Olimpiečio R.Zavecko starto su jauduliu laukia ir gražuolė sesuo

Kalnų slidininkas Rokas Zaveckas (17 m.) gali aplenkti seserį tik laimėjęs medalį Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse. Taip juokavo broliui sėkmės linkėdama buvusi sportinių šokių šokėja Greta Zaveckaitė (23 m.).

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Feb 18, 2014, 4:43 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:03 AM

Kažkada tėvo paakinti ir kartu slidėmis leidęsi nuo kalno vėliau brolis ir sesuo pasuko skirtingais keliais, rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „Gyvenimo būdas".

Greta per 11 metų šokių aikštelėje iškovojo ne vieną medalį ir dabar draugiškai patraukia brolį per dantį.

„Vis sakau, kad turiu daugiau medalių už Roką, – nusikvatojo mergina. – Jei jis laimės olimpinį, tylėsiu.“

Slidininkas R.Zaveckas startuoja trečiadienį 9 val. Jis ir sesuo Greta, abu sutinka, kad medalis Sočio olimpinėse žaidynėse prilygtų stebuklui.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas Rokui Sočyje prognozuoja vietą kalnų slidininkų penkiasdešimtuke.

„Mes niekada rezultatų neprognozuojame, nes tada ima slėgti atsakomybė – jei pasižadėjai, turi ir pasiekti. Pavyzdžiui, Austrijoje, kur dažniausiai treniruojuosi ir kur slidinėjimas yra tarsi religija, kaip pas mus krepšinis, net pamokų tvarkaraštis priderintas prie treniruočių grafiko. Mes tokių sąlygų neturime“, – gūžtelėjo pečiais Rokas.

Austrijoje vietoj fizinio lavinimo pamokų visi moksleiviai kasdien prieš pamokas ir po jų slidinėja nuo kalnų.

„Lietuvoje nėra nei kalnų, nei sniego“, – apgailestavo kalnų slidininko kelią pasirinkęs Rokas.

Su slidėmis nepavydavo sesers

Jis dalyvavo jaunimo olimpinėse žaidynėse, bet suaugusiųjų aukšto lygio varžybose dalyvauti neteko. Tai traumos, tai dar kas nors vis sutrukdydavo nuvažiuoti į pasaulio čempionatus.

Užpernai žiemą Rokui nutrūko kryžminiai raiščiai, trūko meniskas. Teko daryti operaciją ir visą žiemą praleisti be slidžių. Ir tai ne vienintelė sportininko patirta trauma. Prieš kelerius metus jis įvažiavo į medį.

„Viskas gerai baigėsi, kelias savaites ligoninėje teko pagulėti, ir viskas“, – prisimena slidininkas.

Vos penkerių metų Roką ant slidžių pastatė tėvas Giedrius Zaveckas. Slidinėjimo entuziastas turi trenerio licenciją ir treniruoja sūnų.

„Su tėčiu esame lyg draugai, nežiūriu į jį kaip į trenerį. Mes vienas kitam padedame“, – nusišypsojo Rokas.

G.Zaveckas slidinėjimu sudomino ir dukterį. Greta Vilniuje ant Liepkalnio kalno slidinėjo būdama vos ketverių, dalyvavo Lietuvos čempionatuose.

„Atsimenu, kaip slidinėdavome, Rokas manęs nepavydavo, tikėjausi, kad visada taip bus“, – nusikvatojo Greta.

Tačiau vėliau merginą sužavėjo sportiniai šokiai. Vis dėlto po 11 metų priėjusi kryžkelę Greta pasirinko mokslus. Ir nesigaili. Šiuo metu ji Londone baigia mados ir dizaino studijas.

Prie starto linijos - paskutinę akimirką

O kuo kalnų slidinėjimas sužavėjo Roką? „Gal tuo, kad galima sportuoti ne salėje, o gamtoje. Puiki atmosfera, gražu“, – susimąstė R.Zaveckas.

Kelerius metus Rokas slidinėjo savo malonumui, kol aštuonerių metų berniuką ant Liepkalnio kalno pastebėjo lietuvių kilmės amerikiečių trenerė Jennifer Virškus.

„Ji pasiūlė dalyvauti varžybose, ten neblogai sekėsi, užsikabinau ir pradėjau treniruotis profesionaliai“, – prisimena vaikinas.

Į treniruočių stovyklas jis vyksta vienas, į varžybas lydi tėvas. O kaip brolį per varžybas palaiko sesuo?

„Nesikišdama“, – nusijuokė Greta. Brolio rezultatus ji su mama Dalia stebi internete.

„Atsimenu, kokia pati būdavau prieš varžybas – tikras nervų kamuoliukas. Nenorėdavau, kad man kas nors ką nors kalbėtų, užsisklęsdavau savyje ir ruošdavausi.

Šokiuose tiek adrenalino ir rizikos tikrai nėra, o Rokui startuoti yra didelė atsakomybė ir didelis jaudulys“, – aiškino G.Zaveckaitė.

Nuo aštuonerių metų profesionaliai slidinėjantis R.Zaveckas išmoko suvaldyti nerimą ir jaudulį.

„Pripratau ir susitvarkau visai nesunkiai. Tiesiog žinau, ko man reikia, kad nespėčiau to jaudulio pajusti. Dažniausiai jaudintis sportininkai pradeda stovėdami prie starto linijos, kai laukia savo eilės.

Todėl stengiuosi per anksti nevažiuoti prie starto, tik kad turėčiau laiko apšilti, atsistoti ir išvažiuoti. Jei apšilus dar yra laiko, į galvą prilenda nereikalingų minčių“, – aiškino Rokas.

Pirmosios slidinėjimo pamokos - su tėčiu

Tarp brolio ir sesers – šešerių metų skirtumas, bet tai netrukdo jiems vienas kito vadinti geriausiais draugais.

„Gyvenu toli nuo šeimos, todėl grįžusi pastebiu, kaip jis keičiasi, bręsta. Jis dabar surimtėjęs. Kartais net pamirštu, kad tai mano jaunesnis brolis“, – šypsojosi Greta.

Sportiškoje šeimoje mėgstamos ekstremalios pramogos. Žiema skirta slidinėti – tuo užsiima ne tik Rokas su tėvu, bet ir šeimos moterys.

Zaveckai yra laimėję šeimų slidinėjimo varžybas, tiesa, tada Rokas galėjo tik stebėti artimuosius, profesionalūs sportininkai dalyvauti negalėjo.

Rokas su Greta žiemą stoja ir ant snieglenčių. Vasarą šeima užsiima burlenčių ir jėgos aitvarų sportu. „Turime dėkoti tėčiui. Jis pradėjo mus mokyti slidinėti, pratinti prie greičio. Ketverių metų vaikui lekiant nuo kalno ir greitis, ir aukštis atrodo daug didesni.

Visada, kai pradėdavome sportuoti, mėgėjiškas lygis pavirsdavo rezultatų siekimu. Dalyvaujame net buriavimo varžybose ir užimame prizines vietas. Tik mama mūsų ramesnė, kursto namų židinį. Jėgos aitvarų neįkalbėjome išbandyti“, – nusijuokė G.Zaveckaitė.

Rokas – Vilniaus Šv.Kristoforo gimnazijos vienuoliktokas, bet mokykloje jis – retas svečias. Po treniruočių stovyklas ir varžybas važinėjantis vaikinas mokosi nuotoliniu būdu.

Bet po Sočio olimpiados Rokas ketina sportinę karjerą šiek tiek pristabdyti ir baigti mokyklą. Jis svarsto studijuoti inžineriją arba informatiką, tačiau pagalvoja ir apie tai, kad norėtų žengti tėvo pėdomis ir įkurti verslą.

G.Zaveckas užsiima didmenine statybos įrankių prekyba. Regis, verslumo gyslelę Giedrius įskiepijo abiem vaikams. Greta taip pat norėtų kurti savo verslą, tačiau kitoje srityje – merginą domina mados industrija.

Puiki figūra ir tobula laikysena

Prieš šešerius metus G.Zaveckaitė išvyko mokytis į Didžiosios Britanijos miestą Kembridžą. Iš pradžių studijavo tokius dalykus kaip ekonomika, psichologija, verslas, matematika, tačiau po dvejų metų nusprendė keisti specialybę ir šiais metais Londone baigs mados ir dizaino studijas.

Grįžti į tėvynę ji neskubės.

„Londone neplanuoju gyventi. Trokštu pakeliauti ir apsispręsti, ko noriu iš gyvenimo. Norėčiau išvykti į JAV, išbandyti save Niujorke. Kitaip nebuvo verta važiuoti mokytis į užsienį, juk mokslus puikiausiai galima baigti ir Lietuvoje. Svarstau ateitį sieti su mada“, – planais dalijosi Greta.

Mados versle besisukanti žavi mergina ir pati sulaukia pasiūlymų išbandyti modelio darbą. Jų priimti neskuba, bet ranka taip pat nenumoja.

„Nesu aukšta ir podiumu nevaikščiosiu, bet išbandyti reklaminio modelio darbą būtų įdomu. Tuo labiau kad jie neblogai uždirba“, – sakė Greta.

Ji gali pasigirti ne tik puikia figūra, bet ir tobula laikysena, kurią išugdė šokiai. Nuo ketverių metų Greta lankė sportinių šokių treniruotes.

Su partneriu ji kasdien repetuodavo beveik po šešias valandas, yra laimėjusi ne vienas varžybas. Tačiau kai suėjo 15 metų, teko pasirinkti – mokslai arba šokiai.

Jei Greta būtų pasirinkusi šokėjos karjerą, jai būtų tekę vykti į Rygą, Kanadą arba Maskvą. Tuomet tėvai pastūmėjo vykti į Kembridžą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.