Lietuvos čempiones paviliojo irklenčių pasaulis

Lietuvos dailiojo čiuožimo čempionė Rūta Gajauskaitė-Krūmienė (28 m.) vasarą dažnai laiką leidžia prie vandens, todėl išvykdama iš namų visuomet stveria irklentę.

 R.Rylaitės nuotr., maudymosi kostiumėliai – iš „Vayu“ kolekcijos.
 R.Rylaitės nuotr., maudymosi kostiumėliai – iš „Vayu“ kolekcijos.
R.Rylaitės nuotr., maudymosi kostiumėliai – iš „Vayu“ kolekcijos.
R.Rylaitės nuotr., maudymosi kostiumėliai – iš „Vayu“ kolekcijos.
Lietuvos čempionės (iš kairės) čiuožėja R.Gajauskaitė-Krūmienė, trišuolininkė J.Verseckaitė, dziudo meistrė V.Baltaitė-Petrulienė laisvalaikį leidžia ant irklenčių.<br> R.Rylaitės nuotr., maudymosi kostiumėliai – iš „Vayu“ kolekcijos.
Lietuvos čempionės (iš kairės) čiuožėja R.Gajauskaitė-Krūmienė, trišuolininkė J.Verseckaitė, dziudo meistrė V.Baltaitė-Petrulienė laisvalaikį leidžia ant irklenčių.<br> R.Rylaitės nuotr., maudymosi kostiumėliai – iš „Vayu“ kolekcijos.
 R.Rylaitės nuotr., maudymosi kostiumėliai – iš „Vayu“ kolekcijos.
 R.Rylaitės nuotr., maudymosi kostiumėliai – iš „Vayu“ kolekcijos.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-08-22 15:26

Ant jos žinoma kaunietė gali sukti ratus ežere ir jaustis, lyg būtų apsiavusi pačiūžas. Taip tik atrodo iš pirmo žvilgsnio – dailusis čiuožimas ir irklenčių sportas vis dėlto skiriasi.

Irklentė – tai pripučiamoji arba kieta lenta, kuri valdoma atsistojus, panaudojant vieną irklą. Dailiojo čiuožimo čempionė tvirtai jaučiasi vandenyje stovėdama ant irklentės ir net išmoko ant jos mankštintis.

Ant irklentės įmanoma atlikti ir kai ką daugiau – visai neblogai mėgautis vasaros malonumais: plaukiojant ežere kaitintis saulėje ar net surengti iškylą.

Visa tai yra išbandžiusi R.Gajauskaitė-Krūmienė, kuri irklentės galimybes išmėgino ir įvaldė jau senokai.

„Dailiajam čiuožimui atidaviau penkiolika savo gyvenimo metų, o baigus karjerą teko išbandyti ir kitas sporto šakas, nes judėjimas įaugęs į kraują – atsikėlus rytą norisi pasitreniruoti.

Irklentę išbandžiau seniai – pirmąkart ant jos atsistojau viešėdama Brazilijoje. O kai irklentės pasirodė Lietuvoje, nutariau šį sporto inventorių įsigyti ir treniruotis laisvalaikiu.

Irklentę vežuosi visur – keliaudama prie jūros, ežerų. Ant jos galiu daryti pratimus ir, jeigu noriu, kaitintis saulėje.

Nėra baimės, kad nuvirsiu, nes jaučiuosi saugiai. Net mano mama nepabūgo stotis ant irklentės ir sportuoti. Esu tikra, kad ja gali plaukti ir 80–90 metų žmonės – šiam sportui nėra amžiaus ribų“, – įsitikinusi Rūta.

Dailiojo čiuožimo čempionei ir maudymosi kostiumėlių „Vayu“ kūrėjai irklentė suteikė galimybę daug laiko praleisti gamtoje.

Toks laisvalaikis R.Gajauskaitei-Krūmienei labai patinka, mat nuplaukusi irklente į ežero vidurį ji grožisi pakrantę supančiais medžiais, kartais tvyrančiu rūku ir klausosi varlių kurkimo ir paukščių čiulbesio.

„Įsitaisiusi ant irklentės jaučiuosi lyg eičiau ežero paviršiumi ir klausyčiausi gamtos muzikos“, – pamėgtas Druskininkų apylinkes apibūdino R.Gajauskaitė-Krūmienė.

Jeigu ežere ar upėje plaukiojant irklente papūstų stiprus vėjas, nereikėtų baimintis – moteris patarė ant irklentės atsitūpti ir irkluoti.

Jūroje, kai siaučia bangos, irkluoti sunkiau – reikia būti labiau patyrusiam, kad išsilaikytum. Treniruotė būtų intensyvi ir jaustumėtės gerai paplušėję.

Daugkartinei Lietuvos lengvosios atletikos čempionei, trišuolininkės karjerą baigusiai Jolantai Verseckaitei (29 m.), Vilniuje įkūrusiai savo sporto studiją, irklentė padiktavo netgi naujos veiklos – šią vasarą Neryje rengiamos „FOCUS fit“ treniruotės moterims.

„Vasarą treniruotes sporto salėje kur kas smagiau iškeisti į sportą gamtoje“, – neabejojo J.Verseckaitė.

Žinoma, treniruotes gamtoje pusę septynių ryto gali koreguoti tik orai. Per liūtis vandens sportu neužsiimama.

„Gamtos vaizdai ir įdomūs pratimai ant irklentės bei plaukimas – puikus ryto kokteilis“, – patikino J.Verseckaitė, pati pratimus ant irklenčių išmėginusi jau praėjusią vasarą.

Šiomis treniruotėmis užsikrėtė ir jas veda Lietuvos dziudo čempionė Viktorija Baltaitė-Petrulienė (27 m.), irklentes atradusi kaip pramogą su draugais prieš keletą metų.

„Man tai buvo visiškai kitokia veikla negu dziudo“, – pasakojo vilnietė, dirbanti trenere.

Išbandžiusi irklentę Viktorija sumanė nauju sportu pasidomėti profesionaliau – ji su treneriu mokėsi daryti pratimus, labiau primenančius jogą.

„Aš pati vedu grupines ir asmenines treniruotes, taip pat treniruotes mamoms su vaikais.

Bet kai iš sporto studijos vadovės sulaukiau pasiūlymo vesti treniruotes ant irklenčių, supratau, kad buvo išgirstos mano mintys“, – kvatodama patikino V.Baltaitė-Petrulienė.

Treniruočių metu derinami pratimai sausumoje ir ant irklentės vandenyje. Pirmas dvidešimt minučių atliekami apšilimo, tempimo pratimai.

Po truputį didinamas mankštos intensyvumas, o tada imamos į rankas irklentės ir persikeliama į upę.

Upėje, be irklavimo, labiau pažengusios treniruočių lankytojos daro įvairius pratimus rankoms – tam puikiai tinka irklas.

„Po to darbo duodame kojoms. Reikia ne tik išlaikyti pusiausvyrą, bet ir daryti šuoliukus, pritūpimus, o tai išjudina visus kūno raumenis ir suteikia šiek tiek adrenalino“, – pasakojo V.Baltaitė-Petrulienė, feisbuke besidalijanti naujienomis apie treniruotes Neryje.

Ant irklenčių mankštą darančios moterys, kai šilta, puošiasi maudymosi kostiumėliais, o kai orai vėsesni – sportine apranga. Kad būtų saugu, irklenčių sporto entuziastės vilki gelbėjimosi liemenes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.