Kolekcininko sodyboje gaivinami kraupių datų įvykiai

Žinomo Dzūkijos kolekcininko Vaclovo Jankausko sodyboje pradėtas statyti dar vienas istorinis eksponatas, skirtas Sausio 13-osios ir Medininkų žudynių aukoms atminti. Vasarą pačiame sodo centre stovės kryžius, aplink kurį bus apdėti iš žuvusiųjų gimtinių atvežti akmenys su iškaltais tautos didvyrių vardais.

Daugiau nuotraukų (1)

Laura Baliukonienė (www.alytusplius.lt)

Jan 26, 2015, 4:07 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:10 AM

„Šią idėją sumanė Alytaus jaunimas. Didžiuojuosi juo, ir džiaugiuosi, kad mūsų tautos didvyrių atminimas gyvas ir mūsų jaunosios kartos atmintyje“, – sakė sodybos šeimininkas V. Jankauskas.

Pradėti kryžiaus statymo darbus į kolekcininko sodą susirinko Alytaus jaunimo organizacijų atstovai, kaimynai ir draugai.

„Sausio 13-ąją važinėjo tankai, žuvo 14 žmonių, o per Medininkų žudynes buvo nužudyti 7. Dabar tie patys puola Ukrainą“, – savo įžvalgomis dalijosi keturmetis Rokas, gyvenantis žinomo Alytaus kolekcininko kaimynystėje.

„Turime gražių idėjų, kaip galėtume įprasminti šių dviejų kraupių datų įvykius ir žuvusiuosius. Planuojame apsilankyti visų žuvusiųjų gimtinėse, kalbinti jų artimuosius ir kurti dokumentinį filmą. Jau kitąmet, sausio mėnesį, planuojame jį parodyti alytiškiams. Filme bus prisimintas kiekvienas žuvusysis, o jų artimieji papasakos apie jų gyvenimus, prisimins, kokie jie buvo“, – ketinimais dalijosi Alytaus jaunimo atstovas Povilas Labukas.

Pasak jo, dar liko išspręsti finansinius klausimus, mat kelionės po Lietuvą atsieis nemažai pinigų.

„Minėdami šias tragiškas dienas, kiekvienais metais paminime žuvusiųjų vardus, pavardes, tačiau niekas niekada nekalba apie tai, kokie jie buvo. Tikiuosi, kad kitąmet Sausio 13-osios ir Medininkų žudynių įvykius paminėsime kitaip negu įprastai“, – vylėsi P. Labukas.

V. Jankauskas užsiminė, jog kitąmet į sodybą pasikvies dvasininką, kad jis pašventintų kryžių su akmenimis.

Kaip ir daugelį kitų metalo dirbinių, esančių kolekcininko sodyboje, nukaldinęs kalvis Kęstutis Lukštas taip pat pasirūpins ir kryžiumi, kurį liepos mėnesį planuojama uždėti ant į žemę jau įkasto metalinio stulpo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.