Operos solistė Nomeda Kazlaus meilės aistras išgyvena scenoje

Scenoje – apsikabinimai, meilūs žvilgsniai, bučiniai. To neslepia garsi lietuvių operos solistė Nomeda Kazlaus ir ispanų tenoras Oscaras Marinas.

" Labai mėgstu savo darbą. Tiesa ta, kad šiais laikais būti muzikais gali tik žmonės, jaučiantys aistrą menui, muzikai ir negalintys be to gyventi, nes kur kas geriau būtų žemiška profesija", - sakė N.Kazlaus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
" Labai mėgstu savo darbą. Tiesa ta, kad šiais laikais būti muzikais gali tik žmonės, jaučiantys aistrą menui, muzikai ir negalintys be to gyventi, nes kur kas geriau būtų žemiška profesija", - sakė N.Kazlaus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Jul 8, 2014, 5:39 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:29 AM

 Prieš klasikinės muzikos gurmanus jie pasirodo kaip darni pora. O kokie jų santykiai už scenos ribų? Šią paslaptį atskleidžia „Lietuvos ryto“ žurnalas „Gyvenimo būdas“.

Pirmąkart Palangoje, restauruotame kurhauze, liepos 11-12 dienomis dainuos ispanų operos legendos Montserrat Caballe favoritai – tarptautinį pripažinimą pelnę operos solistai O.Marinas ir lietuvių sopranas N.Kazlaus.

Ji ne tik spėja dainuoti, dalyvauti „Auksinio balso“ komisijoje, LRT kultūros kanale vesti laidą „Skambantys pasauliai“, bet ir prisivilioti garsiausius pasaulio dainininkus į Lietuvą. Nomeda, laukdama atvykstančio ispanų kilmės tenoro O.Marino, net išmoko ruošti tradicinį katalonų patiekalą paeliją.

Tad solistas Lietuvoje – ne toks jau ir retas svečias.

– Kelintą kartą Nomedai pavyksta jus atsivilioti į Lietuvą? Kur slypi paslaptis?

Oscaras: Lietuvoje lankiausi penkis kartus – pirmą kartą 2008-aisiais.

Palangoje viešėsiu pirmą kartą. Atvykstu su dideliu noru, ypač dėl Nomedos profesionalumo, jos energijos, aistros muzikai, jos širdies.

Bet iš tiesų yra paslaptis, aš negaliu paaiškinti, kodėl visada sutinku atvykti. Iš tiesų negaliu jai pasakyti: „Ne.“ Nomeda skambina man, ir štai aš vėl čia. Visada! Gal ta paslaptis yra Nomedos jėga, nes atvažiuoti į Palangą ir dainuoti liepos 11 ir 12 dienomis man sudėtinga – liepos 13 dieną turiu svarbų koncertą Dresdene. Bet Nomedai negalėjau atsakyti.

Nomeda: Esu laiminga, kad tokio aukšto profesinio lygio dainininkas džiugins Lietuvos kurorto poilsiautojus. Kai pakviečiau Oscarą, jis pritarė, kad poilsiautojams programa turi būti tik pramoginė – garsiausios operų, operečių, sarsuelų arijos bei duetai, neapolietiškos dainos ir muzikinės staigmenos. Mes kartu dainuodami visada jaučiame didelį malonumą, gal tai ir yra paslaptis.

– Jeigu ne Nomeda, Oscaras turbūt nė nebūtų pažinęs Lietuvos. Kuo ispanui įdomi mūsų šalis?

Oscaras: Apie Lietuvą sužinojau žiūrėdamas Ispanijos televizijos laidą „Espanol en el mundo“ („Ispanai pasaulyje“), kur išvydau Vilnių ir kitus Lietuvos miestus.

Beje, po to Ispanijoje daug žmonių susidomėjo kelionėmis į Lietuvą. Aš taip pat.

Bet privalau pasakyti, kad iš tiesų Nomeda suteikė pirmą galimybę pažinti šią nuostabią šalį, ir aš jos niekada nepamiršiu. Svarbiausia man yra žmonės, o Lietuvos žmonės labai mieli, neturintys sienų širdyse.

Kalbant apie moteris – jos labai nepriklausomos, inteligentiškos ir stiprios. Teko bendrauti su Nomedos mama, kuri taip pat puikiai įkūnija šias savybes, aš labai ją gerbiu.

Nomeda: Natūralu, kad daugelis mano kolegų pirmą kartą atvyksta į Lietuvą mano kvietimu.

Esame maža, bet žinoma šalis meno pasaulyje, turime gerą reputaciją kaip muzikai ir atlikėjai.

– Ar Oscaras tuo pačiu atsilygina Nomedai – kviečia dainuoti į Ispaniją?

Oscaras: Norėjau ją pakviesti daug kartų, bet sudėtinga suderinti laiką. Tačiau 2015-aisiais kartu dainuosime Giacomo Puccini operoje „Toska“ garsiausioje „Palau de la Musica Catalana“ salėje Barselonoje.

Nomeda: Oscaras dažnai mėgina mane kviesti, tikiuosi, kitais metais pavyks atsakyti į jo kvietimą. Šiaip Ispanijoje esame dainavę labai daug kartu su M.Caballe, ypač įsimintinas Peralados festivalis, kuriame visi dainavome Gaetano Donizetti operos „Marija Stiuart“ ištraukas.

Oscaras girdėjo visus penkis mano spektaklius su Montserrat Barselonos „Gran Teatre del Liceu“, kai pasaulio muzikos gurmanai buvo suvažiavę klausytis mūsų atliekamų karalienės Katarinos ir Anos Bolenos vaidmenų retai statomoje Camille’io Saint-Sanso operoje „Anne de Boleyn“.

Oscaras visada mane palaiko, pataria, išsako savo nuomonę, kuria labai pasitikiu. Svarbiausia mūsų darbe – turėti vadinamąsias „geras ausis“, o Oscaras kaip tik yra viena iš mano patikimų „ausų“.

– Kur užsimezgė jūsų pažintis? Kas ją nulėmė: asmeninės simpatijos, balsų darnumas ar atsitiktinumas?

Oscaras: Tai įvyko 2000 metais M.Caballe dainavimo meistriškumo kursuose Andoroje. Nomeda tada dar dainavo mecosopranu, jos balsas – neįtikėtinas, galingas.

Bet noriu papasakoti vieną atsitikimą: pradėjau bendradarbiauti su M.Caball 1999 metais. Po kursų 2000 metais Montserrat ir jos brolis bei agentas Carlosas Caballe buvo sužavėti Nomedos balso ir kartą man pasakė: „Labai greitai Nomeda dainuos su mumis.“

Apsidžiaugiau kaip mažas vaikas, ir mes netrukus kartu jau koncertavome Maskvoje, Londone, Peraladoje. Kartą mes su Carlosu jo namuose Barselonoje žiūrėjome vieną Nomedos įrašą, ir jis pasakė: „Nomeda ne mecosopranas, ji – didis sopranas.“ Ir išdidžiai nusišypsojo. Jis buvo teisus, Nomeda yra puikus sopranas!

Nomeda: Po mūsų pažinties Andoroje pradėjome dažnai matytis ne tik koncertų, bet ir įvairių pietų, vakarienių metu su Montserrat. Tuo metu buvau priimta į vadinamąją Caballe šeimą, nes, be manęs, visi kiti dainuojantys ir bendraujantys buvo tik ispanai ir tik šeimos nariai.

Su Oscaru iškart atsirado graži kolegiška draugystė. Labai gerbiu Oscaro talentą, jo balsą ir nuoširdumą. Mes tikrai be žodžių suprantame vienas kitą scenoje, gyvenime esame geri draugai.

– Stebint jus scenoje susidaro įspūdis, kad esate pora: dalijatės meiliais žvilgsniais, nevengiate apsikabinimų. Ar gali būti, kad jus sieja daugiau negu darbo santykiai?

Oscaras: Viskas paprasta: nepaprastai myliu Nomedą kaip asmenybę, o jos balsas, jo tembras glosto mano širdį ir jausmus. Kai mes scenoje – aistra sklando tarp mūsų, o kai baigiame dainuoti – gerbiame vienas kitą.

Nomeda: Kai atlikėjai dainuoja duetu, svarbiausia tuo momentu – sukurti istoriją, atskleisti emocijas ir perteikti jas žiūrovui.

Oscaras – Pietų šalies žmogus, pats yra kaip saulė, todėl šiltas bendravimas yra jo kraujyje.

O kasdienybėje išlaikome gražius kolegiškus santykius.

– Kas jus labiausiai palaiko po koncertų, supranta jūsų profesinius siekius, kam galite atsiverti?

Oscaras: Mano žmona Yael ir mano tėvai bei draugai Ispanijoje.

Nomeda: Visada svarbiausia yra artimųjų palaikymas. Net mano ketverių metų dar neturinti dukra Odabella moka mane perspėti, kad koncerto dieną taupyčiau balsą ir per daug nekalbėčiau.

– Koncertai – vakarais, savaitgaliais. Daugelis tuo metu ilsisi, o jūs dirbate. Kaip prie tokio režimo prisitaiko artimieji? Kaip ilsitės po pasirodymų? Kas padeda atgauti jėgas?

Oscaras: Ne visai tiesa, kad dirbame tik vakarais ar savaitgaliais. Mes dar turime ruoštis pasirodymams. Dirbame visą savaitę, kasdien, ir ne tik dainuojame. Reikia ruošti naują repertuarą ir repetuoti, repetuoti, repetuoti.

Dėl šeimos kartais būna sunku, o sunkiausia, kai reikia keletą savaičių ar net mėnesių nebūti namie, bet mes pasirinkome tokį gyvenimą, taigi kiekvienas turi prisitaikyti.

Poilsis man yra tai, kas daro mane laimingą.

Kartais tai būna visai maži dalykai: paskaityti knygą, pažiūrėti filmą, pasivaikščioti, pailsėti paplūdimyje, trumpam pabėgti į naujas vietas, o svarbiausia – leisti laiką su žmona! Ji sukuria man ramybės būseną.

Kas padeda atgauti jėgas po dainavimo? Man svarbiausia yra gerai išsimiegoti – giliai ir ilgai, kol pats kūnas pasakys, kad jau laikas keltis.

Nomeda: Labai mėgstu savo darbą. Tiesa ta, kad šiais laikais būti muzikais gali tik žmonės, jaučiantys aistrą menui, muzikai ir negalintys be to gyventi, nes kur kas geriau būtų žemiška profesija.

Bet kai darbas yra ir pomėgis, lengvai priimi visus apribojimus.

Man po pasirodymų kartais norisi tylos, bet dažniausiai mėgstu bendrauti, juk naktis po pasirodymo būna bemiegė – tiek daug adrenalino.

Labai vertinu sportą, įvairius masažus, buvimą gamtoje ir, svarbiausia, patikimus žmones.

– Ar vasarą patys atostogausite? Kokios geriausios atostogos jums?

Oscaras: Vasarą turiu daug darbo, bet stengiuosi 2–3 kartus per metus padaryti ilgesnes pertraukas be dainavimo.

Jau keletą metų planuoju savo svajonių atostogas – nuvykti ir pažinti kiekvieną Graikijos kampelį, jos senovę, nes labai domiuosi Senovės Spartos istorija!

Nomeda: Mėgstu ir pasyvų, ir aktyvų atostogavimą.

Jūra – bene svarbiausias mano poilsio elementas. Kadangi dievinu jūrų gėrybes, dažniausiai renkuosi šiltuosius kraštus.

Be to, mėgstu vaikščioti kalnuose ir kvėpuoti kalnų oru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.