Lietuvių paramos prašymai internete: kai kurie stebina ir šokiruoja

Žiniasklaidoje kartais pasirodo prašymų, kuriuose paramos prašo smarkiai sergantys, gaisrą išgyvenę ar itin sunkiai besiverčiantys žmonės. Ypač daug pačių įvairiausių prašymų padėti yra internetinėje platformoje www.gofundme.com, kurioje paramos prašo ir dešimtys lietuvių ar su Lietuva susijusių žmonių.

 Mindaugo iš Vilniaus gyvenimas sunkus, bet 100 000 jam padėtų išsikapstyti.<br>Gofundme.com nuotr.
 Mindaugo iš Vilniaus gyvenimas sunkus, bet 100 000 jam padėtų išsikapstyti.<br>Gofundme.com nuotr.
 Tokia Mindaugo lovos Barselonos gatvėje nuotrauka internautų nesugraudino.<br>Gofundme.com nuotr.
 Tokia Mindaugo lovos Barselonos gatvėje nuotrauka internautų nesugraudino.<br>Gofundme.com nuotr.
 Tadas norėjo gaut 2000 dolerių motociklininko teisėms.<br>Gofundme.com nuotr.
 Tadas norėjo gaut 2000 dolerių motociklininko teisėms.<br>Gofundme.com nuotr.
 Nemažai užsieniečių nori savanoriauti Lietuvoje ir prašo padėti ją pasiekti.<br>Gofundme.com nuotr.
 Nemažai užsieniečių nori savanoriauti Lietuvoje ir prašo padėti ją pasiekti.<br>Gofundme.com nuotr.
 Lėšų kelionei į Vilnių prašantis vyras savo prašymą kažkodėl iliustravo Krokuvos nuotrauka.<br>Gofundme.com nuotr.
 Lėšų kelionei į Vilnių prašantis vyras savo prašymą kažkodėl iliustravo Krokuvos nuotrauka.<br>Gofundme.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 6:37 AM

Kai kurių prašančiųjų paaukoti nurodomi tikslai yra labai kilnūs. Štai Lietuvių katalikų religinės šalpos organizacija, esanti JAV, renka lėšas popiežiaus vizitui į Lietuvą, tiksliau, žmonėms, kurie norės pamatyti popiežių. „Jūsų auka bus skiriama kelionių rėmimui, maistui ir specialioms apgyvendinimo paslaugoms vargingai gyvenantiems žmonėms, neįgaliesiems ir jaunimui iš visos Lietuvos, tam, kad jie galėtų dalyvauti popiežiaus susitikime Lietuvoje“, – skelbiama prašyme.

Nurodoma, kad šiuo tikslu norima surinkti 30 000 eurų. Jau yra surinkti 3395 eurai. Ne vienas aukotojas šiam tikslui skyrė 50 ar 100, vienas – 250, dar vienas – 300 eurų. Beje, nuo kiekvienos aukos 5 proc. atitenka gofundme.com platformai. Iš aukojančiųjų pavardžių (jos www.gofundme.com platformoje dažniausiai nurodomos, nors galima aukoti ir anonimiškai) galima spręsti, kad dauguma žmonių, besirūpinančių, kad visi norintieji Lietuvoje pamatytų popiežių – Amerikos lietuviai.

Kiti paramos prašytojai turi egoistiškesnių tikslų. Tadas iš Vilniaus parašė, kad jis labai nori vairuoti motociklą, nes sostinėje dideli kamščiai. Tačiau jis neturi nei motociklo, nei jo vairavimo teisių, taigi būtent teisių laikymui prašo paaukoti 2000 dolerių. Pats jis susitaupyti tam negali, nes Vilniuje didžiulės butų nuomos kainos. „Žinau, kad kiti turi didesnių problemų negu aš, tačiau aš bent jau nemeluoju ir nerašau, kad man reikia pinigų gydymui“, – rašė Tadas. Toks jo nuoširdumas žmonių nesujaudino – per mėnesį atsirado tik vienas geradarys, paaukojęs Tadui 5 dolerius.

Taigi anaiptol ne visi bandymai surinkti lėšų būna sėkmingi. Kitas pavyzdys. Ultramaratonininkas Aidas iš Vilniaus bandė rinkti lėšas bėgimui „Vilnius-Dakaras“. Jis per 100 dienų ketino įveikti beveik 8000 km, tai yra, po 80 km per dieną. Pinigų jam reikėjo nakvynei, kelionės dokumentų tvarkymui, bilietams, maistui ir kt. Gofundme.com platformoje jis surinko 417 dolerių iš 30 000, kurių pageidavo. Tačiau savo tikslą vyras visgi įgyvendino.

Visiškai niekas nieko nepaaukojo Airūnai, kartu su vyru auginančiai du vaikus. Ji rašė, kad būstą nuomojasi, tačiau labai norėtų jį nusipirkti, o bankas paskolos neduoda. Šeimai reikėjo 42 000 eurų.

Nori mokytis, bet trūksta pinigų

Ne vienas žmogus internete bando surinkti lėšų savo studijoms. Vilniuje gimęs, vėliau Austrijoje gyvenęs Robertas mėgino surinkti lėšų studijoms JAV. Jis gavo koledžo stipendiją, tačiau pats turėjo susimokėti už pragyvenimą. Vaikinas prašyme rašė, kad tai jam ypač sunku, kadangi būdamas 16-os neteko abiejų tėvų. Studijuodamas koledže jis žaistų beisbolą, ir tai jam yra labai svarbu. Jis nuo mažens sportavo, tik kai netekęs tėvų turėjo pats save išlaikyti, sportą buvo apleidęs ir labai norėjo prie jo grįžti.

Studijuoti JAV nori ir Lietuvoje nemažai pasiekęs kino operatorius Saulius. Jis įstojo mokytis į, jo teigimu, vieną geriausią pasaulyje kinemotografininkų mokyklų Los Andžele, apie kurią seniai svajojo. Tačiau Saulius neturi visų studijoms reikiamų lėšų. Prašo padėti ir surinkti 30 288 dolerius. Kol kas turi surinkęs 575 dolerius, tačiau lėšių rinkimą paskelbė tik prieš parą, tad turi šansų sulaukti gerokai daugiau.

100 000 padėtų daugeliui

Visi paramos prašytojai gofundme.com platformoje nurodo, kiek pinigų jie norėtų surinkti. Bene daugiausiai – 100 000 eurų – surinkti nori Jerry iš JAV. Jis su bendraminčiais siekia puoselėti litvakų, tai yra, Lietuvos žydų kultūrą ir paveldą. Draugijos planuose – Litvakų kultūros centro Vilniuje statyba. Šis centras padėtų puoselėti litvakų kultūrą ir skatintų visuomenės susidomėjimą. Taip pat ketinama Amerikoje skleisti žinias apie litvakų kultūrą, organizuoti jai skirtus renginius. Šiems tikslams per daugiau nei metus surinkta 3230 dolerių.

Taip pat 100 000 eurų, tik egoistiškesniais tikslais, surinkti norėjo Mindaugas iš Vilniaus. Jis rašė, kad emigruoja iš Lietuvos į Ispaniją, Barseloną, nes nenorėjo Lietuvoje dirbti už minimalų 380 eurų atlyginimą, be to, dar ir turėjo skolų. Blogiausia tai, kad ir Ispanijoje Mindaugas neturėjo darbo nei namų, nes neturėjo reikiamų dokumentų ir leidimo dirbti. Jis gyveno tiesiog gatvėje. Mindaugas rašė, kad Barselona ir jos žmonės jam labai patinka, ir jis jaučia, kad gali čia pradėti naują gyvenimą. Kad išspręstų savo problemas, vyras prašė paaukoti jam 100 000 eurų. Gavo 150 eurų.

Pinigų trūksta ir užsieniečiams

Nemažai internete ir užsieniečių pagalbos prašymų, kur jie prašo padėti nukeliauti į Lietuvą. Štai Felisha iš JAV norėjo šią vasarą savanoriauti ir mokyti paauglius Plungėje, tad prašė paaukoti pinigų kelionei, dokumentų tvarkymui ir pragyvenimo išlaidoms.

Iš Meksikos kilęs Alfredo norėjo surinkti paramą tam, kad galėtų atvykti į Lietuvą ir dalyvauti Kauno futbolo klubo „Stumbras“ žaidėjų atrankoje. Jeigu būtų atrinktas, futbolo klubas keliones jam apmokėtų, o kol kas turi susimokėti pats, ir jo šeimai tokios išlaidos per didelės. Kelionė buvo numatyta rugsėjo viduryje, bet kol kas Alfredo pavyko surinkti tik 465 dolerius iš pageidautų 5000.

„Gofundme.com“ ir kitose panašiose platformose pagalbos gali prašyti kas tik nori, tad kai kurių prašymų tikrumu galima suabejoti. Štai Dmytro iš JAV prisistatantis prašytojas norėjo gauti 180 eurų bilietams į Vilnių ir rašė, jog nuo vaikystės svajojo nukeliauti į šį miestą, tačiau savo prašymą iliustravo Krokuvos nuotrauka. Dmytrui niekas nieko nepaaukojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.