Savanorystė padėjo įstoti į trokštamą universitetą

Baigusi mokyklą Rasa Sutkutė metus praleido savanoriaudama ir šalia naujos patirties, pažinčių, kitos šalies pažinimo – įgijo savanorystės faktą bei įgytas kompetencijas patvirtinantį pažymėjimą „Youthpass“. Šiemet – jau stodama į universitetą – mergina jį pateikė LAMA BPO sistemoje ir gavo papildomą ketvirtį balo.

 Kaip vieną iš savanorystės privalumų Rasa (kairėje) įvardija užsimezgusias naujas draugystes. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Kaip vieną iš savanorystės privalumų Rasa (kairėje) įvardija užsimezgusias naujas draugystes. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Rasa Sutkutė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Rasa Sutkutė.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Savanoriaudama Rasa turėjo galimybę išbandyti įvairius vaidmenis – pavyzdžiui, vaikų stovyklos vadovės. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Savanoriaudama Rasa turėjo galimybę išbandyti įvairius vaidmenis – pavyzdžiui, vaikų stovyklos vadovės. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 14, 2019, 10:34 AM

„Nors atrodo mažai, būtent tiek reikėjo, kad ISM Vadybos ir ekonomikos universitete patekčiau į 100 talentų programą ir įstočiau nemokamai“, – pasakoja Tarptautinio verslo ir komunikacijos specialybę pasirinkusi Rasa.

Po mokyklos – metams į Austriją

Apie savanorystę Rasa sužinojo dar būdama trylikos – kai turėjo progą pabendrauti su į Lietuvą atvykusiais savanoriais. „Jau tada supratau, kad kai tik galėsiu – tapsiu pilnametė – pati norėsiu išmėginti savanorystę“, – prisimena mergina.

Kliūčių neliko baigus mokyklą – tad Rasa ėmė ieškoti jai tinkančio projekto. „Norėjau išvykti jau rudenį, todėl neturėjau daug pasirinkimų. Bet tarp jų atradau vieną, kuris atrodė tobulai tinkantis – ilgos trukmės, apimantis platų veiklų spektrą. Aplikavau tik į jį – ir man pasisekė. Buvau atrinkta“, – pasakoja mergina, metus savanoriavusi mažiausioje Austrijos žemėje, Forarlberge – katalikiškoje jaunimo organizacijoje.

Paklausus, ką konkrečiai Austrijoje veikė – Rasa pasakoja, kad stengėsi būti naudinga kuo įvairesnėse veiklose. „Prisidėjau ir prie administracinių užduočių biure, ir prie įvairių renginių įgyvendinimo, vasarą netgi buvau vadove vaikų stovykloje. Ir tai buvo labai naudinga – sužinojau daugybę dalykų apie save, pažinau įvairių žmonių. O Austrija – man tapo antrais namais, kur jaučiuosi laukiama ir dabar“, – atliktos savanorystės privalumus vardija mergina.

Savo pasiekimus vertino pati

Dar prieš prasidedant projektui Rasa buvo supažindinta su tuo, jog savanorystei pasibaigus gaus „Youthpass“ pažymėjimą, kuriame bus užfiksuoti jos pasiekimai. Tiesa – merginą nustebino tai, jog fiksuoti ir vertinti turėjo ji pati. „Tai buvo neįprasta užduotis – juk mokykloje ar apskritai gyvenime retai tenka įsivertinti. Pildydama „Youthpass“ kartais galvodavau, kad galbūt nepelnytai giriu save, – pasakoja Rasa. – Bet ilgainiui tą jausmą pakeitė pasididžiavimas – rašydavau ir mąstydavau, kiek iš tiesų daug išmokau per vos vienus metus.“

Grįžusi atgal į Lietuvą ir nusprendusi stoti į universitetą Rasa pasinaudojo jau antrus metus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtinta tvarka – pateikė „Youthpass“ pažymėjimą LAMA BPO sistemoje ir gavo papildomą ketvirtį balo, kuris padėjo įstoti į pasirinktą studijų programą.

Šiemet galimybe gauti papildomą ketvirtį balo už ilgalaikę savanorystę stojant į Lietuvos aukštąsias mokyklas, bakalauro studijų programas iš viso pasinaudojo 111 jaunų žmonių. Tai yra beveik dvigubai daugiau nei pernai – 2018-aisiais ta pačia galimybe pasinaudojo 57 buvę savanoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.