Darius Kasparaitis papasakojo apie gausią savo šeimą

Majamyje jau dešimtmetį namus turintis ir pastaruoju metu su šeima čia gyvenantis ledo ritulininkas, olimpinis čempionas Darius Kasparaitis (45 m.) tik praėjusią savaitę pirmą kartą susitiko su Floridos lietuvių bendruomene. Šešių vaikų tėvas lankėsi pietrytinėje Floridoje esančioje lituanistinėje mokykloje „Saulėtas krantas“. Bendraudamas su mokiniais ir jų tėvais iš Elektrėnų kilęs sportininkas prisipažino, kad nė vienas iš jo vaikų nešneka lietuviškai.

Pernai Tėvo dienos proga Darius atsiuntė tėvams nuotrauką su šešiais savo vaikais (iš kairės) – sūnus Marley Jonas (7 m.), dukros Lilly (9 m.), Elizabeth Maria (21 m.), 9 mėnesių Parkeris Valdas Keithas, sūnus Milesas (3 m.), duktė Liv (9 m.).<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pernai Tėvo dienos proga Darius atsiuntė tėvams nuotrauką su šešiais savo vaikais (iš kairės) – sūnus Marley Jonas (7 m.), dukros Lilly (9 m.), Elizabeth Maria (21 m.), 9 mėnesių Parkeris Valdas Keithas, sūnus Milesas (3 m.), duktė Liv (9 m.).<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
JAV įsikūręs D.Kasparaitis praėjusį savaitgalį lietuvių išeivių vaikams skirtoje šeštadieninėje mokykloje pirmąkart susitiko su Floridoje gyvenančiais tautiečiais.<br>Lituanistinės mokyklos „Saulėtas krantas“ nuotr.
JAV įsikūręs D.Kasparaitis praėjusį savaitgalį lietuvių išeivių vaikams skirtoje šeštadieninėje mokykloje pirmąkart susitiko su Floridoje gyvenančiais tautiečiais.<br>Lituanistinės mokyklos „Saulėtas krantas“ nuotr.
 D.Kasparaičio dukterys treniruojasi.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 D.Kasparaičio dukterys treniruojasi.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Gabija Karlonaitė, Specialiai „Lietuvos rytui“, Florida (JAV)

Feb 11, 2018, 7:42 PM

Dėl sportinės karjeros būdamas vos 14 metų gimtinę palikęs ir jau tris dešimtmečius tiktai kaip svečias joje besilankantis D.Kasparaitis jaučiasi pasaulio piliečiu.

Elektrėnuose, kur turi pasistatęs namą, jis praleidžia mažiausiai laiko. Švedijoje, kur gyvena jo trečios žmonos Lisos tėvai, lankosi dažniau, o JAV dabar praleidžia daugiausia laiko.

„Mano vaikai šneka angliškai ir švediškai, bet norėčiau, kad mokėtų ir lietuviškai. Aš žinau, kur gimiau, koks kraujas teka mano gyslomis. Svarbiausia, aš žinau, kad esu lietuvis.

Ir niekada nebūsiu rusas ar amerikietis“, – vasario 3-iąją susitikęs su Floridos lietuviais kalbėjo garsus ledo ritulininkas.

Jeigu lituanistinė mokykla būtų arčiau Majamio, jis mielai į ją vežiotų ir savo atžalas.

Šeštadieninė mokykla, skirta lietuvių išeivių vaikams, nuo 2005 metų veikia Bointon Biče. Dabar mokyklą lanko mokiniai nuo 4 iki 13 metų.

Paklaustas apie didžiausią iššūkį gyvenime D.Kasparaitis nė akimirkos nesusimąstęs atsakė, kad auginti 6 vaikus kur kas sunkiau, nei žaisti olimpiadoje ar Šiaurės Amerikos nacionalinėje ledo ritulio lygoje (NHL).

„Sporte viską darai egoistiškai, esi atsakingas tik už save ir gyveni tik tau skirtos dienotvarkės burbule: treniruojiesi, miegi pietų miego, valgai“, – pasakojo sportininkas.

Jis apgailestavo, kad vyriausiai savo dukrai iš pirmosios santuokos Elizabeth Mariai, kuriai jau 21-eri, jis negalėjo skirti pakankamai laiko, nes profesionaliai sportavo.

„Dabar 5 valandą ryto keliuosi ruošti pusryčių, po to vežu vaikus į mokyklą, o vėliau juos paimu. Mano asmeniniai planai keičiasi, jei kuris nors vaikas suserga arba apsimeta, kad serga“, – šypsojosi D.Kasparaitis.

Gausią šeimą auginančiam Dariui ir jo trečiai žmonai Lisai padeda auklė iš Švedijos. Toli nuo Lietuvos augantys Kasparaičio vaikai retai girdi lietuvių kalbą, bet auga kaip poliglotai.

Tėvas su atžalomis bendrauja tik angliškai, Lisa kreipiasi į juos švediškai, o lankydami vaikų darželį jie išmoko ispanų kalbos.

Susitikimo metu tėvai domėjosi, kodėl žiemiškos sporto šakos profesionalas atsidūrė Floridoje. Jis nusišypsojęs atsakė – kaip ir visiems čia gyvenantiems jam patinka šilti orai.

„Kai 2009-aisiais baigiau sportininko karjerą, kelerius metus gyvenau Švedijoje, vėliau grįžau į Niujorką. Bet ten gyventi su didele šeima per brangu.

Pasirinkau Floridą, nes čia nereikia kiekvieną kartą vaikų aprengti prieš išleidžiant į lauką. Aš turiu ne du, o net šešis vaikus, tad čia gyvendamas sutaupau laiko“, – juokavo Darius.

Vis dėlto gyvenant Majamyje nepakanka laiko šeimą vežti į ledo ritulio treniruotes: „Nors vaikai dar maži, jau visi bandė stovėti ant pačiūžų. Bet reikėtų gyventi Elektrėnuose, kad būtų galima treniruotis ant ledo kiekvieną dieną.

Vis dėlto tikiuosi, kad jauniausi mano sūnūs žais ledo ritulį.“

Lietuviškai nešnekančią didelę šeimą D.Kasparaitis kasmet veža atostogauti į Lietuvą.

„Vaikams ten labai patinka. Svečiuojamės Elektrėnuose, pas mano sesę ir mamą. Važiuojame į Vilnių, dar laiką mėgstame leisti Trakuose prie ežerų“, – pasakojo Darius.

„Nors beveik visą gyvenimą esu ne Lietuvoje, man visada malonu joje lankytis, visada skaitau lietuvišką spaudą“, – sakė sportininkas.

Pernai Elektrėnuose D.Kasparaitis atidarė savo vardu pavadintą ledo ritulio mokyklą.

Pats D.Kasparaitis treniruojasi keletą kartų per savaitę Pompano Biče su kitu NHL veteranu lietuviu Dainiumi Zubrumi (39 m.).

„Ruošiamės žaisti Lietuvoje. Jau nusipirkau bilietus į Lietuvą, kad balandžio 14 dieną galėčiau žaisti su Lietuvos ledo ritulio rinktine Kaune vyksiančiame pasaulio ledo ritulio trečiosios pakopos (B1) čempionate“, – atskleidė sportininkas, visus savo titulus iškovojęs su Rusijos rinktine. Bet Dariui dar neteko ginti Lietuvos garbės.

Nors artėjančių varžybų sportininkas laukia ir džiaugiasi išpildęs svajonę atstovauti Lietuvai, tikino, kad tai bus vienos paskutinių rungtynių: „Šiais metais dar atstovausiu Lietuvai ir tada jau tikrai užbaigsiu.“

Floridos lietuviai domėjosi, kaip D.Kasparaitis iš sportininko tapo statybų verslo banginiu, – jis vadovauja nekilnojamojo turto agentūrai „Verzasca Group“.

Pažintis, nuvedusias į verslą, jis užmezgė dar žaisdamas ant ledo: „Pradėti šį verslą buvo labai sunku, bet visur – kaip sporte: pasiekti rezultatų galima tik tada, kai turi gerą komandą.“

Ar jis išmokė žmoną gaminti cepelinus? Darius prisipažino mokąs tiktai išsikepti duonos su česnaku. Floridoje jis perka šaldytus bulvinius blynus: „Ne tokie kaip lietuviški, tačiau panašūs. Pasišildau, vaikams patinka.“

Labiausiai sportininkas nustebino, kai prieš mėnesį tapo veganu. Jis nustojo valgyti mėsą, kai jo tėtis mirė nuo skrandžio vėžio, o neseniai nusprendė atsisakyti gyvūninės kilmės produktų.

„Nevalgau mėsos, pieno ir kiaušinių irgi galiu atsisakyti. Dabar esu kupinas energijos, gerai miegu. Supratau, kad visą gyvenimą valgiau netaisyklingai – kas papuola po ranka.“

Jis apgailestavo, kad vaikams jo maistas nepatinka: „Bandžiau daryti veganiškus dešrainius, bet jiems nepatinka, iš karto pajunta, kad tai apgavystė, ir nevalgo“, – sakė Darius.

Buvęs sportininkas neslėpė, kad jo gyvenimas būtų lengvesnis nenusivilkus ledo ritulio trenerio marškinėlių. 2010 metais jis buvo Sankt Peterburgo (Rusija) SKA vyriausiojo trenerio asistentu.

„Šią sritį išmanau kur kas geriau nei statybų verslą. Keisti karjerą visada baisu.

Iki šiol nesu užtikrintas, ar gerai darau, bet supratau, kad jaustis neužtikrintam yra normalu“, – kalbėjo D.Kasparaitis.

Šeiminių dramų išvengti nepavyko

D.Kasparaitis dukters Elizabeth Marios susilaukė pirmojoje santuokoje su 7 metais vyresne ruse manekene Irina Kuznecova. Vėliau jis buvo trumpai susituokęs su švede nekilnojamojo turto agente Ingela, o trečia žmona – 12 metų jaunesnė buvusi Švedijos krepšininkė Lisa Carrol. Juodu susilaukė 5 vaikų: dvynių Liv ir Lilly, sūnų Marley Jono, Mileso ir Parkerio Valdo Keitho.

Sutramdytas ledo ritulio chuliganas pasiekė įspūdingą karjerą, tačiau tai nepadėjo išvengti šeiminės dramos. Keturiose olimpinėse žaidynėse dalyvavęs D.Kasparaitis yra prisipažinęs, kad dvejos skyrybos su ankstesnėmis žmonomis smarkiai patuštino piniginę – kainavo ne vieną milijoną eurų. Tik sutikęs švedų krepšininkę L.Carrol jis suprato, kad šalia jo – nuostabi moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.