Vilnietį verslininką tebedrasko kaltė, kad nepadėjo savo motinai

Vilnietis Vadimas Zizas (30 m.) neseniai išleido knygą „(Ne)adekvatus“ aš, ir po jos pasirodymo sulaukė savo artimųjų pasipiktinimo. Jiems labai nepatiko tai, kad jis knygoje atvirai papasakojo apie liūdną savo mamos likimą. Tačiau Vadimas įstikinęs, kad elgėsi teisingai – galbūt jo papasakota istorija padės kitiems žmonėms.

 Vadimas Zizas tikisi, kad savo atviru pasakojimu gali padėti kitiems.<br> T.Bauro nuotr.
 Vadimas Zizas tikisi, kad savo atviru pasakojimu gali padėti kitiems.<br> T.Bauro nuotr.
 Vadimas Zizas tikisi, kad savo atviru pasakojimu gali padėti kitiems.<br> T.Bauro nuotr.
 Vadimas Zizas tikisi, kad savo atviru pasakojimu gali padėti kitiems.<br> T.Bauro nuotr.
Vadimas – verslininkas, verslo konsultantas ir žinomas „pokasteris“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Vadimas – verslininkas, verslo konsultantas ir žinomas „pokasteris“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Vadimas – verslininkas, verslo konsultantas ir žinomas „pokasteris“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Vadimas – verslininkas, verslo konsultantas ir žinomas „pokasteris“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 18, 2019, 9:32 PM

Vadimas gimė 1988 m., jo žodžiais tariant, valstybėje, kuri jau neegzistuoja. Jis buvo vienturtis pradinių klasių mokytojos ir tėvo, dirbusio įvairiose darbovietėse, sūnus. Jo vaikystė buvo gera, tik paūgėjus jam ėmė kelti įtarimų mamos elgesys.

„Kaip anuomet buvo įprasta, kartais pas tėvus ateidavo svečių, ant stalo atsirasdavo alkoholio ir jie baliavodavo, kol mes, vaikai, žaisdavome kitame kambaryje. Tai atrodė normalu. Tačiau pastebėjau, kad šventėms pasibaigus, mano mamai jos tebesitęsdavo – ji gerdavo dar keletą dienų, ir gerdavo daug, kartais – iki sąmonės netekimo. Pradžioje tai nutikdavo 3-4 kartus per metus, vėliau – dažniau. Kartais ji visai neidavo į darbą, o kartais išbūdavo pamokose, kurios tęsdavos iki kokios 13 val., ir tada skubėdavo į parduotuvę butelio“, – pasakojo Vadimas. Jis pats alkoholio visiškai nevartoja nuo 2011 m.

Ir pridūrė, kad jo mama buvo tikrai gera mokytoja – griežta, bet labai mylėjusi vaikus. Savo vienturčiam sūnui ji nebuvo linkusi demonstruoti jausmų, bet jie abu su visą laiką jautė tvirtą tarpusavio ryšį.

„Būdamas 14-16 m. su mama jau pasišnekėdavau apie tai, kad šitiek daug gerti jai nederėtų. Ji sakydavo, kad tai supranta, kad tai – jau paskutinis kartas, bet netrukus vėl grįždavo prie savo blogo įpročio. Būdamas 16-18 m., bandžiau su mama kurį laiką visai nesikalbėti. Ir sėdėdamas prie bendro stalo, jos šnekinamas, ją ignoruodavau, bet ir tai nepadėjo“, – atsiminė Vadimas.

Dar vėliau, jau turėdamas artimą draugę, bandė mamą gąsdinti, kad neleis jai bendrauti su jos anūkais, kai jų bus. Netgi gąsdino ją, kad mokykloje, kurioje ji dirba, parodys jos girtos nuotraukas ir papasakos apie jos priklausomybę. Niekas nepadėjo.

Gydytis taip ir neprisiruošė

Kartą, nors mama to ir nenorėjo, sūnus įkalbėjo ją kreiptis į gydytojus. Tai nutiko 2013 m., kai ji buvo beveik savaitei dingusi iš namų. Vėliau paaiškėjo, kad su draugėmis buvo sodyboje.

Tuomet Vadimas ją nuvežė į reabilitacijos centrą. Ten jai gydytojas pastatė lašelinę, po kurios ji pasijuto geriau. Gydytojas pasakė, kad ją kelioms dienoms išleidžia namo, ir sutarė, kad ji atvyks kitą ketvirtadienį užsikoduoti.

Visgi kitą trečiadienį Vadimui mama paskambino ir pasakė, kad jaučiasi gerai ir yra nusiteikusi su savo problemomis susidoroti pati, o pas medikus vykti nenori. Ir Vadimas, kad ir nenoromis, su tokiu jos pasirinkimu sutiko. Būtent dėl to jis dabar ir graužiasi: „Manau, kad nereikėjo to taip palikti, reikėjo ją įkalbėti gydytis, mėginti įvairius variantus, gal ir paaukoti visas santaupas reabilitacijai užsienyje. Turėjau kažką tada daryti, o ne nusileisti.“

Jo mama netrukus ir vėl pradėjo piktnaudžiauti alkoholiu.

Vieną rytą nepabudo

Praėjus po minėto įvykio maždaug metams, 2014 m. birželio pradžioje, Vadimas atvyko į tėvų namus. Tėvas jam pasakė, kad mama dar miega. Įėjęs į kambarį, kur ji miegojo, Vadimas pajuto pagirių kvapą ir pamatė ją, gulinčią ant lovos. Jos pažadinti nepavyko. Tuomet Vadimas su tėvu iškvietė greitąją pagalbą ir automobiliu leidosi iš paskos.

Ligoninėje gydytojų išgirdo, kad mamą naktį ištiko insultas – plyšo kraujagyslė ir kraujas išsiliejo į smegenis. „Medikai sakė, kad darys galvos operaciją, ir po jos arba mama per keletą valandų atsibus, arba neatsibus ir liks kaip daržovė...“, – atsiminė pašnekovas.

Ateinančios kelios valandos Vadimui ir jo tėvui buvo ypač sunkios. Deja, mama neprabudo.

Po to ji išgyveno dar daugiau nei trejus metus ir visus juos buvo vegetatyvinės komos būklės. Tai reiškia, kad kartais ji atsimerkdavo ir pradžioje jos artimieji nudžiugdavo, kad ji žiūri į juos, kad netrukus atsigaus, bet jos žvilgsnis taip ir likdavo įsmeigtas į vieną tašką.

Nepaisydami niūrių medikų prognozių, artimieji kurią laiką bandė moterį gaivinti, padedami ekstrasensų, japoniškų brangių maisto papildų ir kitų alternatyvių gydymo metodų, tačiau viskas buvo veltui. Visą jai likusį laiką moteris leido slaugos ligoninėje, kasdien lankoma savo vyro ir tėvų.

Tuštuma viduje

Į moters laidotuves 2018 m. sausį susirinko labai daug žmonių. Dauguma jų verkė, o Vadimas mano, kad mama „išsilaisvino“, juk ji keletą metų buvo įkalinta savo nejudriame kūne.

Savo liūdną patirtį Vadimas pasiryžo viešinti dėl to, kad nori paskatinti susimąstyti žmones, kurių artimieji taip pat turi priklausomybių.

„Noriu paraginti juos ieškoti sprendimų, stengtis žmogui padėti ir nebūti abejingiems. Alkoholizmo problema tikrai labai aktuali – kai apie tai parašiau savo knygoje ir pradėjau kalbėti viešai, sulaukiau daug žinučių nuo žmonių, kurie taip pat su tuo susidūrę. Tarkim, viena parašiusi moteris liūdnai klausė, ką jai daryti, jeigu jos vyras jau 40 metų nuolat geria, o viena mergina rašė, kad jos tėvo istorija panaši į mano mamos, tik jis galiausiai nusižudė“, – sakė Vadimas.

Tuos, kurių artimieji turi priklausomybę, jis ragina ne tik ieškoti jiems pagalbos, mėginti juos prakalbinti, bet ir suvokti, dėl kokių priežasčių jie taip elgiasi. „Manau, priklausomybę turinčių žmonių širdyje slypi didelis skausmas. Na, gal savaitgaliais kažkas ir geria iš smagumo, bet kasdien tą daro tikrai ne todėl, kad jiems linksma. Dabar manau, kad mano mama apie 20 metų sirgo depresija, dėl to ir svaiginosi. Gal jos gyvenimas išoriškai ir atrodė gražus – patikimas vyras, mėgstamas darbas, užtektinai pinigų – bet savo viduje ji jautė didžiulę tuštumą“, – svarstė Vadimas.

Kaip jau minėta, jo artimieji supyko už tai, kad jis viešai pasakoja asmenišką istoriją, bet jis tiki, kad mama už tai nepyktų, suprasdama, kad tai gali padėti kitiems.

„Esu įsitikinęs, kad pasielgiau teisingai. Manau, apie tai byloja ir tai, kad po to, kai mamos istoriją sudėjau į knygą, nustojau ją sapnuoti, o iki tol sapnuodavau labai dažnai“, – sakė Vadimas.

Neigiamas atsakymas nieko nereiškė

Vadimo Zizo knygoje „(Ne)adekvatus aš“ jo mamai skirti keli skyriai, bet joje kalbama ir apie daugelį kitų dalykų – apie Vadimo požiūrį į gyvenimą, pastebėjimus apie jį ir raginimus susimąstyti bei pribręsti pokyčiams. Autorius sako, kad knygoje nėra laimės receptų, bet yra minčių, kurios gali įkvėpti noro keistis.

Beje, Vadimas jau buvo sėkmingas verslininkas, seminarų vedėjas ir „podkasteris“ (t. y., internetinių pokalbių laidų kūrėjas), kai pajuto įkvėpimą rašyti knygą. Parašęs ją pasiūlė vienai leidyklai, bet iš jos redaktorės sulaukė neigiamo atsakymo: „Ši knyga tikriausiai neras savo skaitytojo.“ Tuomet ją išleido, ėmė platinti savomis jėgomis ir sulaukė didelio susidomėjimo. Tuomet leidyklos atstovė pati susisiekė su Vadimu ir pasiūlė jam kartu išleisti antrą knygą. Dabar jau Vadimas davė neigiamą atsakymą, nes matė, kad ir jam pačiam leidyba užsiimti sekasi gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.