Vienišas tėtis patyrė šoką: areštavo neįgalios dukrelės pinigus

Rimas Krušinskis (43 m.), gyvenantis vienkiemyje Rokiškio rajone, kreipėsi pagalbos į Lrytas.lt redakciją sakydamas, jog nebežino, kaip išgyventi: „Šiandien savo kolegės, mokyklos budėtojos, prašiau paskolinti pinigų, nes neturėjau už ką dukrytei nupirkti pietų. Visa tai – dėl to, kad turiu įsiskolinimų „Sodrai“, ir dabar areštuota mano banko sąskaita.“

 Vienišas tėvas ne kartą pabrėžė, kad dukrele labai rūpinasi.<br> Asmenino archyvo nuotr.
 Vienišas tėvas ne kartą pabrėžė, kad dukrele labai rūpinasi.<br> Asmenino archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2018, 9:19 PM, atnaujinta Sep 11, 2018, 9:51 AM

Rimo skolos – tai neišmokėti alimentai kitiems trims jo vaikams. Vyras prisipažino: „Su moterimis man gyvenime labai nepasisekė, dėl to ir esu vienas. Pirmųjų trijų vaikų mama buvo nerimta, sėdėjusi kalėjime. Dabar nesuprantu, kodėl su ja susidėjau – turbūt todėl, kad buvau jaunas ir kvailas. Ji jau 20 metų niekur nedirba, sako, kad uogauja ir grybauja.“

Su ta moterimi Rimas susilaukė trijų vaikų. Su jais vyro santykiai nesusiklostę – pasak jo, visi tie vaikai yra probleminiai, vadina jį negražiais žodžiais ir rodo jam negražius gestus, yra turėję reikalų su policija. Vienas iš jų jau pilnametis, kitos dvi – nepilnametės, bet abi jau pasigimdžiusios po vaikelį.

„Seniau teismas man priteisė tų vaikų išlaikymui 400 litų. Tuo metu gyvenau vienas, bet mokėti juos buvo sudėtinga, nes gaudavau minimalų atlyginimą. O kai atsirado nauja moteris, vėliau – dukrytė, mokėti tuos pinigus tapo dar sunkiau. Vienas iš tų trijų vaikų pilnametis, bet teismas „alimentų“ ne tik nesumažino, bet ir, vaikų motinai padavus mane į teismą dėl išmokų padidinimo, pridėjo prie jų papildomus 60 eurų. Kai tai sužinojau, neradau sau vietos“, – skundėsi vyras.

Na, o ketvirtąjį savo vaiką, aštuonmetę Miglę, vyras dabar augina ir, jo teigimu, labai rūpinasi. Šios dukrytės susilaukė su moterimi, su kuria susipažino šokiuose Utenoje.

Moteris turėjo priklausomybę nuo alkoholio. Iš pradžių Rimui tai labai neužkliuvo, bet laikui bėgant tapo vis labiau matoma: „Būdavo, grįžtu namo po darbo, o namie jau mėtosi keli „bambaliai“. Dėl šio motinos polinkio ir mūsų dukrytė turi negalią, bet ji gyventi labai netrukdo – leidau ją į paprastą mokyklą, nes specialiojoje tikrai atsiliktų nuo bendraamžių“, – pasakojo vyras.

Dar kūdikystėje mergaitė buvo atsidūrusi vaikų namuose – iš mamos ją paėmė, o tėvui neatidavė, nes dokumentuose nebuvo įrašyta jo pavardė. Jis dukrą atsiėmė tik po to, kai savo tėvystę įrodė DNR tyrimu.

„Iki tol imdavau „sms kreditus“, kad galėčiau nuvažiuoti dukrytės aplankyti Utenos vaikų namuose. Labai nenorėjau, kad ji patirtų tokią sunkią vaikystę, kaip manoji, taigi televizijai padedant pavyko ją iš vaikų namų išsikovoti“, – sakė Rimas.

Jis pats savo tėvų, taip pat turėjusių potraukį alkoholui, beveik neprisimena – į vaikų namus pateko, būdamas penkerių. Kai buvo dvylikos, jį pasiėmė vyresnio amžiaus globėjų iš Rokiškio pora. Jie mirdami ir paliko namą, kuriame vyras su dukrele dabar gyvena.

Apie savo buitį vyras pasakojo taip: „Vien praėjusį mėnesį už elektrą sumokėjau 60 eurų. Tiek daug, nes pečius sugriuvęs, tad dukrai valgyti verdu ant elektrinės viryklės. Pats kartais pabūnu ir nepavalgęs, o vaikui juk reikia šilto maisto.“

Kas rytą jis važiuoja autobusu, iki kurio reikia eiti 2 km, į darbą Rokiškyje, o dukrelę veža į mokyklą. Po pamokų ji sulaukia, kol tėtis baigs darbą. Jis dirba mokykloje pagalbiniu darbuotoju – dažo, remontuoja patalpas ir pan. Už tai gauna minimalų atlyginimą, pusė jo keliauja alimentams, o dar pusė iki šiol likdavo jam.

Rimo aiškinimu, kadangi visų pinigų kitų trijų vaikų išlaikymui mokėti jis neturi galimybių, trūkstamą sumą motinai mokėdavo Vaikų išlaikymo fondas, o jam už tai buvo skaičiuojama skola ir 5 proc. palūkanų. Per ilgą laiką susikaupė 2000 eurų skola. Ir štai dabar, Rimo aiškinimu, jis pakliuvo į bėdą, kai buvo priimtas naujas įstatymas, kad įsiskolinimus turintiems žmonėms valstybė gali areštuoti sąskaitas, nekreipdama dėmesio į tai, iš kur gautos žmogaus pajamos.

Rimas pasakojo: „Su dukryte nuėjome į bankomatą Rokiškyje nusiimti pinigų – į mano sąskaitą eidavo ir vaiko neįgalumo pinigėliai – ir pamačiau užrašą „nėra lėšų“. Pažiūrėjau į atspausdintą kvitą – minus 2000 eurų. Patyriau šoką, paskambinau į banką ir išgirdau, kad „Sodra“ uždėjo areštą. Likom visai be nieko.“

Dukrai reikia 40 eurų mokyklinėms pratyboms, bet vyras neįsivaizduoja, iš kur juos paimti. O kur dar vaistai ir kitos išlaidos. Bandė savivaldybėje prašyti nemokamo maitinimo vaikui, bet išgirdo, kad tas nepriklauso.

„Be to, iš savivaldybės esu patyręs skriaudą ir seniau. Kaip našlaitis ilgai laukiau eilėje socialinio būsto. Galiausiai man paskambino savivaldybės atstovė ir pasakė, kad reikėtų susimokėti pusę sumos už tą butą. Taigi jo atsisakiau, juk iš kur pas mane tokie pinigai. Ir tik vėliau sužinojau, kad buvau apgautas – juk socialinis būstas skiriamas nemokamai“, – pasakojo Rimas.

Jis pridūrė, kad jam labai sunku ir su sveikata. „Turiu dvi stuburo išvaržas, kai sugriebia skausmai, net iki poliklinikos nueit susileist vaistų būna labai sunku. Be to, turiu skrandžio opą, kai sustreikuoja skrandis, būna, net vemiu krauju. Kartą dukrytė tai pamatė ir labai išsigando, bet aš ją raminau, kad tai iš danties man bėga kraujas ir nieko baisaus nėra. O pats patyliukais pagalvoju, kad su tokia sveikata galiu ilgai neišgyventi. Tada mano skolos pereitų dukrai, tad ir teisės į namą, kuriame gyvename, ji turbūt netektų“, – graudinosi vyras.

Taigi Rimas kreipėsi į Lrytas.lt redakciją ir papasakojo savo graudžią istoriją, norėdamas paprašyti gerų žmonių paramos: „Manau, jei žmonės galėtų man padėti ir surinkti tuos 2000 eurų, kuriuos aš esu skolingas valstybei, mums su dukryte labai palengvėtų ir galėtume gyventi toliau. O dabar, kai sąskaita areštuota ir likau visai be lėšų, neįsivaizduoju, ko griebtis.“

Norintieji padėti Rimui finansiškai turėtų rašyti jam el.paštu rimas40@yahoo.com, ir jis atsiųs dukrytės banko sąskaitos numerį.

Pagalbos prašė jau ne kartą

Bet ar tikrai situacija gali būti tokia skaudi, kaip pasakoja Rimas? Nejaugi „Sodra“ tikrai gali areštuoti vienišo tėvo su vaiku sąskaitą su jų paskutiniais pinigais?

Rokiškio seniūnijos darbuotojai šio atvejo net nenorėjo komentuoti, tik viena specialistė prasitarė: „Šis veikėjas yra labai savotiškas. Jis moka labai gražiai pašnekėti ir sugraudinti. Jis jau daug kartų kreipėsi į įvairias instancijas, televizijas, prašydamas pagalbos... Žmonės jam buvo labai dosnūs, bet istorija sukasi spirale ir jis vėl prašo pagalbos.“

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė spaudai Vaiva Arnašė teigė: „Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams minėto vyro šeima žinoma dėl nesirūpinimo trimis vyresniais vaikais, kurie gyvena su motina, nebendravimo su jais, nedalyvavimo auklėjant, neteikiant pakankamo išlaikymo jiems. Dėl vengimo vykdyti pareigas šiems vaikams, skyrius 2016 metų pabaigoje kreipėsi į teismą dėl tėvų valdžios jam apribojimo. Teismo sprendimu, minėtam vyrui tėvų valdžia buvo apribota.

Vyras be minėtų trijų vaikų turi dar vieną dukrą. Jis nepilnametę dukrą augina vienas, jos motinai apribota tėvų valdžia.

Vyras kartais kreipiasi pagalbos dėl paramos. Jis yra gavęs piniginę paramą, taip pat paramą daiktais (vaikui drabužėlių, buitinės technikos ir t.t.) iš aukojusių asmenų.

2017 m. skyrius buvo gavęs iš mergaitės ugdymo įstaigos pastebėjimus, kad galbūt tėvo žinios ir įgūdžiai neatitinka vaiko raidos ir brandos. Specialistės aiškinosi situaciją šeimoje, buvo stebimas tėvo vengimas bendradarbiauti.

Siekiant užtikrinti mergaitės teises ir teisėtus interesus, šeima buvo įtraukta į stebimų šeimų sąrašą. Į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitą, šeima nebuvo įtraukta.“

Skolą galima atidėti

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis teigė: „Sodra“, nuo šių metų pradžios perėmusi Vaikų išlaikymo fondo funkcijas, rūpinasi, kad vaikai, kurių tėvai nemoka priteistų alimentų, gautų vaiko išlaikymo išmoką iš valstybės, o šias lėšas savo ruožtu turi susigrąžinti iš alimentų nemokančių ar tik iš dalies juos mokančių tėvų.

Suprantame, kad per kurį laiką susikaupę įsiskolinimai yra dideli, ir prašome visus įsiskolinusius bendradarbiauti. Jeigu kyla sunkumų padengti skolą ar skolos išieškojimas taikomas iš išmokų, iš kurių tos skolos neturėtų būti išieškomos, tokiu atveju žmogus turėtų nedelsdamas kreiptis į „Sodrą“.

Pateikus dokumentus, įrodančius gyventojo pajamų dydį ir šaltinį (pavyzdžiui, gaunant pašalpą), turime galimybę sustabdyti išieškojimą, o nurašytas lėšas grąžinti.

Kai situacija sudėtinga, skatintume susitarti dėl skolos atidėjimo ir išdėstymo dalimis. Tuomet būtume tikri, kad žmogus geranoriškai vykdo savo įsipareigojimus pagal turimas galimybes.

Pažymėtina, kad alimentus, kuriuos žmogus turi mokėti savo vaikams, nuskaičiuoja ne „Sodra“. Greičiausiai tą daro anstoliai pagal teismo vykdomąjį raštą. Mes tik ieškome tos skolos, kuri susidarė dėl nesumokėtos alimentų dalies.

Komentuoti konkretaus gyventojo situacijos dėl asmens duomenų apsaugos reikalavimų negalime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.