Puerto Riką nusiaubęs uraganas „Fiona“ pasiekė Dominikos Respubliką

Uraganas „Fiona“, sekmadienį palikęs be elektros Puerto Riką, pirmadienį pasiekė Dominikos Respubliką ir pražudė ten vieną žmogų.

Uragano padariniai Puerto Rike. <br>AP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai Puerto Rike. <br>AP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai Puerto Rike. <br>AP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai Puerto Rike. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-09-20 13:31

Vėlai pirmadienį audra sustiprėjo iki 2-os kategorijos uragano, pranešė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC). Pasak sinoptikų, naktį Puerto Rike ir rytinėje Dominikos Respublikos dalyje tęsis liūtys ir galimi nauji katastrofiški potvyniai.

„Raudonasis“ pavojus galiojo septyniose iš 32 Dominikos Respublikos provincijų, o daugiau kaip 12 tūkst. žmonių slėpėsi saugiose vietose, pranešė gelbėjimo tarnybos.

Vienas vyras žuvo per audrą, kai atsargumo sumetimais pjovė medį prie savo namų, pranešė valdžia.

Aplink Dominikos Respublikos kurortą Punta Kaną, kur nutrūko elektros tiekimas, kai kurie keliai buvo užtvindyti arba užblokuoti nuvirtusių medžių ar elektros stulpų, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Prezidentas Luisas Abinaderas stichinės nelaimės zonomis paskelbė tris rytines provincijas: Altagrasiją, kurioje yra Punta Kana, Seibą ir Hato Majorą.

Vietos žiniasklaidos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip rytinėje pakrantėje esančio Higvėjaus miesto gyventojai braido po vandenį ir bando išsaugoti asmeninius daiktus.

Pasak NHC, „Fiona“ nešamo nuolatinio vėjo maksimalus greitis pasiekė 155 km per valandą. Antradienį audra turėtų sustiprėti iki 3-ios kategorijos ir tapti pirmuoju dideliu Atlanto vandenyno uraganu šį sezoną.

Manoma, kad vėlų pirmadienį arba ankstyvą antradienį praslinkusi netoli Terkso ir Kaikoso salų audra vėliau šią savaitę keliaus į šiaurę, į vandenyną, nors gali pavojingai priartėti prie mažų Bermudų salų.

Puerto Riko gubernatorius Pedro Pierluisi teigė, kad teritorijoje, kur vis dar pliaupė lietus, nuo sekmadienio audra padarė katastrofišką žalą, o kai kuriose vietovėse iškrito daugiau nei 76 cm kritulių.

Visame Puerto Rike „Fiona“ sukėlė nuošliaužų, užblokavo kelius, nuvertė medžių, elektros stulpų ir sugriovė tiltų, sakė P.Pierluisi.

Pasak valdžios institucijų, dėl elektros energijos tiekimo nutrūkimo žuvo vyras – jis sudegė bandydamas užpildyti generatorių.

Be elektros liko didžioji dalis Puerto Riko salos, kurioje gyvena 3 mln. žmonių, tačiau pirmadienį elektros tiekimas buvo atnaujintas maždaug 100 tūkst. vartotojų, sakė gubernatorius.

Pasak pareigūnų, nutrūkus elektrai ir patvinus upėms, uraganas taip pat paliko apie 800 tūkst. žmonių be geriamojo vandens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu