Šimtas ir vieneri metai pralėkė beveik be ligų

Pasmaguriauti, užtraukti dainą ir pavadovauti namiškiams. Taip gyvena šiaulietė 101 metų Agota Česnulienė, per gimtadienį pakėlusi ir taurę šampano.

Sulaukusi sveikintojų A.Česnulienė ir dainą užtraukė, ir šampano taurę pakėlė.<br>G.Šiupario nuotr.
Sulaukusi sveikintojų A.Česnulienė ir dainą užtraukė, ir šampano taurę pakėlė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Feb 5, 2014, 9:13 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:02 PM

Prieš šešis dešimtmečius iš gimtosios Dzūkijos su šeima ištremta ir Šiauliuose atsidūrusi A.Česnulienė nepamiršo nei dzūkų tarmės, nei vaikystėje išmoktų dainų. Tik dainuoti senolei vis sunkiau, nes serga bronchitu.

„Jei ne tas sunkumas, būc visai gerai, - apie ligą dzūkų tarme pasakojo ilgaamžė. - Dabar kasdien turiu per tokį cybuką pakvėpuoc, kad tas sunkumas nueitų“.

Bronchitas ir prasta klausa – bene vienintelis jokių dietų nepripažįstančios šiaulietės rūpestis, nes ji be akinių skaito, žiūri televizorių.

Namiškiams vadovauti mėgstanti senolė vasarą sielojasi, kad pačiai nebeleidžiama prižiūrėti gėlių darželio. Bet namuose ant palangės augančias gėles apžiūri kasdien.

Pauosupyje (Varėnos r.) su dviem broliais ir dviem seserimis užaugusi A.Česnulienė anksti išmoko savarankiško gyvenimo, nes vaikystėje neteko tėvų. Kad galėtų išgyventi, dzūkė miškuose uogaudavo, grybaudavo, o po to keliolika kilometrų nešdavo miško gėrybes parduoti į Varėną.

Keturias dukteris užauginusi moteris džiaugiasi dideliu namiškių pulku – per šventes suvažiuoja 10 vaikaičių ir 11 provaikaičių.

Per giminės pokylius A.Česnulienė visus dar palinksmina ir daina. Šimtametės dukterys juokėsi esančios jau tokio amžiaus, kad mamos dainų nebeprisimena: „O šokti dar mokame“.

Dejuoti nemėgstanti šimtametė sulaukusi sveikintojų būrio ne tik dainavo, bet ir pokštavo. „Žinot, mano pensija nedidelė, nes valdžios vyrai ją savo panoms išdalijo“, - juokėsi senolė.

A.Česnulienė labai laukia vasaros, nes atšilus orams vis nuvažiuoja į gimtinę. Greta tėviškės esančiuose Moškūnuose gyvena penkeriais metais jaunesnė sesuo. Ją šimtametė aplankė praėjusią vasarą.

„Man linkėjo sulaukti 105 metų, bet aš anūkams pažadėjau švęsti 110-ąjį gimtadienį“, - juokėsi sukaktuvininkė.

Šiaulių mieste gyvena 22 ilgaamžiai – 18 moterų ir 4 vyrai. Jie per gimtadienį tradiciškai apdovanojami 500 litų ir gėlių puokštę, o per 100-mečio jubiliejų – ir progine juosta. Vyriausia šiaulietė Emilija Krištopaitienė praėjusį spalį atšventė 111-ąjį gimtadienį. E.Krištopaitienė įrašyta ir į Lietuvos rekordų knygą – pripažinta vyriausia šalies gyventoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.