Pažinčių agentūros įkūrėjo anūkė pirmojo savo bučinio laukė iki vestuvių

Šiame pasakojime bus dvi neeilinės istorijos: tai emigranto iš Lietuvos Jono Vogulio ir kolumbietės Beatriz pažintis prieš septynias dešimtis metų ir dabar liepsnojanti jų anūkės Minyelos Vogulys (28 m.) ir jos vyro Juano Ramirezo (34 m.) meilė. Jonas ir Beatriz prieš 52 metus Kolumbijoje įkūrė pažinčių agentūrą, kuri padėjo iki mūsų dienų susituokti per 10 tūkstančių porų.

Pažinčių agentūros įkūrėjo anūkė Minyela ir jos vyru tapęs Juanas pirmojo bučinio laukė iki vestuvių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pažinčių agentūros įkūrėjo anūkė Minyela ir jos vyru tapęs Juanas pirmojo bučinio laukė iki vestuvių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Pažinčių agentūros įkūrėjo anūkė Minyela ir jos vyru tapęs Juanas pirmojo bučinio laukė iki vestuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Pažinčių agentūros įkūrėjo anūkė Minyela ir jos vyru tapęs Juanas pirmojo bučinio laukė iki vestuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Pažinčių agentūros įkūrėjo anūkė Minyela ir jos vyru tapęs Juanas pirmojo bučinio laukė iki vestuvių.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Pažinčių agentūros įkūrėjo anūkė Minyela ir jos vyru tapęs Juanas pirmojo bučinio laukė iki vestuvių.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Į Juano ir Minyelos vestuves Kolumbijoje susirinko 250 svečių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Į Juano ir Minyelos vestuves Kolumbijoje susirinko 250 svečių.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Būdami Lietuvoje jie lankėsi ir Kuršių Nerijoje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Būdami Lietuvoje jie lankėsi ir Kuršių Nerijoje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Minyela dainuoja nuo 4 metų ir svajoja apie dainininkės karjerą.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
 Minyela dainuoja nuo 4 metų ir svajoja apie dainininkės karjerą.<br>  Asmeninio archyvo nuotr.
 Beatriz ir Jonas Voguliai Kolumbijoje įkūrė pirmąją pažinčių agentūrą Lotynų Amerikoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
 Beatriz ir Jonas Voguliai Kolumbijoje įkūrė pirmąją pažinčių agentūrą Lotynų Amerikoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
Beatriz ir Jonas Voguliai Kolumbijoje įkūrė pirmąją pažinčių agentūrą Lotynų Amerikoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Beatriz ir Jonas Voguliai Kolumbijoje įkūrė pirmąją pažinčių agentūrą Lotynų Amerikoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2018-09-08 13:04, atnaujinta 2018-09-08 13:13

Minyela su Juanu yra gimę Kolumbijoje, o šiuo metu gyvena Ispanijoje, nes ten vyras studijuoja psichologijos magistrantūroje. Su pora susitikome Vilniuje, kai jie čia buvo atvykę mėnesiui studijuoti Lietuvos edukologijos universiteto rengiamuose lietuvių kalbos ir kultūros kursuose užsieniečiams.

Minyelos vardas turėtų būti lietuviškas: tokį tėvai buvo nusiteikę jai duoti ir rado viename kalendoriuje. Kolumbijoje daugiau Minyelų nėra, tačiau moteris buvo įsitikinusi, kad daug bendravardžių sutiks atvykusi į Lietuvą.

Ji labai nustebo, jog ir lietuviams jos vardas nežinomas, – visą gyvenimą manė, kad jis reiškia kokią nors mums svarbią šventąją. Jauna moteris taip ir liko nesupratusi, kokią klaidą jos tėvai įvėlė rinkdami jai vardą.

Apie Minyelos senelius jos šeimoje net pasakojama legenda. Pasak jos, iš Panevėžio kilęs Minyelos senelis Jonas Vogulys (1919–2005) nuo seno svajojo rasti smaragdą.

Kai per Antrojo pasaulinio karo audras atsidūrė Vokietijoje ir ieškojo galimybių iš jos ištrūkti toliau, žmonių klausinėjo, kur yra didžiausia tikimybė rasti šių brangakmenių. Išgirdo, kad Kolumbijoje, ir į ją patraukė.

Jau gyvendamas šioje Pietų Amerikos šalyje ir kartą važiuodamas autobusu Jonas jame pamatė verkiančią merginą. Paklausė jos, kodėl verkia, ir sužinojo, kad ji gavo laišką iš savo širdies draugo, kuris parašė, jog ją palieka.

Lietuvis pradėjo guosti kolumbietę ir nuvažiavo autobusu iki jos namų, užuot išlipęs savo stotelėje.

Vėliau kasdien ėjo pas ją į svečius su gėlėmis, kol susidraugavo ir galiausiai susituokė. Tuomet Jonas nusprendė, kad tikriausiai jam skirtasis brangakmenis ir buvo jo žmona Beatriz.

Dėl to, kad buvo kilę iš skirtingų šalių, Voguliai sugalvojo padėti ir kitiems žmonėms iš skirtingų kraštų susipažinti – daugiau nei prieš pusę amžiaus įkūrė pažinčių agentūrą. Ji – seniausia veikianti pažinčių agentūra Lotynų Amerikoje.

Apie šią agentūrą Kolumbijoje net yra sukurtas dokumentinis filmas.

Per jos egzistavimo metus susituokė 10 tūkstančių 152 poros, o dažniausiai tuokėsi kolumbietės moterys su užsieniečiais vyrais.

Kai agentūros įkūrėjai Beatriz ir Jonas Voguliai paseno ir nusprendė daugiau laiko skirti poilsiui, vadovavimą pažinčių agentūrai perėmė jų sūnus Jonas, kuriam tuo metu buvo 35-eri.

Dabar jam darbe talkina dukra Minyela su vyru Juanu. Beje, šis vardas lietuviškai taip pat būtų Jonas, o Minyelos jaunesniojo brolio vardas irgi Jonas – visi svarbiausi jos gyvenimo vyrai turi tą patį vardą.

Minyela su Juanu prisipažino, kad senelių laikais pažinčių agentūrai sekėsi geriau nei dabar.

„Jiems ši veikla buvo pelninga. Prisidėjo tai, kad jų išlaidos verslui nebuvo didelės, – nereikėjo nei patalpų, nei samdomų darbuotojų. Darbui pakako vokų ir pašto ženklų“, – pasakojo Juanas.

Dabar, kai žmonės gali savarankiškai susipažinti feisbuke, pasitelkę „Badoo“, „Tinder“ ir kitas programėles, pažinčių agentūrai klientų pritraukti sunkiau.

Vis dėlto kai kuriuos vienišius suvilioja galimybė kreiptis į agentūrą, nes joje žmonės parenkami pagal charakterį, kitokias ypatybes, kad tiktų vienas kitam.

„Agentūroje mes į pažintis žiūrime rimčiau ir atsakingiau nei pažinčių programėlėse, kuriose tiesiog paspaudi ant patikusio vyro ar moters nuotraukos, prieš tai įvedęs į paieškos lauką „mėlynos akys“ ar „šviesūs plaukai“.

Tuomet išeina panašiai, kaip apsiperkant bet kurioje interneto parduotuvėje – paspaudi ant prekės, ir ji atkeliauja pas tave į namus“, – juokėsi Minyela.

Ir pridūrė, kad neretai į jų pažinčių agentūrą kreipiasi žmonės, kurie jau būna išbandę „greitąsias pažintis“ internete, jomis nusivylę ir nori rimtesnių santykių.

Minyelos tėvui Jonui, perėmusiam savo gimdytojų pažinčių agentūrą, ji yra tik papildomas darbas. Jis yra Kolumbijoje žinomas išradėjas, sukūręs nemažai įvairių technologinių sprendimų.

Minyelos motina buvo biochemikė, vėliau pradėjo domėtis alternatyviąja medicina, o šiuo metu daugiausia užsiima akupunktūra.

Minyela su vyru Juanu ne tik talkina tėvui pažinčių agentūroje, bet ir skaito paskaitas apie meilės psichologiją. Juanas netgi prisistato „meilės mokytoju“ (angl. „master of love“ arba „teacher of love“).

Iš kur vyras turi šios srities žinių, kad galėtų mokyti kitus? Iš psichologijos studijų ir skaudžios asmeninės patirties. Iki pažinties su dabartine žmona jis šešerius metus draugavo su kita mergina.

„Atrodė, viskas gražu: vaikščiodavome į pasimatymus, į kiną ar dar kur nors. Galiausiai aš jai pasipiršau, o tada išgirdau: „Aš tavęs nemyliu.“

Tai man buvo didžiulis smūgis, juk maniau, kad viskas klostosi gerai. Tada pasakiau sau, kad niekada nesileisiu į santykius su jokiomis moterimis“, – prisiminė Juanas.

Bet pripažino, kad yra ir teigiama šios istorijos pusė: jis ėmė gilintis į psichologiją.

„Buvau įgijęs inžinieriaus specialybę, vėliau ėmiau studijuoti psichologiją, tad ir apie meilę man norisi aiškinti rimtai, siejant ją ir su inžineriniu mąstymu“, – sakė Juanas.

Jis kartu su žmona konsultuoja žmones, besikreipiančius į jų pažinčių agentūrą: „Padedame jiems suvokti, ko iš tikrųjų nori, kokie jų tikslai ir poreikiai.“

Tai, ką dėsto paskaitose, susiję ir su jų pačių meilės istorija. Juanas ir Minyela susipažino 2012 metais Kolumbijos sostinėje Bogotoje prieš vieną koncertą, kuris dėl kažkokių priežasčių neįvyko.

Laukdami renginio pradžios jaunuoliai pradėjo šnekėtis. Kai paaiškėjo, kad Juanas domisi meilės psichologija, o Minyelos seneliai ir tėvas turi pažinčių agentūrą, suprato, jog turi daug bendrų temų. Nuo tada jie tapo draugais.

Tik draugai jie ir buvo ketverius metus, kol vieną 2016-ųjų birželio dieną Juanas pasiūlė Minyelai tekėti už jo.

Juanas neslėpė prieš tai kreipęsis į aukštesniąją jėgą: „Viešpatie, jeigu man tikrai reikia ryžtis kurti šeimą, padaryk taip, kad būčiau dėl šio žingsnio tikras 100 procentų.“

Netrukus po to vieną rytą jis atsibudo visiškai įsitikinęs, kad su Minyela norėtų sieti likusį gyvenimą.

Dar prieš tai Minyela su Juanu buvo daug diskutavę apie savo santykius, ar galėtų tapti pora. Ar sutaptų jų gyvenimo būdas, poreikiai ir tikslai? Ar jie galėtų vienas kitu rūpintis visą likusį gyvenimą? Tuoktis jie ryžosi, kai abu jau buvo tuo visiškai tikri, nors nė karto nepasibučiavę.

Pirmąkart pora pasibučiavo praėjus dar metams, per savo vestuves. Toks buvo jų abipusis susitarimas – pirma reikia tik platoniškai draugauti, kad dar sykį apmąstytum, ar tikrai esi vienas kitam skirtas, ir tik tada atsiduoti aistrai.

Juano įsitikinimu, kuriam pritaria ir jo žmona, bučiniai ir seksas – tai jau chemija. Žmogaus organizme vykstantys cheminiai procesai lemia, kad kurį laiką jam norisi būti su kitu asmeniu, net jei jis nėra jam skirtas. Tad svarbu nesusipainioti, kurie jausmai yra gilūs ir tikri, o kurie – tik įkvėpti hormonų.

Nejaugi jie ir savo paskaitų klausytojams pataria pirmojo bučinio laukti iki vestuvių?

„Suprantame, kad daugelis tokiam žingsniui nėra pasiruošę. Tačiau norime žmonėms išaiškinti, kaip mūsų hormonai veikia, kas mumyse vyksta, kai įsimylime, o gal tik manome, kad įsimylėjome“, – paaiškino Juanas.

Būna ir taip, kad jaunuoliai nueina į pirmą pasimatymą, iš karto pasibučiuoja, netrukus jau ir mylisi, nors vienas kito dar gerai nepažįsta.

Tuomet jiems atrodo, kad nori būti kartu, nors tai lemia ne darnūs jų tarpusavio santykiai, o aistra.

Jeigu po kiek laiko mergina pastoja, jie susituokia taip gerai ir nepažinę vienas kito. Nieko nuostabaus, kad vėliau tokie santykiai baigiasi skyrybomis.

„Jeigu porą sieja aistra, bet jų gyvenimo tikslai ir vertybės skiriasi, nieko gero iš jų santykių neišeis“, – pabrėžė Juanas.

Koks gi buvo šios poros pirmasis bučinys?

„Abu prieš vestuves labai jaudinomės, net turėjome pasislėpę dėžutėse su vestuviniais žiedais mėtinių pastilių, kad būtų gaivesnis burnos kvapas. Ir visi į vestuves atėję 250 svečių žinojo, kad tai bus pirmasis mūsų bučinys. Taip, jis nebuvo tobulas, užtat mums abiem paliko didžiulį įspūdį“, – nusijuokė Juanas.

Jų vestuvės vyko praėjusių metų rugpjūtį. Pora puikiai sutaria ir turi kelias taisykles, kurios jiems padeda.

Pagrindinė taisyklė – neiti miegoti susipykus ir neatsiprašius. Tad jeigu pasitaiko nesutarimų, apie tai diskutuoja ir naktį tol, kol prieina bendrą sprendimą. Atsiprašyti mylimo žmogaus po nesutarimo galima ir tuomet, jei jautiesi teisus, – atsiprašai jo tiesiog todėl, kad labai myli.

Savo mintis apie meilę ir santykius kitiems jie perduoda ne tik per paskaitas, bet ir per muziką. Minyela dainuoja nuo ketverių metų, dabar pati kuria dainas, jas atlieka ir svajoja ateityje tapti žinoma dainininke.

Na, o ką pora mano apie vaikus?

„Kol kas esame sutarę, kad 2–3 metus vaikų tikrai neturėsime. Po to žiūrėsime, ar būsime nusiteikę juos auginti ir auklėti taip, kad būtų geri ir pasauliui naudingi žmonės.

Neverta turėti vaikų vien todėl, kad visi taip daro. Juos auginti – didžiulė atsakomybė. O jei vėliau nuspręsime turėti vaikų, norėtųsi dvynukų“, – pasvajojo abu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.