Laiku nenustatytas herpes virusas moters įsčiose esančiam kūdikiui lėmė cerebrinį paralyžių

38 metų Victoria Birtwistle iš Mančesterio sunerimo dėl keisto bėrimo ant pilvo ir klubų, tačiau ją apžiūrėję medikai teigė, jog tai tėra vabzdžio įkandimo žymės ir paskyrė atitinkamą tepalą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 20, 2013, 1:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:34 PM

Victoria kreipėsi į medikus, nes pamanė, jog bėrimas gali būti rimtesnių sveikatos problemų simptomas. Tuo metu ji buvo 35 savaites nėščia.

„Nebuvo jokių ligos simptomų. Tiesiog jaučiausi pavargusi, bet pamaniau, jog tai yra normali būsena nėštumo metu“, – teigia Victoria.

Nieko neįtardama Victoria ir toliau tepėsi tepalu, manydama, jog tai – tik vabzdžio įkandimas, kuris su laiku praeis.

Gimdymo metu buvo atliktas cezario pjūvis. Tačiau naujagimis negalėjo įkvėpti oro ir buvo visiškai tylus.

Laimei, netrukus vaikelis jau galėjo kvėpuoti tinkamai ir pagal „apgar“ skalę buvo įvertintas kaip labai sveikas mažylis.

Tačiau tą patį vakarą naujagimis, vardu Lucas, ėmė siaubingai klykti bei aimanuoti. Atrodė, lyg vaikutis kentėtų didelį skausmą, jis netgi ėmė mėlynuoti.

Ponia Birtwistle ir jos šeima skubiai pasikvietė seselę, tačiau jai atvykus Lucas jau buvo nustojęs klykti ir atrodė sveikut sveikutėlis.

Seselė pasakė, jog tai – niekis, dažnai pasitaikantis reiškinys kūdikiams, kurie į šį pasaulį atėjo motinai atlikus cezario pjūvį.

Tačiau šiurpą keliantis klykimas vis pasikartodavo. Kiekvieną kartą atskubėjus gydytojams, vaikutis jau buvo nustojęs klykti. Medikai nieko blogo neįtarė ir teigė, kad naujagimis – sveikas.

Tačiau vieną dieną Lucas ėmė klykti gydytojui būnant kambaryje.

Daktaras paklausė, ar tai tas pats klykimas, kuris vis pasikartodavo. Išgirdęs teigiamą atsakymą, gydytojas nedelsdamas perkėlė vaikutį į intensyvios priežiūros skyrių.

Lucas ligoninėje praleido 10 savaičių. Jo būklė sparčiai blogėjo, priepuoliai vis dažnėjo, dažniausiai jų būdavo net 30 per dieną.

Į vaikučio organizmą buvo leidžiami medikamentai nuo epilepsijos priepuolių bei antibiotikai, kurie turėjo sunaikinti infekciją, skatinančią šiuos priepuolius.

Tyrimų metu gydytojai aptiko herpes viruso pėdsakų mažylio organizme.

Victoria teigia: „Aš buvau šokiruota. Kaip gi naujagimis galėjo pasigauti herpes virusą per pirmąsias gyvenimo valandas?“

Tačiau daktaro diagnozė privertė Victorią prisiminti tą nelemtą bėrimą nėštumo metu. Gydytojai patvirtino, jog bėrimas buvo retas, tačiau galimas viruso simptomas.

Jie patikino, jog šansas, jog ji perduos virusą sūnui buvo tik 1 iš 100,000.

Virusas lėmė meningito atsiradimą. Lyg to būtų negana, meningitas pažeidė vaikučio smegenis, todėl jis susirgo cerebriniu paralyžiumi. Cerebrinis paralyžius atsiranda dėl galvos smegenų darbo sutrikimo. Dažniausiai šis sutrikimas atsiranda prieš gimstant arba netrukus po gimimo. Atsiradus cerebriniam paralyžiui sutrinka vaiko psichinis ir fizinis vystymasis, prisitaikymas prie aplinkos sąlygų.

Mažylis nešliaužiojo iki 18 mėnesių, o vaikščioti išmoko būdamas tik 3 metų.

Tačiau šiuo metu Lucas – laimingas šešiametis vaikas.

„Jis niekuomet nebus toks, kaip kiti jo amžiaus vaikai, tačiau jis nusiteikęs taip optimistiškai, jog visa kita pasidaro nesvarbu“, – teigia Victoria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.