Merginos neviltis: kaip gyventi po draugo mirties?

„Esu apimta nevilties. Mane paliko vaikinas. Jis vienintelis mane suprato, mylėjo, išklausydavo. Deja, jis iškeliavo dangun... Padėkite man! Aš noriu keliauti pas jį... Gal man nusižudyti? Taip galėčiau būti laiminga su juo, kaip anksčiau“, – „Jaunimo linijos“ savanorių klausia mergina.

 Mergina nežino, kaip gyventi po draugo mirties.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Mergina nežino, kaip gyventi po draugo mirties.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2018, 5:54 PM, atnaujinta Oct 14, 2018, 5:56 PM

Atsakymas

„Užjaučiu Tave dėl vaikino mirties. Suprantu, kad, praradusi artimą žmogų, gali jausti neviltį, tuštumą, vienišumą, išgyventi netekties skausmą. Kad ir kaip nesinorėtų patirti tokių jausmų, vis dėlto daugeliui žmonių, išgyvenusių artimojo mirtį, jie kyla natūraliai. Gedėdami artimojo, liūdime, kankinamės, mąstome apie tai, ko netekome: artumą, šilumą, meilę, supratimą. Suvokimas, kad daugiau nebebus lemta patirti pakylėjančių jausmų su išėjusiu žmogumi, gali slėgti ir neduoti ramybės.

Nerimą kelia Tavo klausimas apie savižudybę. Iš to, kad mintyse regi, kaip iškeliauji į dangų ir ten jautiesi laiminga su mylimuoju, suprantu, kad kol kas nepriimi netekties ir nesusitaikai su ja. Daugybę kartų skaitydama Tavo laiške išreikštą prašymą padėti, bandau suvokti, kokios pagalbos Tu tikiesi.

Nors niekas negali Tau nurodyti, gyventi ar mirti, vis dėlto skatinčiau Tave sprendimą priimti neskubant, gerai apgalvojus. Viena vertus, pasirinkdama gyventi, galėtum mąstyti, svarstyti, ieškoti kelių, kuriais žengtum į priekį, galėtum mokytis atsiverti kitiems, sulaukti jų palaikymo ir supratimo. Kita vertus, pasirinkdama nusižudyti, atsisakytum bet kokių galimybių. Mintys apie susitikimą su vaikinu ir siekį būti su juo laimingai po mirties gimsta gyvo žmogaus galvoje. Tai atrodo kaip svajonė, vizija. Tačiau mirtis atima ne tik gyvenimą, bet ir jausmus. Be to, tikintieji Dievu tvirtina, kad nusižudęs asmuo negali patekti į dangų, todėl vargiai ten sutiktum mirusį draugą.

Visomis šiomis savo mintimis dalijuosi, ne stengdamasi atkalbėti Tave nuo minties nutraukti gyvybę, bet ragindama sutelkti mintis, paieškoti savo aplinkoje žmonių, su kuriais galėtum pasidalyti savo išgyvenimais, kurie išklausytų Tave ir palaikytų. Atviras pasipasakojimas neretai padeda išsivaduoti iš slegiančių jausmų. Kai išleidžiame iš savęs tai, kas mus vargina, galime pasijusti lengvesni, įgyjame jėgų suklupę ar pargriuvę atsistoti ir eiti pirmyn.

Jei, Tau norint pasikalbėti, šalia nebūtų tinkamo žmogaus, gali savo išgyvenimais pasidalyti, paskambinusi į „Jaunimo liniją“ visą parą veikiančiu telefonu 8 800 28 888 arba pradėti pokalbį internetu mūsų linijos svetainėje. Taip pat gali parašyti dar vieną laišką. Mūsų linijos savanoriai bus pasiruošę Tave išgirsti, suteiks Tau erdvės atvirai pasikalbėti ir palaikys Tave.

Linkiu išgyventi šį sukrėtimą, priimti jį kaip neišvengiamybę. Tegu Tavo kelyje atsiranda žmonių, su kuriais bendraudama, įgautum gyvybės, stiprybės ir ištvermės. Tu man rūpi, tad aš pasirengusi būti tuo galbūt atsitiktiniu žmogumi Tavo kelyje.“

***

Tai ištrauka iš emocinės paramos jaunimui knygos „Draugo laiškai“. Knygoje „Draugo laiškai“ yra savanorių atrinkti realių žmonių realūs laiškai, kuriais jie kreipėsi pagalbos į „Jaunimo liniją“. Anonimiškuose laiškuose aptariamos įvairios temos: draugystė, meilė, santykiai šeimoje, netektys, krizė, taip pat kitos gyvenimiškos problemos ir natūralūs, žmogiški jausmai, kuriuos ne visada lengva ištverti vienam, nesulaukiant artimųjų ar specialistų pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.