Buvusi milijardieriaus Romano Abramovičiaus žmona širdį atidavė kitam turtuoliui

Jau kuris laikas pasaulio aukštuomenė nežino sensacingesnės naujienos nei ši. Naftos magnato dukters, meno mecenatės Darjos Žukovos (37 m.) širdį po skyrybų su Rusijos turtuoliu Romanu Abramovičiumi (51 m.) užkariavo taip pat storos piniginės paveldėtojas graikas Stavros Niarchos III (33 m.).

 Darjos Žukovos širdį po skyrybų su Rusijos turtuoliu Romanu Abramovičiumi užkariavo taip pat storos piniginės paveldėtojas graikas Stavros Niarchos III.<br>„Scanpix” nuotr.
 Darjos Žukovos širdį po skyrybų su Rusijos turtuoliu Romanu Abramovičiumi užkariavo taip pat storos piniginės paveldėtojas graikas Stavros Niarchos III.<br>„Scanpix” nuotr.
Graiką S.Niarchos III ir rusę D.Žukovą suvedė menas.<br>„Scanpix” nuotr.
Graiką S.Niarchos III ir rusę D.Žukovą suvedė menas.<br>„Scanpix” nuotr.
Graiką S.Niarchos III ir rusę D.Žukovą suvedė menas.<br>„Scanpix” nuotr.
Graiką S.Niarchos III ir rusę D.Žukovą suvedė menas.<br>„Scanpix” nuotr.
Lietuvoje rugpjūčio pradžioje aštuonias dienas praleidęs ir čia šeimos šventę šventęs vienas turtingiausių pasaulio žmonių R.Abramovičius (nuotr.) turi litvakiškų šaknų.<br>„Scanpix” nuotr.
Lietuvoje rugpjūčio pradžioje aštuonias dienas praleidęs ir čia šeimos šventę šventęs vienas turtingiausių pasaulio žmonių R.Abramovičius (nuotr.) turi litvakiškų šaknų.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

2018-09-17 13:47, atnaujinta 2018-09-17 13:48

Graikijos laivybos dinastijos atžala, turtuolio Stavro Niarcho (1909–1996) anūkas, buvęs aukštuomenės liūtės Paris Hilton širdies draugas, kaip ir D.Žukova, priklauso prie meno mėgėjų.

Tad meno sluoksniuose greitai pasklido žinia apie naująją įsimylėjėlių porą. Teigiama, kad gražiąją rusę ir graiką suartino būtent menas.

S.Niarchos III – vienas didžiausių pasaulio kolekcininkų. Iš senelio, laivų savininko, Stavros paveldėjo didžiausią pasaulyje privačią šiuolaikinio meno kolekciją.

Rusijos sostinėje Maskvoje, M.Gorkio parke, D.Žukova dar prieš dešimt metų įkūrė šiuolaikinio meno centrą „Garaž“ („Garažas“).

Žmonės, kurie ką nors reiškia meno pasaulyje, kasmet gruodžio pradžioje užsuka į Floridą. Nežabota fantazija, menas ir kičas susipina vienoje didžiausių šiuolaikinio JAV meno mugių „Art Basel Miami Beach“.

Galerijų savininkai, menininkai, kuratoriai ir kolekcininkai. Ir tarp jų visada po meno mugės sales vaikštinėja buvusi rusų milijardieriaus R.Abramovičiaus sutuoktinė D.Žukova.

Šiuolaikinio meno muziejaus „Garaž“ Maskvoje įkūrėja nemėgsta būti rampų šviesoje, bet pasinaudoja bet kokia galimybe atkreipti dėmesį į savo meno muziejų.

„Garaž“ buvusi rusų oligarcho R.Abramovičiaus sutuoktinė atidarė sename autobusų garaže, kurio renovacija kainavo dešimt milijonų eurų.

Anuomet meno kritikai šaipėsi iš „gražiosios diletantės“. Esą ji nežinanti, kur dėti savo vyro pinigus.

„Ar ji tėra išlepinta gražuolė šalia vieno turtingiausių pasaulio vyrų, ar kultūrai atvira išmintinga moteris, norinti pelnyti rimtą visuomenės susidomėjimą?“ – tuomet klausė britų leidinys „The Times“.

Netrukus D.Žukovos muziejaus kritikų balsai nutilo. Dabar „Garaž“ – tarptautinė gerbiama meno institucija. Ir ne tik. Tai svarbiausias privataus asmens muziejus, įsteigtas Rusijoje nuo 1917-ųjų Spalio revoliucijos.

„Muziejus turi rusų dabarties kultūrą sujungti su tarptautine meno scena. „Garaž“ atstovauja seniai Rusijoje gyvuojančiai tradicijai meną atverti plačiajai publikai. Dauguma muziejų Maskvoje, tokių kaip Tretjakovo galerija, buvo įkurti filantropų“, – sakė buvusi oligarcho žmona.

Žinomas JAV galerijos savininkas Larry Gagosianas teigė, kad jaunoji mecenatė D.Žukova, Metropoliteno meno muziejaus Niujorke ir Los Andželo „County Museum of Art“ tarybos narė, yra labai ambicinga.

Ir kiti, kurie gerai pažįsta D.Žukovą, giria jos darbštumą įgyvendinant projektus, jos rodomą pagarbą menininkams ir pasiryžimą iš jų mokytis.

D.Žukova turi vertingą charakterio savybę – ji įsiklauso į ekspertų patarimus.

„Žinau, kada turiu patylėti. Mūsų kuratorė Kate Fowle daug daugiau išmano apie šiuolaikinį meną, todėl aš geriau susilaikau nuo vertinimų“, – sakė D.Žukova.

Ji turi daug idėjų ir naudojasi savo ryšiais, kad garsiosios parodos pasiektų ir Maskvą. Ir tai nėra lengvas uždavinys tuo metu, kai šalis politiškai tampa vis labiau izoliuota.

Praėjusiais metais „Garaž“ surengė pirmąją Rusijoje žymaus japonų poparto menininko Takashi Murakami retrospekciją.

D.Žukova turi įspūdingą pažįstamų ratą. Prie jos draugų priklauso Monako kunigaikštytės Caroline duktė Charlotte Casiraghi ir Camilla Al-Fayed, kurios šeimai priklauso prabangiausia Londono parduotuvė „Harrods“.

Buvusi Rusijos oligarcho žmona gali bet kuriuo metu užsukti į Didžiosios Britanijos skulptoriaus, instaliacijų menininko Damieno Hirsto ir JAV tapytojo, skulptoriaus Jeffo Koonso dirbtuves.

Yra ir dar viena jos sėkmės priežastis. „Atsakymo „ne“ ji neįsivaizduoja. Gal tai raktas, padedantis įgyvendinti kai kuriuos sumanymus“, – svarstė viena „Garaž“ kuratorių Mollie Dent-Brocklehurst.

Apibūdinti D.Žukovos asmenybę sunku. Simpatiška moteris viešumoje retai rodo emocijas. Meno muziejuje „Garaž“ dažniausiai laikosi nuošaliai ir leidžia kalbėti kitiems.

Pažįstantys D.Žukovą mano, kad ji – tinkamas žmogus nutiesti tiltus tarp kultūrų. Darja gimė Maskvoje, o jos tėvai išsiskyrė, kai jai buvo vos treji.

Motina Jelena, molekulinės biologijos specialistė, išvyko į JAV ir pasiėmė su savimi dešimties metų Darją. Mergaitė Los Andžele lankė privačią mokyklą.

„Ji buvo kukli, niekada neparodė, jog kilusi iš labai turtingos šeimos“, – prisimena jos buvusi mokytoja.

Darja, kurią draugai vadino Daša, studijavo slavistiką Santa Barbaroje. Baigusi šias studijas persikėlė į Londoną, kur gyvena tėvas.

Subyrėjus Sovietų Sąjungai jis susikrovė turtą iš prekybos nafta, bet dėl abejotinų kontaktų su ukrainiečių mafija šešis mėnesius praleido Italijos kardomajame kalėjime.

Londone prasidėjo D.Žukovos kilimas visuomenėje. Ji dalyvavo aukštuomenės renginiuose, į kuriuos buvo kviečiama dėl turtingo tėvo Aleksandro Žukovo.

Didžiosios Britanijos sostinėje D.Žukova populiarino savo mados prekės ženklą „Kova and T“. Jį sukūrė Los Andžele su mokyklos laikų drauge Christina Tang. Trumpam D.Žukova buvo perėmusi britų mados žurnalo „Pop“ vyriausiosios redaktorės pareigas.

2005-aisiais ji susipažino su R.Abramovičiumi. Pasakojama, kad meilės kibirkštis tarp jų įsižiebė per Čempionų lygos rungtynes. Tuomet jo futbolo klubas „Chelsea“ žaidė prieš „Barcelona“.

Po dvejų metų – 2008-aisiais susituokė. Tačiau praėjusių metų rugpjūtį jie išsiskyrė, bet pareiškė, kad toliau nori įgyvendinti bendrus projektus. Abu poros vaikai gyvena Niujorke su D.Žukova.

Prieš trejus metus „Garaž“ persikėlė į Remo Koolhaaso sukurtą pastatą Maskvos M.Gorkio parke. Olandijos architektas ir R.Abramovičiaus draugas už 20 milijonų eurų pertvarkė buvusį sovietinių laikų restoraną „Vremena goda“ ir pavertė jį įspūdinga meno šventove.

Statinį dengia šviesai pralaidus polikarbonato apdangalas, kuris įgauna dangaus ir gamtovaizdžio spalvas.

D.Žukovai nuolat priekaištaujama, kad ji retai rengia menininkų superžvaigždžių parodas. Bet jos požiūris kitoks. „Garaž“ – ne tik parodų rengimo vieta, bet pirmiausia švietimo ir meno kūrinių analizės institucija.

Buvusio oligarcho R.Abramovičiaus sutuoktinės įsteigtas muziejus sukaupė didžiulį rusų šiuolaikinio meno archyvą. „Garaž“ tikslas – ištyrinėti daugelio sovietų valstybės atstumtų menininkų darbus ir telkti Rusijos regionų menininkus.

Muziejus kviečia į seminarus, filmų premjeras ir diskusijų vakarus. „Garaž“ turi nuosavą biblioteką – kasmet išleidžia apie 100 knygų.

Čia veikia knygynas ir kavinė, kur galima susitikti su draugais ar padirbėti. Tarp nuolatinių kavinės svečių – ir R.Abramovičius, jis čia dažnai susitinka su savo verslo partneriais.

D.Žukova neslepia, kad buvusio sutuoktinio pinigai palengvino jos startą į meno pasaulį.

„Garaž“ triūsia 300 darbuotojų, tarp jų – ir buvęs Rusijos kultūros ministerijos patarėjas Antonas Belovas.

Šiuo metu D.Žukova ir R.Abramovičius finansuoja apie du trečdalius „Garaž“ biudžeto, o tai sudaro 10 milijonų eurų per metus. Likusioji dalis – smulkių rėmėjų pinigai ir lėšos iš bilietų pardavimo.

Tad D.Žukovos širdis, vaizdžiai sakant, priklauso ir šiuolaikiniam menui.

Ji – viena internetinės prekybos portalų „Artsy“ steigėjų. D.Žukova, kaip ir anksčiau, dalyvauja meno žurnalo „Garaž“, kurį 2016-aisiais pardavė kompanijai „Vice Media“, leidyboje.

„Labiausiai norėčiau visur suspėti. Bet būdama dviejų vaikų mama žinau, kad privalau pasirinkti, kam skirti pirmenybę“, – sakė D.Žukova.

Milijardierius šeimos šventei pasirinko Lietuvą

Lietuvoje rugpjūčio pradžioje aštuonias dienas praleidęs ir čia šeimos šventę šventęs vienas turtingiausių pasaulio žmonių R.Abramovičius turi litvakiškų šaknų.

R.Abramovičius aplankė Užutrakio dvarą, o šventei pasirinko sostinės centre esantį vieną naują viešbutį. Čia jis buvo išsinuomojęs visus kambarius. Kalbama, kad R.Ambramovičiaus vakarėlyje dalyvavo apie 160 žmonių iš viso pasaulio.

Tuo pat metu buvo surengta litvakų bendruomenės šventė, kurioje susirinko apie 70 žydų iš viso pasaulio.

R.Abramovičiaus tėvas Arkadijus (Aronas) Abramovičius (1937–1970 m.) buvo tarnautojas, o senelis Nahimas (Nahmanas) Abramovičius (1887–1942 m.) užsiėmė verslu. R.Abramovičiaus senelis gimė Eržvilke, o močiutė Tauba Berkover – Jurbarke. Juodu susituokė Tauragėje 1925-aisiais.

Savaitraščio „The Sunday Times“ duomenimis, R.Abramovičiaus turto vertė siekia 9,3 mlrd. svarų sterlingų (10,7 mlrd. eurų). 2003-iaisiais jis nupirko futbolo klubą „Chelsea“. Pastaruosius metus R.Abramovičius gyveno Didžiojoje Britanijoje, jam taip pat neseniai suteikta Izraelio pilietybė.

Nuo 2000-ųjų iki 2008-ųjų R.Abramovičius ėjo Čiukčijos gubernatoriaus pareigas ir šio atokaus Rusijos regiono plėtrai skyrė milijonus JAV dolerių. V.Putinas ne kartą ragino magnatą ir toliau dirbti gubernatoriaus poste, tačiau jis jau buvo pradėjęs gyventi ir Rusijoje, ir Didžiojoje Britanijoje.

2005-aisiais R.Abramovičius pardavė naftos bendrovės „Sibneft“ kontrolinį akcijų paketą valstybiniam koncernui „Gazprom“ už 13 mlrd. JAV dolerių (11,2 mlrd. eurų).

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?