jo, greičiausiai pagerins rekordus.

Kartu su didele oro drėgme ten susidaro žmonėms sunkiai pakeliamos sąlygos, teigė ekspertas. Tai vienas tankiausiai apgyvendintų pasaulio regionų, kuriame gyvena apie 10 proc. planetos gyventojų.

Žmonės gyvena arti vieni kitų, oro tarša yra didelė, naktys karštos. Daugelis žmonių neturi galimybių atsivėsinti. Jei tokios karščio bangos truktų ilgiau, žmonės, neturėdami prieigos prie kondicionuojamų patalpų, čia neužilgo negalėtų gyventi.

Ar ši karščio banga tiesiogiai susijusi su klimato kaita, dar sunku pasakyti, sakė PMO atstovė. Tačiau tokie įvykiai sutampa su klimato tyrėjų prognozėmis, kad klimato šilimas Pietų Azijoje sudaro sąlygas dažnesniems ir intensyvesniems orų ekstremumams.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.