Senjorams atsidavusi moteris jau 6 metus į darbą eina be atlygio

Lygiai prieš 10 metų Holivude buvo pastatytas filmas „Šioje šalyje nėra vietos senukams“. Filmo pavadinimas, atrodo, atliepė mūsų krašto realybę, kuomet senjorai dažnai atsiduria užribyje. Mažos pensijos ne tokia didelė bėda, kaip nuolatinis dėmesio trūkumas ar pasibuvimo vietų stoka.

Biblioteka veikia jau 6 metus, o jos įkūrėja tiek pat metų į darbą eina be jokio atlygio.
Biblioteka veikia jau 6 metus, o jos įkūrėja tiek pat metų į darbą eina be jokio atlygio.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Asta Martišiūtė

Jan 30, 2017, 8:21 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:36 AM

Vieno sostinės rajono senjorai netgi surinko 1500 parašų, kad jiems būtų sugrąžinta bibliotekėlė, kurios patalpas apsukrūs verteivos privatizavo.

Nežinia, kiek dar būtų laukę senjorai gerų žinių iš valdžios, jeigu ne vienos moters iniciatyva imti ir įkurti biblioteką. Biblioteka veikia jau 6 metus, o jos įkūrėja tiek pat metų į darbą eina be jokio atlygio. Bibliotekininkės savanorės istorija domėjosi „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „24/7“ žurnalistė Asta Martišiūtė.

Vilniaus Viršuliškių bendruomenės pirmininkė Egidija Pačinskienė iki pietų rašo projektus, kad bendruomenė gautų pinigų renginiams ir įvairiai veiklai, o prieš 13 val. ji jau ruošiasi į biblioteką. Šį kartą į biblioteką ji nešasi krepšį knygų. Tai beveik paskutinės knygos, dar užsilikusios jos namų lentynose – visos kitos jau seniai išneštos.

Kadaise bibliotekos patalpos Viršuliškėse buvo privatizuotos, o knygų ir laikraščių reikėjo ieškoti toli nuo namų, kituose sostinės rajonuose. Ir taip metų metus, kol galiausiai žmonės surinko beveik 1500 parašų, kad biblioteka vėl būtų įsteigta. Bet, kaip sakoma, pirštu dangaus nepaliesi. Niekas nesiruošė bibliotekos kurti, tad kurti teko patiems. Tiesa, savivaldybė davė patalpas pusrūsyje, bet tik tiek.

Dabar į biblioteką Viršuliškėse, vos prasidėjus darbo laikui, prisirenka tiek senjorų, kad vos telpa. Vieni skaito laikraščius, moterys atsineša savo rankdarbius, o vyrai žaidžia šachmatais. Kartais net atrodo, kad senjorai žaidžia taip, lyg būtų olimpinėse žaidynėse.

„Kai čia ateinam, viskuo aprūpina. Kad netrūktų nei šilumos, nei šachmatų, nei stalo, o dažnai ir pavaišina“, – pasakojo bibliotekos lankytojas Amerikos lietuvis Kazimieras Bernius. Anot jo, bibliotekoje senjorai net ir dovanų gauna ir per Kalėdas, ir per gimtadienius.

Nors darbo laikas iki 17 val., neretai bibliotekėlėje šviesos dega iki vėlaus vakaro, nes biblioteka jau seniai tapo Viršuliškių senjorų klubu.

„Jei šachmatininkai nebaigia partijos, o jų atitraukti negalima, aš visuomet palaukiu, kol jie baigs“, – kalbėjo bibliotekininkė-savanorė E. Pačinskienė. Anot moters, svarbiausias bibliotekos tikslas – suartinti senjorus, neleisti jiems jaustis vienišiems, kad jų gyvenimas neapsiribotų vien nuėjimu į vaistinę, polikliniką ar bažnyčią.

O ir patys senjorai atvirauja, kad šiais visa ko pertekliaus laikais labiausiai trūksta elementaraus dėmesio.

„Žmonės, mes, tremtiniai, patenkinti tuo, kad esame laukiami. Atėjom – prie durų jau stovi ir kava, ir kavinukas. Toks centras labai reikalingas, ypač pagyvenusiems žmonėms. Čia atėję pasikalbam, padiskutuojam apie naujienas, laidas“, – pasakojo bibliotekos lankytoja Valerija Startienė.

O bibliotekininkė-savanorė E.Pačinskienė čia ir už direktorę, ir už valytoją.

„Cituoju vyro žodžius: „Kur tu rasi tokį durnių, kad demokratinėje valstybėje eitų į darbą be atlygio“. Bendruomeninė veikla savanoriška, bet aš čia einu kaip į darbą jau 6 metus“, – kalbėjo E.Pačinskienė.

Ir algos E. Pačinskienei niekas nemoka, ir knygų bibliotekai niekas neperka, ir laikraščių neužsako, nors periodinė spauda, žurnalai biblioteką pasiekia nuolat. Visa tai – ponios Egidijos surasta parama.

„Einu, prašau, nors ir gėda, vardan to, kad mes galėtume rinktis, kad ir toliau vykdytume veiklą. Atrodo, prašai kaip išmaldos, ne tai kad gėda, bet nepatogu“, – pasakojo moteris.

Bibliotekoje yra net šeši kompiuteriai, bet šiais metais nėra interneto. Jo vėl teks prašyti kaip labdaros, nors internetui užsakyti pinigai buvo skirti. Pasirodo, projektą kuravęs ir už algą dirbantis valdininkas nespėjo laiku įgyvendinti projekto ir bendruomenės bibliotekos internetui skirtus pinigus grąžino atgal į biudžetą.

Bibliotekoje, kaip ir medicinos punkte, galima pasitikrinti net ir sveikatą. Čia yra elektrinės svarstyklės, kraujospūdžio matavimo aparatas. E.Pačinskienės galvoje jau kirba mintis, kad bibliotekoje galėtų atsirasti ir specialūs instrumentai, kad senjorai galėtų mankštinti nugarą.

Ši visuomeniniais pagrindais veikianti biblioteka yra dar vienas įrodymas, kad Viršuliškėse yra vietos senukams.

Gal ir jūs žinote žmonių, kurių gerų darbų istorijas turėtų išgirsti visa Lietuva? Pasidalinkite! Rašykite mums adresu gerizmones@lrytas.lt

* * *

„24/7“ – šeštadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.