105-ojo gimtadienio išvakarėse vėtra plėšė senolės namo stogą

Marė Antanavičienė, gyvenanti mažyčiame tarp miškų pasislėpusiame Pagilšio kaime, šalia rašytojo Vinco Krėvės išgarsinto ir legendomis apipinto Gilšės ežero, gali didžiuotis būdama pati vyriausia Varėnos rajono gyventoja. Liepos 8-ąją jai sukako šimtas penkeri metai. Šios jubiliejaus išvakarėse senolė vos neliko be pastogės.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Averkienė, alytusplius.lt

Jul 30, 2014, 5:38 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:25 PM

  Močiutė Marė, spausdama rankose rajono valdžios atstovų dovanotas gėles ir dovanas, atsidėkodama uždainavo. Senolė nesitikėjo, jog iš Nemunaičio atitekėjusi į vyro tėviškę Pagilšio kaime, čia sulauks tokio gražaus jubiliejaus.  

Močiutės giminėje daug ilgaamžių. Gyvos yra dar dvi seserys, abi jau aštuoniasdešimtmečių sulaukusios.

  Giminaičiai sako tikrai nežinantys, kokia gi vyriausios giminės atstovės ilgaamžiškumo paslaptis. Gal kad dirbo daug ir valgė paprastą, neįmantrų maistą? Gal nepiktas būdas ir meilė dainai?  

Juk gyvenimas M. Antanavičienės, kaip ir daugelio jos kartos žmonių, tikrai nelepino. Galimybių mokytis neturėjo, tad senolė moka tik skaityti. Deja, dabar jau nebemato. Prieš keturiasdešimt su trupučiu metų likusi našle, viena savo sodyboje ir gyveno. Vienintelis sūnus Alfonsas mirė prieš šešerius metus, nesulaukęs mamos šimtmečio.

Prieš keturiolika metų sušlubavus sveikatai, į močiutės namus jos prižiūrėti persikėlė vaikaitės Sigitos šeima ir slaugo ją iki šiol. Sigita pasakoja, kad močiutė juos savo dainomis dažnai palinksmina.

  Visą gyvenimą M. Antanavičienė sunkiai kolūkyje dirbo, grybavo, uogavo, tačiau kažin kokių turtų neuždirbo.

Pats didžiausias jos turtas – keturios vaikaitės: Laima, Neringa, Jūratė ir Sigita, septyni provaikaičiai: Asta, Rūta, Mintija, Inga, Ramūnas, Karolis, Šarūnas, kurie senolės  nepamiršta, aplanko.

  Vaikaitė Sigita juokauja, kad močiutės jubiliejai pažymimi „su trenksmu“. Prieš šimtmečio šventę kaime siautė audra, o šio jubiliejaus išvakarėse kilusi vėtra nuplėšė dalį namo, kuriame senolė visą gyvenimą ištekėjusi gyveno, stogo.

  Nors senolei jau sunku daugelį prisiminimų iš praeities atšaukti, tačiau savo jubiliejaus proga sudainuotos dainos patvirtino, jog ji visą gyvenimą mėgo dainuoti ir tų dainų nepamiršo iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu