70 kg numetusi moteris ir lietuviškuoju Kenu vadinamas jos sūnus kartu stojasi prie veidrodžio

Vilnietė kirpėja Rima Dubrovskienė (53 m.), praradusi 70 kilogramų, pamėgo puoštis, daugiau šypsosi, o vyras dar labiau ją pamilo. Po skrandžio apylankos operacijos dainininkė Justina Globienė (28 m.) tapo lieknesnė, įgavo daugiau pasitikėjimo ir nutarė palikti sutuoktinį. Tarp Londono ir Klaipėdos gyvenanti atlikėja pasidarė ne vieną plastinę operaciją ir jaučiasi laiminga. O vilniečiui Raimondui Jokubauskui (27 m.) apkūnumas mokykloje kainavo nesibaigiančias patyčias, todėl papildomų kilogramų jis atsikratė sportuodamas. Dabar asmeniniu treneriu dirbantis vyras siekti dailaus kūno skatina kitus storulius.

Pardavėja ir kirpėja dirbusi R.Dubrovskienė net penkiolika metų kentė antsvorio keliamus nepatogumus.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Pardavėja ir kirpėja dirbusi R.Dubrovskienė net penkiolika metų kentė antsvorio keliamus nepatogumus.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Pardavėja ir kirpėja dirbusi R.Dubrovskienė net penkiolika metų kentė antsvorio keliamus nepatogumus.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
Pardavėja ir kirpėja dirbusi R.Dubrovskienė net penkiolika metų kentė antsvorio keliamus nepatogumus.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
 R.Dubrovskienė seniau šį chalatą vilkėdavo viena.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
 R.Dubrovskienė seniau šį chalatą vilkėdavo viena.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 10:11 PM, atnaujinta Oct 19, 2018, 10:13 PM

Pardavėja ir kirpėja dirbusi R.Dubrovskienė net penkiolika metų kentė antsvorio keliamus nepatogumus – dėl to būdavo sunku pasilenkti, lipant laiptais moteris dusdavo, galiausiai medikai jai nustatė antrojo tipo cukrinį diabetą.

Kai svarstyklės parodė 140 kilogramų, Rima labai susirūpino – nors ir prieš tai laikėsi dietų, kūno svoris ne mažėjo, o tik augo. Medikai R.Dubrovskienei siūlė skrandžio mažinimo operaciją jį apjuosiant žiedu. Tačiau pacientė, pasiskaičiusi apie šią antsvorio mažinimo procedūrą, nesusidarė geros nuomonės.

„Po operacijos, nors ir valgai mažiau, visą laiką jauti alkį“, – priežastį, kodėl nenorėjo skrandžio mažinimo operacijos, nurodė Rima.

Motinai galiausiai įveikti kovą su antsvoriu padėjo sūnus – „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Ant bangos“, muzikinio projekto „Lietuvos balsas“ redaktorius Laurynas Dubrovskis (29 m.).

Prieš trejus metus jis supažindino savo mamą su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų abdominalinės chirurgijos gydytoju profesoriumi Almantu Malecku.

Po vizito pas gydytoją R.Dubrovskienė vis dėlto ryžosi skrandžio apylankos operacijai, nes jai nebuvo kitos išeities – nuo didėjančio svorio dar ir kraujospūdis pakilo, skaudėjo stuburą, buvo sunku vaikščioti.

Ši operacija atliekama laparoskopiniu būdu, taikant visišką nejautrą. Iš pradžių sumažinamas skrandis. Po to, aplenkiant likusią skrandžio ir plonosios žarnos (dvylikapirštės žarnos) dalį, sumažintas skrandis prijungiamas tiesiai prie vidurinės plonosios žarnos.

Toks gydymas leidžia pamažu atsikratyti net 65 procentų ir daugiau antsvorio, o efektas gali būti ilgalaikis, tai yra tęstis apie 15 metų.

Po operacijos praėjus metams R.Dubrovskienė jau buvo numetusi 70 kilogramų, tai yra pusę kūno svorio. Tokį svorį jai pavyko išlaikyti iki dabar.

„Kalorijų neskaičiuoju, valgau lėtai ir mėgaujuosi maistu. Nors gydytojas patarė valgyti penkis kartus per dieną, man tokio ritmo išlaikyti nepavyksta. Vienu kartu patartina suvalgyti iki 250 gramų valgio, tačiau tiek suvalgau tik sriubos.

Viso kito maisto sukramtau mažiau – pasisotinu nuo 150 gramų, alkio nebejaučiu. Neretai pamirštu, kad reikia papietauti. Tik kai pasidaro silpna, tuomet užvalgau“, – pasakojo R.Dubrovskienė.

Numetus svorio pagerėjo moters sveikata – po operacijos praėjus šešiems mėnesiams cukraus kiekis kraujyje atitiko normą, tad nebereikėjo vartoti vaistų nuo cukrinio diabeto.

R.Dubrovskienė ramiau atsikvėpė ir kai kraujospūdis pasiekė normos ribas. Dabar ji vaikščiodama nebedūsta, kasdien nueina po 10 tūkstančių žingsnių.

„Vien pliusai“, – šypsodamasi patikino didelio antsvorio atsikračiusi R.Dubrovskienė.

Kol moterį kamavo antsvoris, ji negalėjo nieko dirbti, net namuose eidama į tualetą uždusdavo. Ją vyras Vladimiras turėdavo vežioti į polikliniką, nes pati nebenueidavo.

Medikai Rimą jau ragino ruošti dokumentus neįgalumui gauti, tačiau nuo šio nuosprendžio ją išgelbėjo skrandžio apylankos operacija. Po jos Rima spėjo padirbėti net trijose darbovietėse – restorano salės darbuotoja, indų plovėja, fejerverkų pardavėja.

***

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.