Šimtametė kaunietė rytais nepamiršta mankštos

Jokio alkoholio, rūkyto maisto ir kiaulienos gaminių. Kasdienė mankšta, nuolat supanti muzika ir šviesios mintys. Tokiu ilgaamžiškumo receptu dalijosi šimto metų sulaukusi kaunietė Marija Gudaitienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Feb 5, 2014, 9:07 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:02 PM

Vasario 2-ąją garbingą jubiliejų paminėjusios moters namai Aleksote, kuriuos su jau Anapilin išėjusiu vyru Juozu statė prieš daugiau nei pusšimtį metų, šiomis dienomis pilni sveikintojų.

Net devyniose Lietuvos mokyklose pedagoge dirbusiai senolei šiltų žodžių, gėlių ir dovanų negaili artimieji, kaimynai, bendruomenės nariai, buvę mokiniai. Ją pasveikino ir Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Aleksoto seniūnijos atstovai.

„Savaitgalį mane žada aplankyti dar daugiau garbių svečių – Lietuvos nepriklausomybės akto signataro ir tarpukario Lietuvos ministro pirmininko Prano Dovydaičio brolio vaikai. Su jais ligi šiol artimai bendraujame“, – gyrėsi M.Gudaitienė.

Puikiai nusiteikusi ir guvi kaunietė nesiskundžia gyvenimu, nevardija sveikatos problemų. Ji kas rytą nepamiršta pasimankštinti ir šiek tiek pasivaikščioti po kambarį – kad raumenys nesustingtų. Vasarą moteris išeina ir į lauką, tačiau žiemą tokių pasivaikščiojimų vengia dėl slidumos.

Didžiausia jos bėda – akys. Jos nėra tokios stiprios kaip anksčiau. Prieš trejus metus moteris nustojo skaityti, rašyti prisiminimus ir žiūrėti televizorių.

Visas naujienas M.Gudaitienė sužino klausydamasi radijo laidų. Per radiją ji taip pat klauso muzikos, kuri širdį užpildo gražiomis melodijomis.

Stebėtinai gerą atmintį išsaugojusi plačių pažiūrų kaunietė – puiki pašnekovė ir išmintinga patarėja. Ji įsitikinusi, kad svarbiausia gyvenime neprarasti žmogiškųjų vertybių – išlikti dorais, mylėti tėvynę, nebūti savanaudžiais, gerbti senatvę.

M.Gudaitienė gimė Rusijoje, tuometiniame Petrograde, kur kažkurį laiką gyveno jos tėvai. 1922 metais šeima grįžo į Lietuvą ir apsistojo Jonavoje.

„Man tada buvo vos aštuoneri metai, tačiau puikiai prisimenu dvi savaites trukusią kelionę traukiniu ir nenumaldomą tėvų norą pamatyti nepriklausomą Lietuvą“, – kalbėjo senolė.

M.Gudaitienę nuo mažens tėvai skatino siekti mokslo. Ji mokėsi Jonavos vidurinėje mokykloje, Kauno „Saulės“ mergaičių gimnazijoje, Vilniaus pedagoginiame institute. Moters viso gyvenimo pašaukimas buvo mokyti vaikus.

Per keturiasdešimt metų įvairiuose Lietuvos miestuose M.Gudaitienė dirbo lietuvių ir vokiečių kalbų mokytoja, o vienu metu jaunimą mokė ir rusų kalbos. M.Gudaitienė ištekėjo būdama 29-erių už trejais metais vyresnio buhalterio Juozo. Poros santuoka truko daugiau nei tris dešimtmečius. Gudaičiai susilaukė sūnaus Algimanto, kuris pernai mirė.

Dviejų brangiausių vyrų netekusią moterį lanko trys vaikaičiai su šeimomis ir 5 provaikaičiai. Jiems senolė daug pasakoja apie savo gyvenimą, jaunystę, darbą ir mokinius. Moteris nepamiršta pasidalyti ir kelionių, kurių jos gyvenime būta nemažai, įspūdžiais.

M.Gudaitienė daug keliavo po buvusią sovietų sąjungą. O įsimintiniausia išvyka vadina prieš 45-erius metus įvykusią kelionę į Ameriką pas ten gyvenusį brolį. Moterį tuomet ypač sužavėjo Niujorkas, o Čikaga paliko jai ne kokį įspūdį. M.Gudaitienė ligi šiol pamena Niagaros krioklių didybę ir grožį.

Paklausta, kokių siekių gyvenime turi, šimtametė neslėpė, jog norėtų pabaigti rašyti prisiminimus. Juos ji pasirengusi pasakoti žmogui, kuris sutiktų viską užrašyti.

Ją aplankiusiam Kauno merui A.Kupčinskui moteris prasitarė, jog labai norėtų susitikti su Lietuvos skautų sąjungos nariais.

„Dar 1929 metais, kaip skautė, daviau priesaiką, o iki Antrojo pasaulinio karo buvau aktyvi šios organizacijos narė, ja širdyje išlikau ligi šiol. Todėl noriu pasidalyti savo patirtimi ir iš pirmų lūpų išgirsti, kuo gyvena šių dienų skautai“, – sakė M.Gudaitienė.

A.Kupčinskas pažadėjo padėti suorganizuoti vienos pirmųjų Lietuvos skautės ir dabar šiai organizacijai priklausančių žmonių susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį