Trylikos tapusi mama nusprendė pasidalyti sukrečiančia patirtimi

Nėštumas yra iššūkis kiekvienai moteriai. Tačiau ką turi jausti ir išgyventi moksleivė, suvokusi, kad laukiasi?! Apie tai nusprendė pasidalinti britė Emma Lewis, kuri tapo mama vos trylikos. Ji papasakojo apie tai, kaip slėpė apvalėjantį pilvą po plačia mokykline uniforma ir jį spaudė tikėdamasi, kad jis sumažės. Taip Emma sugebėjo savo nėštumą nuslėpti devynis mėnesius. Sąrėmiai prasidėjo bedarant tikybos namų darbus.

 Mama ir dukra yra labai artimos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mama ir dukra yra labai artimos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mama ir dukra yra labai artimos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mama ir dukra yra labai artimos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mama ir dukra yra labai artimos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Mama ir dukra yra labai artimos.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-08-20 11:56, atnaujinta 2018-08-20 13:52

Emma, užkietėjusi maištininkė, užaugo Birminghamo miesto socialiniame būste. Jos mama gyveno iš pašalpų. Mergaitė praleidinėjo pamokas, draugavo su vyresniais berniukais ir norėjo išbandyti narkotikus. Tačiau jos gyvenimas pasikeitė tapus mama.

Emma, dabar jau sulaukusi 28 m. ir gyvenanti Maidstone, esančiame Kento grafystėje, nusprendė pasidalinti savo įsimintina istorija.

Ne pagal metus subrendo

Kol lankė griežtą katalikišką pradinę mokyklą, ji sakosi buvusi gera mergaitė. Tačiau viskas pasikeitė pradėjus mokytis vidurinėje mokykloje.

„Aš buvau ne pagal metus subrendusi. Mėnesinės man prasidėjo dešimties, turėjau krūtis ir klasėje buvau antra pagal ūgį. Aš traukiau daugelio berniukų dėmesį. Netgi vyresni vaikinukai domėjosi manimi. Tai mane vežė“, – prisiminė Emma.

Ji labai norėjo ateityje tapti teisininke ir ko nors pasiekti gyvenime. Tačiau vėliau vidurinėje mokykloje tapusi populiaria, ji nuėjo blogais keliais. Todėl būdama labai jauna pastojo.

Su būsimu dukros tėvu Emma susipažino 2003 sausio pradžioje. Jam buvo 17. Tuo metu ji dar buvo nekalta.

„Nors man buvo tik 13, viskas galiausiai baigėsi nekaltybės praradimu. Tai nebuvo gera patirtis. Mes pasimylėjome tik du kartus“ – dalinosi prisiminimais Emma.

Po mėnesio nepasirodė menstruacijos. Krūtys tapo jautresnės. Pakito savijauta. Emma viską iškart suprato. Draugui pasakė: „Manau, kad esu nėščia“.

Tačiau vėliau ji supanikavo ir niekam daugiau apie tai neprasitarė. Draugui pamelavo, kad vis dėlto mėnesinės prasidėjo.

„Skambės labai kvailai, tačiau aš nuoširdžiai galvojau, kad nėštumas išnyks. Aš galvojau, kad jo neliks. Tai dabar skamba absurdiškai, visiškai absurdiškai, bet aš tikrai taip maniau“ – teigė Emma.

Nėštumo testo nedarė. Tačiau po penkių mėnesių pajuto, kad pilvas didėja. Kartą būdama vonioje trenkė kumščiu į pilvą. Norėjo, kad jis išnyktų.

Emma teigė, kad iki tol nebuvo mačiusi nėščios moters.

„Man būdavo bloga. Tačiau ne rytais, bet naktimis. Man būdavo bloga visą naktį ir galiausiai pabusdavau gulėdama ant vonios grindų. Atsimenu, kad kartą būnant mokyklos laboratorijoje staiga mane sutąsė. Keletas žmonių pastebėjo ir paklausė, ar aš ne nėščia. Tačiau aš paneigiau“, – pasakojo Emma.

Siekdama paslėpti didėjantį pilvuką, ji nusipirko per didelius mokyklinius drabužius.

Emma nežinojo, su kuo apie tai pakalbėti. Buvo labai išsigandusi. Nenorėjo apie tai nieko žinoti. Tik norėjo, kad kūdikio nebūtų.

Pajuto sąrėmius ruošdama pamokas

2003 m. spalio 4 d. gimė dukra Shaunelle, kuriai dabar 14. Tam Emma net nebuvo pasirengusi. Tuo metu ruošė tikybos namų darbus. Staiga pajuto, kad jos juodos kelnės kiaurai permirkusios. Pagalvojo, kad prišlapino į jas.

Tada nuėjo į vonią. O ten pradėjo skaudėti. Iš skausmo ji iš pradžių kandžiojo ranką, o po to kempinę.

Jau vėliau gulint ant mamos lovos ir rėkiant iš didelio skausmo, grįžo namo mama su savo draugu. Emma suklykė jai „Kviesk greitąją, man labai skauda!“ Mama buvo šokiruota.

Atvyko paramedikai – vyras ir moteris. Moteris iš karto suprato, kas vyksta. Ji raminamai Emmai pasakė „Tu gimdai“ ir pačiupinėjo jos pilvą. Kūdikis sureagavo ir spyrė.

Gabenant į ligoninę paramedikai Emma'i aplink pilvą apvyniojo juostą. Norėjo patikrinti kūdikio širdies plakimą. Tačiau jiems nepavyko jo užtikti.

„Staiga pagalvojau, kad ji manyje mirė. Nors aš ištisus mėnesius neigiau jos egzistavimą, mane persmelkė baisus jausmas. Supratau, kad vis dėlto ją mylėjau“, – savo skausmingais prisiminimais dalinosi Emma.

Ligoninėje jai uždėjo deguonies kaukę ir davė nuskausminamųjų. Po kelių valandų gimė dukra. Ji svėrė 2,46645 kg.

Emma prisimena, kaip pirmą kartą išvydusi savo kūdikį šnabždėjo: „O Dieve, aš turiu dukrą, aš turiu dukrą“.

Pamilo ne iš karto

„Kitą rytą prabudusi ją pamačiau šalia savęs. Aš negalėjau patikėti, kad turiu kūdikį“, – pasakojo Emma apie savo pirmuosius motinystės išgyvenimus.

Prisistatė socialinė tarnyba ir viską patikrino. Darbuotoja klausinėjo Emmos apie ją pačią, jos gyvenimo būdą. Apsilankė namuose ir patikrino gyvenimo sąlygas. Juos viskas tenkino.

Jaunajam tėveliui, nors jis buvo jaunesnis, jokie kaltinimai nebuvo pateikti. Shaunelle ir Emma su juo nepalaiko jokių ryšių.

„Aš pamilau savo dukrą ne iš karto, turėjo praeiti dveji metai. Aš buvau truputį ne kokia mama“, – atvirai prisipažino Emma.

Emmai labai padėjo draugai. Jie viską darė už ją. Jie nuolat kalbėjo: „Aš pamaitinsiu ją, aš jai pakeisiu sauskelnes“. O jaunoji mama ištisus mėnesius tik gulėjo šalia savo kūdikio.

Tęsti savo devintųjų mokslo metų į mokyklą Emma grįžo tuomet, kai dukra paaugo tiek, kad galėjo lankyti lopšelį. Vesdavo į lopšelį, paskui eidavo į mokyklą, o iš mokyklos traukdavo į lopšelį – taip ir sukosi Emma'os dienos.

Išsikraustė iš mamos namų

Sulaukusi 18, Emma paliko mamos namus Birminghame ir įsikūrė su dukra savuosiuose. Ji neatsiskaitinėjo jokių dalykų, kad gautų vidurinės mokyklos baigimo diplomą, nors ir norėjo. Deja, teko lankyti vaiko priežiūros kursus. Ji jautėsi užspausta, nors suprato, kad žmonės jai norėjo tik gero.

Sulaukusi 20, Emma persikėlė gyventi į Kento grafystę ir šiuo metu dirba Londono laivininkystės kompanijoje „Thames Clippers“ vyresniąja kapitono padėjėja. Darbas jai patinka ir ji jį vertina kaip sėkmės istoriją. Dirba jau tris su puse metų ir yra ne kartą skatinta.

Moteris šešerius metus yra ištekėjusi. Didžiuojasi savo dukra. Rugsėjį ji eis į 10 klasę.

Ir pati Emma neapleido mokslų. Šiuo metu jai puikiai sekasi atsiskaitinėti dalykus, reikalingus gauti baigimo diplomą. Jis planuoja universitete įgyti verslo vadybos diplomą. Jis jai pravers kuriant savo asmeninę kosmetikos liniją.

„Taip keista, kad jos amžiaus aš jau turėjau vaiką. Aš tikrai padarysiu viską, kad ją apsaugočiau nuo to, ką patyriau pati. Aš noriu, kad ji mėgautųsi jaunyste. Aš jai neužkraunu per daug pareigų. Noriu, kad ji būtų priklausoma nuo manęs. Žinau, ji užaugs, bet noriu, kad pasimėgautų gyvenimu. Jai sakau, kad manęs nejaudina jos pašnekesiai su berniukais, tačiau noriu, kad ji į pasimatymus nevaikščiotų iki kol sukaks 15 metų. Paaiškinau jai apie fizinius ir emocinius tarpasmeninių santykių aspektus. Ji žino, kad jai reikia koncentruotis į save“ – apie dabartinius santykius su dukra kalbėjo Emma.

Emma pripažino, kad jai būtų didelis smūgis, jei sužinotų, kad jos dukra nėščia. O kol to neatsitiko, ji labai patenkinta savo dukra. Kol jos neturėjo, ji buvo maištininkė, nelankė mokyklos, norėjo išbandyti narkotikų, norėjo traukti cigarečių dūmus. Emma mano, kad jei ne dukra, ji būtų užaugusi blogu, po klubus besivalkiojančiu žmogumi. Tačiau atsiradusi dukra pareikalavo viso laiko sau, ir blogiems dalykams jo paprasčiausiai neliko.

„Žmonės jai malonūs, kadangi turi turi tokią mielą mamytę. Jie sako, kad aš iš tikrųjų esu miela ir nuostabi. Pasak dukros, jos draugai taip pat mane laiko šaunia ir karšta. Mes puikiai sutariame su dukra. Aš esu gyvas įrodymas, kad būti mama paauglystėje – tai ne pasaulio pabaiga“ – džiaugėsi Emma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.