Tėvų palikti šeši vaikai po dar vieno baisaus smūgio kabinasi į gyvenimą

Šalčininkų rajone 20-metė Nijolė Vasilevskytė gyvena kartu su dar trimis sesėmis ir dviem broliais. Beveik trejus metus Nijolė yra brolių ir seserų globėja, nes tėvams vaikai buvo kur kas mažiau įdomūs nei alkoholis. Jie savo gyvenimą kūrė atskirai, nė kiek nesirūpindami atžalomis.

Tėvų palikti 6 vaikai po dar vieno baisaus smūgio kabinasi į gyvenimą.<br>Lrytas.lt koliažas
Tėvų palikti 6 vaikai po dar vieno baisaus smūgio kabinasi į gyvenimą.<br>Lrytas.lt koliažas
Julius Dovidonis su nuo gaisro nukentėjusia šeima. Nijolė Vasilevskytė – antra iš dešinės.<br>J. Davidonio albumo nuotr.
Julius Dovidonis su nuo gaisro nukentėjusia šeima. Nijolė Vasilevskytė – antra iš dešinės.<br>J. Davidonio albumo nuotr.
Namai sudegė balandžio mėnesį.<br>"Facebook" nuotr.
Namai sudegė balandžio mėnesį.<br>"Facebook" nuotr.
Namai sudegė balandžio mėnesį.<br>"Facebook" nuotr.
Namai sudegė balandžio mėnesį.<br>"Facebook" nuotr.
Namai sudegė balandžio mėnesį.<br>"Facebook" nuotr.
Namai sudegė balandžio mėnesį.<br>"Facebook" nuotr.
Namas, kurį nusipirko vaikai ir greitai jame įsikurs.<br>"Facebook" nuotr.
Namas, kurį nusipirko vaikai ir greitai jame įsikurs.<br>"Facebook" nuotr.
Tėvų palikti 6 vaikai po dar vieno baisaus smūgio kabinasi į gyvenimą.<br>"Facebook" nuotr.
Tėvų palikti 6 vaikai po dar vieno baisaus smūgio kabinasi į gyvenimą.<br>"Facebook" nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 12, 2018, 1:05 PM, atnaujinta Aug 12, 2018, 1:07 PM

Vaikai, matyt, ir toliau būtų sėkmingai gyvenę Paginų kaime  savivaldybės paskirtame socialiniame būste, jei ne baisi nelaimė. Šių metų balandžio viduryje supleškėjo jų būstas su visu sukauptu turteliu. Laimė, nenukentėjo nė vienas šeimos narys.

Istorija nepaliko abejingų ne tik tarp aplinkinių gyventojų. Padėti tvarkingai gyvenusiems vaikams panoro ne vienas lietuvis. Apie vaikus ištikusią nelaimę ir tėvų rūpestį tik savimi rašėme dar pavasarį: būrį tėvų paliktų brolių ir sesių globojanti mergina sulaukė dar baisesnio smūgio. Kol vieni gelbėjo daiktais, kiti siuntė aukas į fondą, treti nešė į Poškonių seniūniją su mintimi, kad pinigai bus paskirti vaikų labui.

Terminas baigėsi, pokyčių nebuvo

Praėjus kone pusmečiui po nelaimės, žmonės vis garsiau ėmė klausinėti, kaip sekasi vaikams, ar pavyko už suaukotus pinigus įsigyti naują būstą. Naujienų portalą lrytas.lt pasiekė žinios, kad procesas ne tik juda lėtai, bet ir spėjo apaugti gandais.

Iškart po nelaimės padėti vaikams suskubo aktyvus visuomeninkas Julius Davidonis. Vyro įkurtas fondas taip pat rinko lėšas šiai be namų likusiai šešių vaikų šeimai. Sulaukęs klausimų iš pinigų paaukojusių žmonių, J.Davidonis susisiekė su N.Vasilevskyte ir pasidomėjo situacija. Mergina jam atskleidė, kad jiems patiems pavyko susitaupyti dar kelis tūkstančius eurų.

„Sužinojau tiek, kad vaikai yra nusižiūrėję namą, savivaldybė planuoja jį nupirkti ir perleisti jiems kaip socialinį būstą. Tačiau po kiek laiko paaiškėjo, kad namo savininkė užsiprašė kur kas didesnės pinigų sumos, nei patį namą įvertino savivaldybės pasamdyti turto vertintojai.

Moteris atsisakė parduoti namą už mažesnę sumą, todėl viskas pakibo ant plauko. Juolab kad kitų alternatyvų apylinkėse nebuvo. O vaikams jau rugpjūčio pradžioje baigėsi terminas, iki kada buvo leista laikinai gyventi pas priėmusius žmones.

Seniūnijos darbuotojai irgi jokių atsakymų neturėjo, tik aiškino laukiantys žinių iš savivaldybės. Juolab kad surinktų pinigų irgi nebuvo atidavę vaikams ir aiškino neva anie ir taip gauna nemažai išmokų. Nors tai neturi nieko bendro, o ir nepasitikėti vaikais iki šiol pagrindo nebuvo“, – pasakojo J.Davidonis.

Reikalai pajudėjo „netikėtai greitai“

Jo teigimu, seniūnijos ir savivaldybės darbuotojai, neturėdami argumentų pagrįsti minčiai, kad vaikai elgiasi netinkamai, puolė aiškinti, kaip blogai, kad su Nijole gyvena niekur nedirbantis draugas. Jaunuolio mama yra kaimo seniūnaitė, gyvenanti netoliese, ji pagal galimybes padėdavusi vaikams ir mačiusi, kaip jiems sekasi gyventi. Vyras įsitikinęs, kad tokiais dalykais išvis neturėtų užsiimti valdininkai ir ieškoti priekabių.

„Kai jau galutinai paklausiau seniūno, kas bus daroma ir kada, jis man pasakė, kad planuota surinktus pinigus skirti būsto įrengimo darbams, o ne pirkimui. Tai nesąmonė! Kam vaikams remontuoti socialinį būstą, jei jis bet kada gali būti paimtas? Kai pasakiau, kad viską viešinsiu, seniūnas greitai apsisprendė, kad Nijolė gali pinigus pasiimti čia ir dabar“, – dėstė J.Davidonis.

Vilnietis padėjo Nijolei susisiekti su namą pardavinėjusia savininke ir pasitarti dėl jo pardavimo. Vaikams namas patiko, o ir pardavėją jie pažinojo – ji buvusi jų mokytoja. Būtent prieš kelias dienas įvyko pirkimo sandoris. Nijolė su namo šeimininke sutarė, kad trūkstamus pinigus atiduos kuo greičiau, nors iš sutaupytų ir suaukotų pinigų jau pavyko sumokėti beveik visą sumą. Vaikai artimiausiu metu turėtų įsikelti į naujus namus.

Norėjo nuomoti, bet apsigalvojo

Portalui lrytas.lt pavyko susisiekti su Poškonių seniūnu Rimantu Stočkumi ir išsiaiškinti, kokia yra situacija su šešių vaikų likimu.

„Šitą namą savivaldybės atstovai apžiūrėjo ir buvo nuspręsta jį pirkti. Bet ta kaina buvo tikrai per didelė, o daugiau kriterijus atitinkančių namų nebuvo. Procesą dar gerokai prailgino tai, kad nusižiūrėto namo šeimininkė du ar tris mėnesius tvarkė dokumentus. O tik sutvarkius ir įvertinus paaiškėjo, kad tris kartus mažesne suma įvertino. Taip šis planas buvo sustabdytas.

Vis dėlto seniūnija buvo suradusi jiems laikiną būstą ir buvome sutarę su šeimininkas, kad jie ten galės gyventi kiek nori. Buvome nusprendę mokėti už nuomą iš tų surinktų pinigų, o vaikams būtų tereikėję mokėti komunalinius mokesčius“, – atskleidė pirminę idėją seniūnas.

Tačiau lrytui.lt jis tvirtino palaikantis ir pritariantis idėjai, kad vaikams geriau pirkti būstą. Esą todėl dar vakar atidavė jiems surinktus 1342 eurus.

„Šio namo būklė tikrai nekokia, beveik avarinė, todėl remonto reikės. Vis dėlto jis buvo vienintelis su vandentiekiu ir kanalizacija apylinkėse, kiti buvo pigesni, bet be šių patogumų. Todėl ir nebuvo perkami iki šiol“, – aiškino R.Stočkus. Jo teigimu, šią šeimą nuolat lankė socialinė darbuotoja ir iki šiol problemų ar skandalų nebūta. Su Nijole dabar gyvena du pilnamečiai ir trys nepilnamečiai broliai ir seserys.

Du pilnamečiai šios šeimos vaikai dar gali gauti 2850 eurų vienkartinę išmoką įsikurti, kuri jiems priklauso pagal įstatymą. Kaip portalui lrytas.lt nurodė Šalčininkų rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Regina Sokolovič, sprendimas, ar iš savivaldybės biudžeto skirti šiuos pinigus vaikams, bus priimtas savivaldybės tarybos posėdyje šio mėnesio pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.