Su simpatišku apsaugininku susipažinusi Anglijos lietuvė pateko į mėsmalę, kokios nesapnavo

Viename Anglijos miestelyje, vištų fabrike dirbanti Virginija (54 m., vardas pakeistas, redakcijai žinomas) yra pakliuvusi į sudėtingą situaciją, iš kurios pati nemato išeities, dėl to ir bando prašyti pagalbos. Moteriai reikėtų advokato, kuris sutiktų imtis Anglijoje jai iškeltos bylos ir įrodytų tiesą, kuria dabar, pasak jos, niekas nesidomi.

Moteriai svetimoje šalyje atrodo, kad jos bėdos visiškai niekam nerūpi.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Moteriai svetimoje šalyje atrodo, kad jos bėdos visiškai niekam nerūpi.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2019, 7:00 PM, atnaujinta Jan 7, 2019, 3:27 PM

Į Angliją Virginija išvyko prieš aštuonerius metus. Lietuvoje ji dviem vaikais rūpinosi viena ir vertėsi sunkiai, o jiems užaugus emigravo ir tikėjosi pagyventi savo malonumui. Pradžioje viskas klostėsi gerai: moteris įsidarbino stovykloje, kur dirbo įvairius pagalbinius darbus, pramoko anglų kalbos, sutarė su kolegomis, neblogai uždirbo ir siųsdavo pinigų Lietuvoje likusiems studijuojantiems vaikams. Laisvalaikiu skaitydavo, keliaudavo po apylinkes.

Viską sujaukė pažintis su simpatišku vyriškiu Henriu (vardas pakeistas) – per jį moters gyvenimas tapo dar sudėtingesnis nei buvo Lietuvoje, o ir į gimtinę grįžti ji dabar negali, nes Anglijoje jos laukia teismas.

Virginija pasakojo: „Išvykusi į Angliją, apie jokias pažintis su vyrais negalvojau – man gerai buvo ir vienai. Kai mūsų darbovietėje apdaugos darbuotoju įsidarbino Henris, labai simpatiškas maloniai bendraujantis vyras, kai kurios kolegės juo susidomėjo, o aš į jį nekreipiau jokio dėmesio. Kurį laiką ir jis dėmesio į mane nekreipė, o vėliau pradėjo šnekinti, mirksėti, siūlyti kavos – na, ir aš su juo pabendraudavau. Sykį jis man įbruko savo telefono numerį, taigi vėliau jam paskambinau. Kurį laiką gražiai bendravome (tačiau tik darbe), sulaukiau daug jo dėmesio ir pradėjau nedrąsiai galvoti: negi man buvo lemta sutikti man skirtą vyrą.“

Tačiau vėliau Henris ėmė bendrauti ir su kitomis moterimis, dėl to tarp jo ir Virginijos darbovietėje kilo konfliktas, po kurio ji buvo atleista iš darbo. Pasak moters, taip nutiko todėl, kad jos vyras darbe buvo gerai įsitvirtinęs ir galėjo daryti įtaką vadovybės sprendimams.

Po to ji kuriam laikui parvyko į Lietuvą, o po to 8 mėnesių vėl išvyko į Angliją. Dar būdama Lietuvoje pradėjo susirašinėti internetu su vienu vyru iš Anglijos, prisistačiusiu Aleksanderiu, amerikiečiu kariškiu, kuris jai pradėjo prisiekinėti begaline meile ir žadėjo viskuo padėti, kuo reikės. Ji teigė: „Aš iš kai kurio Aleksanderio užuominų supratau, kad jis – tai tas pats mano buvęs bičiulis Henris, tik susikūręs kitą profilį internete.“

Toliau moters pasakojimas skamba gana painiai: „Tuo metu gyvenome name su penkiais kitais emigrantais, patikrinus komisijai mums buvo liepta išsikraustyti. Aš iš ten labai nenorėjau kraustytis, todėl prašiau vyro, su kuriuo susirašinėjau, pagalbos. Tuomet jis manęs pradėjo prašyti pinigų kelionei ir aš, nežinodama ko griebtis, pradėjau siųsti pinigus. Taip išėjo, kad išsiunčiau iš viso 2000 svarų. Buvau taip psichologiškai paveikta, kad ėjau skolintis pinigų iš banko, paskui atidavinėjau su palūkanomis.“

Kadangi neturėjo kuo susimokėti už kambario nuomą, šeimininkas jai liepė išsikraustyti. Moteris pasakojo: „Įtardama, kieno tai darbas, pradėjau rašyti Henriui, prašydama atiduoti pinigus. Jis gynėsi, kad pinigų neėmė. Prašiau pagalbos, nes neturėjau net pinigų kelionei į namus, bet jis tik nusijuokė iš manęs. Skambinau policijai, bet ji nekreipė į mano skundą dėmesio.“

Laimei, atsirado žmogus, kuris Virginijai paskolino pinigų kelionei ir nupirko bilietus. Namie kiek pailsėjusi, ji 2017 m. pradžioje grįžo į Angliją ir ėmė mėginti atgauti iš jos išviliotus pinigus.

„Tada prasidėjo dar didesnės mano bėdos. Henris padavė mane į teismą dėl priekabiavimo. Teismas mane nubaudė 500 svarų bauda, nes neturėjau jo kaltės įrodymų, o ir niekas net nesigilino į mano problemas. Be to, gavau draudimą daugiau nerašyti jam ir nesiartinti prie jo“, – pasakojo emigrantė.

Prie šių bėdų prisidėjo ir sveikatos problemos. Kitą dieną po teismo moteris darbe nualpo. Po to buvo nualpusi dar kelis kartus. Buvo iš darbo nuvežta į ligoninę ir pati lankėsi pas šeimos gydytoją, tyrimai atlikti, bet negalavimų priežastis nenustatyta ir gydymas neskirtas.

Jos vargai su buvusiu draugu minėtuoju teismu nesibaigė. Ji pasakojo: „Vieną dieną išgirdau, jog tas pats apsauginis Henris nešioja mano dokumentus po barą, rodo mano nuotraukas ir vadina mane kvaila moteriške. Aš buvau šoke ir parašiau skundą policijai apie tokį jo elgesį. Nunešus jį policijai, jis nebuvo priimtas – liepė nešti į jo darbovietę. Jo vadovas prižadėjo su juo pasikalbėti, bet įvyko taip, jog mane areštavo už priekabiavimą. Mane uždarė į kamerą, nors man buvo sukilęs didelis kraujo spaudimas. Ypač man apmaudu, kad tai jis mane skriaudė, o kalta likau aš.“

Dar sykį Virginija kameroje trims paroms atsidūrė visai neseniai, 2018 m. gruodžio 29 d. Ji vėl buvo apkaltinta tuo, kad persekiojo Henrį. Tuo tarpu jos teigimu ji tiesiog vyko į jo darbovietę paimti iš vadybininko tam tikro teismui reikalingo išrašo, o Henrį sutiko automobilių stovėjimo aikštelėje. Jis pradėjo ją koneveikti ir trenkė jai per veidą, ji pargriuvo, o tada jis iškvietė policiją ir teigė, kad tai ji jį užpuolusi. Tuomet moteris kaip tikra nusikaltėlė su antrankiais buvo išvežta į areštinę.

Sausio 9 d. jos laukia teismas. Valstybė gali skirti nemokamą advokatą, tačiau su keliais iš jų moteris jau yra turėjusi reikalų ir mano, kad jie į viską žiūri atmestinai, taigi jai norisi rimtesnio teisininko pagalbos, tačiau niekas nesutinka imtis jos bylos.

Moteris aiškino: „Tereikia paimti mano kompiuterį ir telefoną, peržiūrėti jų duomenis, ir tada paaiškės, kas yra tikrasis nusikaltėlis. Tačiau tai niekam nerūpi. Kur besikreipčiau, tarsi atsimušiau į sieną. Susisiekiau su Lietuvos prezidentūra, Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos ambasada, tačiau jokios pagalbos nesulaukiau. Be to, turiu problemų su sveikata, o po kambario, kuriame gyvenu, langais, pastatytas generatorius dieną naktį dirba, ir kartais man atrodo, kad visas pasaulis prieš mane susimokęs... Bet dėl to kalčiausias – apsauginis Henris.“

Ambasada padėjo, kiek galėjo

Užsienio reikalų ministerijos Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas patvirtino, kad jų darbuotojams šis atvejis žinomas – su moterimi vyko intensyvus susirašinėjimas el. paštu, Jungtinės Karalystės ambasados darbuotojai ne kartą su ja kalbėjosi telefonu.

Departamento astasakyme teigiama: „Moteriai ambasada suteikė informacijos apie tai, kur galima kreiptis dėl teisinių konsultacijų Jungtinėje Karalystėje. Pilietės prašymu, ambasada taip pat patarė, kur kreiptis dėl psichologinės pagalbos. Prireikus, ambasada yra pasirengusi suteikti pilietei ir kitą reikalingą konsulinę pagalbą.

Apgailestaujame dėl susidariusios sudėtingos situacijos, tačiau, kaip ne kartą esame minėję šiai moteriai, dėl jos aprašomos situacijos ji turėtų kreiptis į teisininkus. Jungtinės Karalystės institucijų sprendimai priimami, peržiūrimi ir pakeičiami tik šios valstybės teisės aktų nustatyta tvarka, o užsienio valstybių institucijos neturi teisės kištis į kitų valstybių, šiuo atveju – Jungtinės Karalystės institucijų veiklą ir negali vykdyti teisingumo. Lietuvos Respublikos ambasados konsuliniai pareigūnai gali veikti tik įstatymų nustatyta tvarka ir negali veikti kaip asmens, kuris kreipiasi konsulinės pagalbos, gynėjai ar teisiniai atstovai (pvz., negali teikti advokato paslaugų ar nuspręsti už asmenį, kurio teisininko ar psichologo paslaugomis naudotis).“

***

Jeigu galite pasiūlyti Virginijai teisinę pagalbą, rašykite el. paštu gyvbudas@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.