Ar trenerių spaudimą patyrusi E.Meškauskaitė dabar engia savo auklėtines?

Praeityje garsiai gimnastei Erikai Meškauskaitei-Čipkienei (43 m.) ne tik išlavintas kūnas, bet ir išskirtinė išvaizda padėjo pasiekti net dvi karjeros aukštumas – iki aštuoniolikos metų ji sugebėjo užkopti į meninės gimnastikos olimpą, o paskui mados pasaulyje buvo garsiausių drabužių dizainerių graibstoma manekenė. Ką ši žavi vilnietė veikia dabar?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2013, 6:11 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:32 AM

Buvusios gimnastės ir manekenės pažįstami netgi ėmė svarstyti, ar tik Erika nebus išvykusi gyventi į užsienį, kur praleido dalį savo gyvenimo.

Jos niekada nematyti garsenybių pamėgtuose vakarėliuose, ją retai sutiksi ir Vilniaus gatvėse.

„Dirbu iš visos širdies“, – juokėsi Erika, paklausta, ar neemigravo.

Buvusi Sovietų Sąjungos rinktinės narė E.Meškauskaitė dabar pati treniruoja gimnastes, o kitu laiku renkasi ramų šeimos gyvenimą.

Kartu su vyru verslininku Alvydu Čipkumi (43 m.) ir keturiolikmečiu sūnumi Karoliu moteris įleido šaknis sostinėje.

Kurį laiką Vilniaus meninės gimnastikos mokykloje trenere dirbanti E.Meškauskaitė-Čipkienė prieš metus atidarė ir savo gimnastikos klubą.

„Į sporto mokyklą nepriima labai mažų mergaičių. Tad klubą atidariau tam, kad pradėčiau būsimas gimnastes ruošti nuo ketverių metų.

Turiu net apie 60 auklėtinių. Vyriausioms – po 16 metų. Jau išugdžiau ir vieną Lietuvos čempionę – devynmetę Faustą“, – džiaugėsi E.Meškauskaitė-Čipkienė.

Į Vilniaus „Senvagės“ gimnazijos salę, kur įkūrė meninės gimnastikos klubą „EM Talents“, Erika eina beveik kasdien. Jai net pritrūksta laiko šeimai ir pomėgiams.

„Man gera duoti. Kai matau, kad mergaitėms sekasi, pati patiriu malonumą. Man patinka kurti grožį viską darant iš širdies.

Tai – mano motyvacija, turbūt dėl to ir sekasi“, – nusišypsojo moteris, į kurią kreipiasi vis daugiau tėvų, norinčių, kad jų dukros lankytų gimnastikos treniruotes.

Pradėjusi sportuoti dar lankydama vaikų darželį, Erika pripažįsta – norint tapti gimnaste neužtenka lankstaus kūno, būtinas ir užsispyrimas, ir daug kitų dalykų.

„Vaikas turi būti gražus, plonytis, kojos ilgos. Tai gimnastikoje labai svarbu. Todėl ši sporto šaka ir vadinama elitine.

Be to, dar reikia būti muzikaliam, nuovokiam, turėti gerą koordinaciją“, – gimnastikai reikalingas savybes vardijo buvusi sportininkė.

Dalis sportuoti atvestų vaikų negali pretenduoti į profesionalų sportą.

Tačiau E.Meškauskaitė-Čipkienė stengiasi dirbti su visais norinčiais. Ji netgi sudarė specialią grupę, kurią lanko mergaitės, neturinčios reikiamų duomenų, tačiau trokštančios sportuoti, išmokti gražios laikysenos.

„Vieni tėvai nori, kad jų vaiko laikysena būtų kaip trenerės. (Juokiasi.) Kita mamytė trokšta vaikui medalio. Tad mes bandome dirbti lanksčiai.

Gimnastikai tinkamus duomenis turinčios mergaitės turi išlaikyti kitas. Taip yra visame pasaulyje.

Klubą įkūriau norėdama Lietuvoje pakelti meninės gimnastikos lygį, nes šiuo metu šis sportas ritasi žemyn“, – savo tikslus išdavė meninės gimnastikos pasaulio vicečempionė.

Lietuvos gimnastės praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje buvo vienos geriausių tuometėje Sovietų Sąjungos rinktinėje.

Ne viena buvusi garsi gimnastė yra pasakojusi apie alinamas dietas, psichologinį trenerių spaudimą.

„Psichologinį spaudimą ir dabar jaučia meninės gimnastikos žvaigždės rusės. Bet jos ir atlygį kitokį gauna. Rusijoje visai kiti dalykai vyksta.

Lietuvoje to nėra. Bent aš tokios taktikos nenaudoju. Gal dėl to mane vaikai ir myli“, – svarstė E.Meškauskaitė-Čipkienė.

Treniruodama mergaites Erika jų paprašo labiau pasistengti, tačiau siekiant kuo geresnių rezultatų ne visada to užtenka. Erika prisipažino mokanti būti ir griežta.

„Aišku, kartais supykstu, pakeliu toną ir juokaudama įžnybiu į užpakalį. Bet vaikai pažįsta mane ir pasitiki. Aš nesiekiu išugdyti robotukų“, – tikino buvusi gimnastė.

Juolab kad Lietuvoje šis sportas nėra populiarus, kaip senas gimnastikos tradicijas turinčiose šalyse, pavyzdžiui, Kinijoje ar Rusijoje.

Erika įsitikinusi, kad šių valstybių treneriai net šiais laikais naudoja ir fizinį, ir psichologinį smurtą prieš jaunas sportininkes.

„Savo rankomis laužyti vaikų man nėra prasmės. Turiu tikslą pirmiausia keisti pačią sistemą, tik po to stengtis patekti į pasaulinę rinką.

Kita vertus, aš nesugebėčiau naudoti drastiškų metodų“, – kalbėjo praeityje garsi sportininkė.

Meninės gimnastikos pasaulio vicečempionė E.Meškauskaitė-Čipkienė pati puikiai prisimena psichologinį smurtą, kurį kartu su kitomis sportininkėmis jai teko patirti vienus metus atstovaujant Sovietų Sąjungos rinktinei.

1987 metais pasaulio gimnastikos čempionate Bulgarijoje Erika iškovojo du sidabro medalius.

„Džiaugiuosi, kad mano karjera rinktinėje nebuvo ilga. Ir Lietuvoje buvo trenerių, kurios mus engdavo.

Žinau, kad jų auklėtinės ir šiuo metu kenčia. Patirtas smurtas padarė neigiamą įtaką jų gyvenimui, net renkantis vyrą“, – atvirai kalbėjo E.Meškauskaitė-Čipkienė.

Būtent dėl to ji savo auklėtinėms nori suteikti džiaugsmo ir įskiepyti grožį savęs nealinant.

Gimnastika susižavėjusioms mergaitėms pavyzdys galėtų būti pati trenerė. Ji nevartoja alkoholinių gėrimų, sveikai maitinasi.

„Mergaitėms, kurios iš prigimties nėra smulkios, tikrai patariu nevalgyti bandelių, šokolado. Tai nėra visavertis maistas, daug naudos neduoda“, – aiškino E.Meškauskaitė-Čipkienė.

Vis dėlto gimnastikos trenerė pripažįsta, kad renkantis mitybą prigimtis labai svarbi. Vienos jos auklėtinės yra itin smulkios ir gali valgyti, kiek nori, kitoms reikia prisilaikyti.

Erika niekada neturėjo rūpesčių dėl per didelio svorio. Ji visada buvo tokia liekna, kad prieš varžybas treneriai tikrindavo svarstykles, įtardami, kad jos sugedo ir dėl to rodo mažą svorį.

Užtat kitos kartu sportavusios merginos alindavo savo organizmą.

Treniruojantis su Sovietų Sąjungos rinktine režimas buvo įtemptas. Treniruotės vyko kasdien po 8 valandas.

„Kai kurios merginos tiesiog saujomis rydavo vaistus, kurie iš organizmo šalindavo skysčius.

Mano karjeros gimnastikoje laikais tai darydavo bene visos olimpinės ir pasaulio čempionės. Aš tuo neužsiimdavau“, – pasakojo buvusi Sovietų Sąjungos rinktinės narė.

Dėl tokio savo elgesio Erika dabar džiaugiasi, nes yra įsitikinusi – tai būtų turėję neigiamos įtakos dabartinei jos sveikatai.

Vis dėlto profesionalios sportininkės karjerą E.Meškauskaitei-Čipkienei primena traškantis stuburas ir girgždantys keliai.

Pasitraukti iš gimnastikos tuomet aštuoniolikmetę sportininkę kaip tik ir privertė kelių traumos. Buvo pažeisti abiejų kelių meniskai.

„Nuėjau pas garsųjį vilnietį mikrochirurgą Kęstutį Vitkų, o jis man pasakė: „Jeigu įlįsiu ir ką nors darysiu tavo keliams, galbūt po dešimties metų visai negalėsi vaikščioti.“

Tada ir nusprendžiau – gana rizikuoti. Ir dėkoju Dievui, kad taip atsitiko. Sporto jau buvau atsikandusi“, – prisiminimais dalijosi buvusi gimnastė.

Baigusi profesionalios sportininkės karjerą Erika neliūdėjo. „Atvirkščiai, džiaugiausi ir labai daug valgiau“, – juokėsi moteris.

Paskutiniais profesionalaus sportavimo metais – 1989-aisiais E.Meškauskaitė dalyvavo pirmajame konkurse „Mis Lietuva“ ir pelnė du titulus – tapo „Mis gracija“ ir trečiąja vicemis.

Netrukus ji įsitraukė į Vilniaus pučiamųjų orkestro „Oktava“ choreografinę grupę ir išvyko koncertuoti už Atlanto.

„Net nespėjau atsigauti po sportinės karjeros, o jau atsidūriau Niujorke. Ten mane tiesiog einančią gatve sustabdė modelių agentūros darbuotojai ir pasiūlė darbą“, – apie gyvenimo posūkį kalbėjo buvusi gimnastė.

Išvaizdi ilgakojė lietuvė pasiūlymą priėmė. Po gastrolių su „Oktava“ ji dar grįžo į Vilnių, bet netrukus vėl susikrovė lagaminus ir būdama 20-ies Niujorke pradėjo modelio karjerą.

Pirmiausia buvusią gimnastę nustebino manekenių atlyginimai.

„Negalėjau patikėti – už du pasaulio sidabro medalius gavau 20 JAV dolerių premiją, o mados pasaulyje man už dvi valandas darbo sumokėjo 300 JAV dolerių.

Atrodė, tik ateinu, pasistaipau ilgomis savo kojytėmis ir tokius pinigus duoda“, – prisimena E.Meškauskaitė-Čipkienė.

Moteris prisipažino – buvo sunkoka pereiti nuo vienokio gyvenimo prie kitokio. Bet jai padėjo užsiimant gimnastika įgytos savybės – ji niekur nevėluodavo, buvo stropi ir atsakinga.

Užtat dėl darbo krūvio kentėdavo iki tol buvęs reguliarus mitybos ritmas.

„Kai kuriomis dienomis tik kava būdavau gyva. Nelabai tausojau sveikatos“, – naujo gyvenimo niuansus pasakojo buvusi manekenė.

Aštuonerius metus E.Meškauskaitė garsiausių mados dizainerių drabužius demonstravo įvairiose šalyse – JAV, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Japonijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje.

Per tą laiką ji susidūrė su manekenių gyvenimo užkulisiais – ten nestigo alkoholio ir narkotikų.

„Nuo tokių pagundų sustabdydavo vienintelė mintis – geriau pinigėlį tėvams atiduosiu nei išleisiu linksmybėms“, – atviravo buvusi manekenė, kuri kartkartėmis trumpam grįždavo į Lietuvą.

Po vieno tokio sugrįžimo Erika daugiau niekur skristi nenorėjo. Vyrų dėmesio kiekvienoje šalyje lepinama gražuolė pamilo lietuvį, taip pat buvusį sportininką lengvaatletį, dabar verslu užsiimantį A.Čipkų.

„Komplimentų niekada nesureikšmindavau. Bet šis žmogus turbūt kitaip paspaudė, kad jam pavyko mane užkariauti“, – juokėsi moteris.

Su būsimu vyru ji susipažino gimtinėje per jų abiejų bendro draugo dainininko Žilvino Žvagulio gimtadienį.

Tuomet prasidėjusią draugystę po penkerių metų vainikavo vestuvės. Pora susituokusi gyvena jau 15 metų.

„Man jie prabėgo kaip viena diena. Galiu dėkoti Dievui, kad sutikau tokį žmogų. Tai – mano gyvenimo meilė“, – savo vyrui gražių žodžių negailėjo buvusi manekenė ir gimnastė.

Sutuoktiniai augina 14-metį sūnų Karolį, kuris lanko Šarūno Marčiulionio krepšinio akademiją.

Šalia mėgstamo darbo, šeimos rūpesčių ir džiaugsmų Erika į savo dienotvarkę įpina ir mankštą, plaukiojimą baseine, masažus. Neseniai ji atrado Pilateso mankštą.

„Nors visada buvau liekna, niekada neturėjau lankstumo dovanos, todėl turėjau daug treniruotis.

Dabar tai juntu savo kailiu“, – nusišypsojo moteris, kurią kartais kamuoja kelių skausmai.

Prieš porą metų E.Meškauskaitė-Čipkienė pakeitė mitybą – atsisakė mėsos, žuvies, dabar beveik nevartoja druskos ir pieno produktų.

Atsisakyti šio maisto nebuvo sunku, nes jo užvalgiusi Erika jausdavosi apsunkusi, kamavo alergija, skausmai.

„Atsisakius druskos, išnyko kelių skausmai. Šiuo metu apie 80 procentų esu žaliavalgė. Pusryčiams geriu kokteilius, negeriu kavos, tik įvairių rūšių arbatą.

Viską darau dėl to, kad kuo geriau jausčiausi“, – tikino buvusi profesionali gimnastė.

Ant podiumo – po dešimties metų pertraukos

Juoda suknele ir rusvais sabalų kailiniais pasipuošusi Erika 2009 metų balandį pristatė dizainerio Juozo Statkevičiaus kolekcijos modelį (nuotr. dešinėje). Tokį iššūkį ji priėmė praėjus dešimčiai metų po to, kai atsisveikino su modelio karjera.

„Juozui jaučiu didelę skolą už nuolatos rodomą žmoniškumą. Tad laukiau progos, kada ir aš galėsiu jam padaryti ką nors gero“, – tuomet sakė E.Meškauskaitė-Čipkienė, ant podiumo sugrįžusi tik vienam vakarui. Laikų, kai garsiausių pasaulio mados namų pristatymai jai buvo kasdienybė, Erika tikino nepasiilgusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.