Rusijos milijardieriaus žiaurumas: žmoną po 30 metų bandė išmesti be skatiko

Rusų milijardieriaus Vladimiro Potanino (58 m.) buvusi žmona Natalija (58 m.) vėl reikalauja pusės šeimos turto – 7 milijardų JAV dolerių. Turtuolis jai pažadėjo 47 milijonus JAV dolerių, jei liausis bylinėtis. Bet, kaip sakoma, ne ant tokios pataikė. Neradusi teisingumo Rusijoje moteris kreipėsi į britų teismą.

V.Potanino ir buvusios žmonos Natalijos (nuotr. viršuje) turto dalybos – vis dar su nenuspėjama pabaiga.<br> Scanpix nuotr.
V.Potanino ir buvusios žmonos Natalijos (nuotr. viršuje) turto dalybos – vis dar su nenuspėjama pabaiga.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

Sep 19, 2019, 11:55 AM

Prieš 6 metus vienas turtingiausių Rusijos žmonių V.Potaninas po 30 bendro gyvenimo metų išsiskyrė su Natalija.

Koncerno „Norilsk Nickel“ vadovas, kurio turtas vertinamas 14,5 milijardo JAV dolerių, buvusiai sutuoktinei paliko ne daugiau nei pusę procento savo turto.

Natalijos pastangos prisiteisti sau ir vaikams 2,9 milijardo JAV dolerių kompensaciją ar pusę kartu užgyvento turto nebuvo sėkmingos. Maskvos Presnios rajono ir Maskvos miesto teismai atmetė N.Potaninos ieškinius.

Ji nesugebėjo įrodyti, kad jos buvęs sutuoktinis tikrai valdo jam priskiriamą turtą – „Norilsk Nickel“ ir kitų Rusijos kompanijų akcijas.

Buvusiai milijardieriaus žmonai teismas priteisė tik kompensaciją už jai priklausančią būsto Maskvos centre dalį, tris žemės sklypus Pamaskvyje ir truputį pinigų. Bet nė kapeikos iš buvusio sutuoktinio verslo aktyvų.

Lemtingą tašką šiuose ginčuose jau prieš trejus metus padėjo Rusijos aukščiausiasis teismas.

Teisėjas Borisas Gorochovas nustatė, kad koncerno „Norilsk Nickel“ ir kompanijos „Interros International Investments Limited“ (Kipras) akcijos nepriklauso nė vienam iš buvusių sutuoktinių Potaninų.

Jų savininkai – kiti. Todėl V.Potanino verslo aktyvai liko neliečiami anksčiau jo užsienyje sukurtuose lengvatinio apmokestinimo labirintuose.

Bet buvusi milijardieriaus sutuoktinė, nusipirkusi apartamentus Londono centre, netoli Vestminsterio abatijos, įgijo Jungtinės Karalystės gyventojo statusą.

„Mano buvęs sutuoktinis – pernelyg galingas ir įtakingas žmogus, kad jo valiai būtų priešinamasi Rusijos teismuose. Todėl ir nusprendžiau pasisamdyti geriausius britų skyrybų procesų advokatus ir teismo bylą perkelti į Londoną. Nesitikėkite – nepasiduosiu“, – pareiškė N.Potanina.

Potaninai buvo žinomiausia Rusijos šeima, kuriai dauguma pavydėjo.

Vladimiras ir Natalija mokėsi vienoje klasėje, bet vienas į kitą nekreipė dėmesio.

„Per vieną mano gimtadienį, į kurį susirinko daug draugų, kažkodėl abu nusprendėme, kad esame vienas kitam reikalingi ir negalime vienas be kito gyventi“, – dabar stebėjosi N.Potanina.

Volodia tuomet, pasak Natalijos, buvo „tik moksleivis, bet iš jo sklido galia, jis tarsi dalijosi savo energetika, buvo kūrėjas, organizatorius, akys visada spinduliavo, buvo kupinas kokių nors minčių, idėjų“.

V.Potaninui 30 metų šeima buvo vertybė. Tai buvo dar ir svetingiausia Rusijos verslo šeima. Per visas šventes paprastai dalyvaudavo visas Potaninų klanas.

Ypač jei tai būdavo vandens slidžių šventės – Potaninų „šeiminės sporto šakos varžybos“. Vyresnioji poros duktė ir vyresnysis sūnus tapo Rusijos čempionais. Duktė – dar ir tris kartus pasaulio čempione.

Daugelį metų nuo V.Potanino gimtadienio sausio 3-iąją Kurševelyje prasidėdavo garsiosios rusų kalėdinės savaitės: rytą – slidės, vakare – išgertuvės...

Potaninų šeima visada apsistodavo prabangiausiuose viešbučio „Byblos“ apartamentuose ir buvo laikoma čionykštės mados diktuotoja.

Bet po 30 santuokos metų, vakarieniaujant Pamaskvio poilsio namuose ir verslo klube „Lužki“, V.Potaninas paprašė apsaugos atnešti jam kažin kokius dokumentus.

Juos padėjęs priešais žmoną pasakė: „Žinai, Nataša, imkime ir išsiskirkime.“

Ji iš netikėtumo paklausė: „Ar tu kartais nepasiligojai?“

Po šių žodžių išgirdo: „Pasirašyk man popierius, ir išsiskirsime per trumpiausią laiką. Tapsi laisvu žmogumi.“

Šie dokumentai buvo atsisakymas nuo visų teisių į turtą.

Tik išsaugant medicininį aptarnavimą ir vaikų mokslo apmokėjimą.

Milijardierius žadėjo Natalijos vardu įteisinti namą. Ir dar pridūrė: „Ne, pinigų nebus.“

N.Potanina neturėjo kitų pajamų šaltinių, savo atskiro verslo.

Jos indėlis buvo vaikų auklėjimas, ji buvo pavyzdinė V.Potanino žmona. Ir staiga!

Kai apie tai N.Potanina papasakojo vyresniajam sūnui, 24-erių Ivanui, jis nustėro: „Ką čia šneki, motin? Išėjai iš proto. Tiesiog negali to būti.“

Ir tuoj pat nukentėjo. Ivanas dirbo Amerikoje, privačioje investicinėje kompanijoje, kuri priklausė V.Potaninui. Tėvas iškart išvijo sūnų iš darbo už paramą motinai.

Su jaunesniuoju sūnumi Vasilijumi, kaip pasakojo Natalija, tėvas iškart nustojo bendrauti be jokių priežasčių.

Jam ką tik buvo sukakę 15 metų. Jis buvo mylimas šeimos vaikas, juo buvo rūpinamasi, skiriama daug dėmesio, tiesiog žmogiškai mylima.

Staiga vienu metu tėvui jis tapo nereikalingas. Vasilijus, nedelsiant paskambinęs tėvui, išgirdo: „Daugiau neskambink.“

Po metų jaunėlis šventė 16-ąjį gimtadienį. Visą dieną Vasilijus nepaleido iš rankų telefono, laukė iš tėvo kokios nors žinutės, bent tokių žodžių: „Sūneli, man reikia tavęs.“

Nesulaukė.

Ir tik vyresnioji Potaninų duktė, 35-erių Anastasija, dirbusi tuo metu su tėvu, nebuvo atstumta milijardieriaus. Jis padėjo jai įkurti nuosavą verslą.

Dabar Anastasija – meno ekspertė, „ARTIS Project“ – autonominės nekomercinės šiuolaikinio meno paramos ir populiarinimo organizacijos – įkūrėja ir vadovė. Tai reiškia – mecenatė. Ji rengia parodas, aukcionus, globoja dailininkus.

Prieš metus, kai „Forbes“ sudarytame Rusijos oligarchų turtingiausių vaikų sąraše A.Potanina užėmė pirmąją vietą, ji ištekėjo už 24 metų šokėjo, sportinių šokių dėstytojo Artiomo Kručinos.

Vestuvių ceremonija vyko Prancūzijoje, Žydrajame Krante. Tėvas dalyvavo ir sumokėjo už šventę daugiau nei 10 milijonų JAV dolerių.

Tai jis darė ne pirmąkart. Prieš ketverius metus ten pat, Prancūzijoje, V.Potaninas vedė dabartinę – antrąją – žmoną. Kaip ir pirmoji, ji – blondinė, bet jaunesnė už pirmąją 14 metų.

Naujoji oligarcho mūza – Jekaterina. Ji yra V.Potaninui priklausančios įmonės „Interross“ darbuotoja.

Tačiau, Rusijos teismų sprendimų duomenimis, oligarchas nieko neturi. Jis – skurdžius.

Juk „Norilsk Nickel“ 30 procentų akcijų paketas, pusė kompanijos „SUP Media“, taip pat „ProfEstate“, „Petrovax Pharm“, „Roza Khutor“, rezidencija „Lužki“ prestižiškiausioje „Novaja Riga“ teritorijoje, trys „Gulfstream“ lėktuvai, jachtos „Anastasija“ ir „Nirvana“ , kurią planuota pavadinti „Natalija“, oficialiai įtraukta į oligarchui V.Potaninui nepriklausančias struktūras.

Užtat prasidėjus skyryboms su pirmąja žmona V.Potaninas jau turėjo trejų metų dukterį nuo antrosios. Netrukus Jekaterina padovanojo Vladimirui dar vieną vaiką – berniuką.

Kas laukia oligarcho antrosios žmonos ir jų bendrų vaikų, galima tik spėlioti.

Užtat visiškai tiksliai žinoma, kad V.Potanino laukia Aukštasis Londono teismas.

Tai bus labai brangiai kainuojantis teismo procesas su nenuspėjamu finalu. V.Potanino interesams atstovaus garsiausia tituluota šeimos teisės srities britų advokatė baronienė Fiona Shackleton.

Ji – Didžiosios Britanijos princo Charleso, buvusio legendinės muzikos grupės „The Beatles“ nario sero Paulo McCartney, Jordanijos princesės Hayos bint al Hussein ir kitų įžymybių advokatė. Taip pat – Rusijos garsenybių.

Nesvarbu, kokia bus šios bylos baigtis, laimėtojai bus britų teisės mokslas ir Jungtinės Karalystės biudžetas. Iš Rusijos verslininko kišenės jie gali gauti apie 2 milijardus JAV dolerių.

N.Potaninos advokato pavardė kol kas neviešinama. Spėjama, kad šio advokato samdytoja gali tapti finansinė ir teisinė kompanija „Burford Capital“.

Ji užsiima komercinių ir civilinių bylų finansavimu siekdama sau naudos, prisiima visas vienos besibylinėjančių pusių išlaidas.

Paskui gauna komisinius nuo aptartos materialinių pretenzijų sumos dalies – paprastai ne mažiau kaip 30 procentų.

Potaninų skyrybų atveju ant kortos pastatyti 7 milijardai JAV dolerių – žaidimą verta pradėti abiem pusėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.