Kauną statęs vyras per gerą širdį ir degtinę liko be pastogės

Trys aukštojo mokslo diplomai – tai beveik viskas, kas liko iš 60 metų inžinieriaus Gintauto Paškevičiaus turto. Dalį Kauno pastatęs vyras dairosi, kur prisiglausti prieš besiartinančią žiemą. Visos bėdos – per gerą širdį ir degtinę.

„Pikta gyvenimo išdaiga – anksčiau vadovavau namų statybai, o dabar pats likau be pastogės“, – pasakojo nuo gaisro nukentėjęs kaunietis G.Paškevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Pikta gyvenimo išdaiga – anksčiau vadovavau namų statybai, o dabar pats likau be pastogės“, – pasakojo nuo gaisro nukentėjęs kaunietis G.Paškevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ringuvos gatvėje gyvenančio G.Paškevičiaus name gaisras įsiplieskė pirmadienio naktį. Atvykę ugniagesiai gaisrą sutramdė, bet būstas smarkiai nukentėjo.<br>A.Karaliūno nuotr.
Ringuvos gatvėje gyvenančio G.Paškevičiaus name gaisras įsiplieskė pirmadienio naktį. Atvykę ugniagesiai gaisrą sutramdė, bet būstas smarkiai nukentėjo.<br>A.Karaliūno nuotr.
Gaisras kilo dėl numestos nuorūkos, užsidegus medinėms konstrukcijoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gaisras kilo dėl numestos nuorūkos, užsidegus medinėms konstrukcijoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vygandas Trainys („Laikinoji sostinė“)

Oct 25, 2015, 9:15 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 12:24 AM

Šventajame Rašte duoti priesakai alkaną pavalgydinti, o trokštantįjį pagirdyti skamba tauriai, bet ne visada juos išpildančiam geradariui baigiasi geruoju. Tuo įsitikino kaunietis inžinierius G.Paškevičius, maitinęs ir globojęs gyvenimo audrų palaužtą kaimyną.

Jis per neatsargumą supleškino geradario namus ir paliko jį be pastogės.

Ringuvos gatvėje gyvenančio G.Paškevičiaus name gaisras įsiplieskė pirmadienio naktį. Ugnies liežuvius prišaukė pas jį svečiavęsis 59 metų bedarbis kaimynas iš Drobės gatvės Vytautas Vilkelis.

Statybininkui pagailo skurstančio kaimyno, todėl buvo pasikvietęs jį į svečius.

Vyriškis sekmadienio vakarą jį namuose pamaitino, po to vietos bare pavaišino alumi.

Grįžę vyrai tęsė puotą, kol V.Vilkelis sukėlė gaisrą, kambaryje nupurtęs ant fotelio cigaretę.

Išnešė tik dokumentus

„Sėdėjome su Vytu pirmame aukšte, šnekučiavomės. Jis užsirūkė ir įsijautęs ėmė smarkiai mosuoti rankomis.

Perspėjau, kad elgtųsi atsargiau su smilkstančia nuorūka. Lyg tyčia tuo momentu nuo žarijų ėmė smilkti fotelis, netrukus kilo liepsnos.

Namo vidaus konstrukcijos medinės, tad ugnis sklido žaibiškai – liko tik pamatai ir mūro sienos“, – prisiminė supleškėjusio namo šeimininkas.

Vyrai suspėjo laiku išbėgti iš gaisravietės – G.Paškevičius dar pasičiupo savo diplomus ir pasą. Nelaimė nebūtų įvykusi, jei ne svaigalai.

Tiesa, statybų specialistas alkoholiu nepiktnaudžiauja – būdamas darbštus, jis pats apsimūrijo namą, įsirengė vidų.

Statė stovyklas ir namus

Sovietų laikais G.Paškevičius dirbo Kauno audinių fabriko „Drobė“ Statybos skyriuje, kitose stambiose įmonėse.

Jaunas inžinierius vadovavo pionierių stovyklos Jadagoniuose (Kauno r.), Kovo 11-osios gatvės daugiabučių statyboms, užsiėmė objektų technine priežiūra.

Vėliau jis tapo privačios įmonės darbų vykdytoju – statė mieste daugiabučius ir prekybos centrus. Atkūrus nepriklausomybę, prie dviejų Kauno politechnikos instituto (dabar – Kauno technologijos universitetas) statybos inžinieriaus diplomų G.Paškevičius prisidūrė trečią – Vytauto Didžiojo universitete baigė verslo ir vadybos magistrantūros studijas.

Krizė pakeitė gyvenimą

Prieš kelerius metus inžinierius atnaujino ir išplėtė iki 200 kvadratinių metrų ploto medinį namelį Ringuvos gatvėje, į kurį su tėvais įsikėlė dar vaikystėje, – rekonstravo stogą, kambarius, ketino įsirengti pirtį.

Būsto statybas sustabdė netikėti gyvenimo skersvėjai – skyrybos ir darbo praradimas.

Inžinierius vertėsi iš santaupų, privačių užsakymų ir valstybės pašalpų – skurdas visiškai neprislėgė, tačiau rekonstrukcijos pabaigtuves teko atidėti neribotam laikui.

G.Paškevičius Žemuosiuose Šančiuose gyveno vienas – jo dukra išvykusi į Angliją, o sūnus įsikūręs Žaliakalnyje.

Iškūlė kaimyno langus

„Nukentėjau per gerą širdį. Išviriau kaimynui Vytautui, kuris užaugo be tėvų, valgyti. O jis dar paprašė cigaretės ir mano namą pavertė degėsiais – pelenais virto ir pastatas, ir visa jame buvusi manta“, – sielvartavo G.Paškevičius.

Šeimininkas ruošėsi apsidrausti būstą, tačiau nelaimė jį aplenkė.

Statybininkas viliasi, kad jį priglaus Kaune gyvenantys jo sūnus, brolis arba sesuo.

Jei neatsiras vietos pas giminaičius, G.Paškevičius važiuos į savivaldybei priklausančius nakvynės namus Petrašiūnuose. Kitos išeities benamiu tapęs inžinierius kol kas nemato.

Pastogę iš G.Paškevičiaus atėmęs sugėrovas jo net neatsiprašė.

Šeimininkas nesiruošia duoti Vytauto į teismą dėl sukelto gaisro – jo kaltę būtų sunku įrodyti, be to, iš tokio bėdžiaus nelabai ką ir prisiteisi.

„Po gaisro nuėjau aiškintis į jo namus Drobės gatvėje, bet neradau. Man užvirė kraujas – griebiau po ranka pakliuvusį plytgalį ir išbarškinau jo skurdaus namelio langus.

Iš prigimties esu taikus žmogus, bet tuo metu nesusivaldžiau – patyriau maždaug 40 tūkst. eurų nuostolį“, – prisiminė G.Paškevičius.

Skaudžiai pamokytas inžinierius ragino žmones elgtis atsargiai su ugnimi: „Viena žiežirba gali sugriauti gyvenimą.“

Dūmai nužudo per tris minutes

Gyvenamosios patalpos ir biurai dažnai nėra pritaikyti rūkyti. Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai jose pataria nerūkyti, ypač išgėrus.

Užsidegus sofai ar foteliui, kambarys per 3 minutes prisipildo nuodingų dūmų. Jų įkvėpus galima prarasti sąmonę ir uždusti.

Patalpas reikia palikti einant pasilenkus prie žemės, veidą užsidengus sausu, dar geriau – sudrėkintu audiniu, kad būtų galima kvėpuoti kiek įmanoma švaresniu oru.

Išbėgant iš degančių namų reikia uždaryti duris, bet jokiu būdu jų neužrakinti.

Užsidegus drabužiams liepsna greitai kyla aukštyn, todėl reikėtų užsidengti veidą rankomis, griūti ant žemės ir raičiojantis slopinti ugnį.

Jei dega kito žmogaus drabužiai, jį reikia pargriauti ir malšinti liepsnas vandeniu, pirmais po ranka pakliuvusiais daiktais – striuke, užtiesalais.

Rūkaliai privalo rūpestingai gesinti degtuką ir cigaretę, netraukti dūmo prie degiųjų medžiagų, lovose – tragedija gali įvykti labai greitai.

Gaisrai dažniausiai kyla dėl neatsargaus elgesio su ugnimi – pamirštų žvakių ar neužgesintų nuorūkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.