Žinomas vilnietis teigia patyręs žiaurų policijos elgesį: „Net 17 kartų kratė elektrošoku“

Žinomas žurnalistas ir sporto komentatorius Gediminas Reklaitis įsivėlė į didelius nemalonumus su policija. Bipoliniu afektiniu sutrikimu sergantis vyras vos trijų dienų skirtumu skirtingose Lietuvos vietose susidūrė su pareigūnais ir teigia patyręs žiaurų jų elgesį.

 G.Reklaitis vos trijų dienų skirtumu skirtingose Lietuvos vietose susidūrė su pareigūnais ir teigia patyręs žiaurų jų elgesį.<br> M.Patašiaus ir asmeninio archyvo nuotr.
 G.Reklaitis vos trijų dienų skirtumu skirtingose Lietuvos vietose susidūrė su pareigūnais ir teigia patyręs žiaurų jų elgesį.<br> M.Patašiaus ir asmeninio archyvo nuotr.
 G.Reklaitis neslepia sergantis bipoliniu afektiniu sutrikimu ir epilepsija.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
 G.Reklaitis neslepia sergantis bipoliniu afektiniu sutrikimu ir epilepsija.<br>Asmeninio archyvo nuotr. 
 Po elektrošoko panaudojimo ant kūno likusios žymės.
 Po elektrošoko panaudojimo ant kūno likusios žymės.
 Elektrošokas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Elektrošokas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 16, 2019, 1:35 PM

„Policininkai žvėriškai su manim elgėsi du kartus iš eilės“, – portalui lrytas.lt skundėsi G.Reklaitis.

Pirmasis kartas buvo praėjusio šeštadienio rytą Palangoje, Užkanavės gatvėje esančioje „Saulės“ viloje. „Mums iškvietė policiją. Aš grįžau iš Klaipėdos, ateinu – policininkai laukia išsidrėbę.

Klausiu, ką jie čia veikia – jie pradėjo mane įžeidinėti. Gerokai vyresnį mano draugą pastūmė ant kėdės – aš stūmiau policininką atgal. Gana nestipriai. Bet jis išsitraukė vadinamąjį elektrošoką ir pradėjo mane purtyti.

Po penkto purtymo ėmiau atsiprašinėti, bet jis mane purtė, kol elektrošokas išsikrovė, iš viso 17 kartų. Net už tai, kad nusišypsojau“, – pasakojo žurnalistas.

Iki šiol jam ant pilvo yra likusios dvi žymės nuo elektrošoko.

G.Reklaitis neslepia, kad per incidentą tiek jis, tiek jo draugas buvo neblaivūs: jis pats pripūtė 1,77 promilės, draugas – 2,38. „Ar policija yra blaivykla? Ne. Ar jie iš viso turėjo teisę įeiti į mūsų nuomojamą vilą? Be orderio – ne. Ar jie turėjo teisę tyčiotis, išversti kojas? Ne“, – piktinosi žurnalistas.

Policija pas juos rado žolės „kasiaką“, bet G.Reklaitis tikino, kad jis – ne jų. „Greičiausiai gausiu už tai baudą, bet jis ne mūsų, aš nežinau, iš kur jis atsirado“, – tikino vyras, tą pačią audringą naktį dar ir praradęs telefoną, kurį, jo įsitikinimu, pavogė taksistas.

Bet bėdos tuo nesibaigė. Po trijų dienų, antradienį, Šiauliuose G.Reklaitis su draugu įsivėlė į konfliktą „Admiral Club“ lošimo namuose.

„Viena darbuotoja pradėjo mus siuntinėti n***ui, mes pradėjome siuntinėti atgal. Iškvietė apsaugą, mes jiems pasakėm, kad išeisim už 5 minučių, kai išgersim gėrimus.

Bet apsauga iškvietė tris policininkus – žaliūkus „marozus“. Aš juos pavadinau beraščiais ir žiopliais, nes jie pusantros valandos pildė protokolą. Mano draugas keikėsi smarkiau, jis pripūtė 3,63 promilės, bet jį parvežė iki namų, mat jis 20 metų yra JAV pilietis.

Aš pripūčiau 1,17, bet mane nuvežė iki „mentūros“ – paėmė trys žaliūkai, vienas už plaukų, du už rankų, plėšė mano rankas, tempė 50 metrų. Tebeturiu tempimo žymes.

Du kartus trenkė man į galvą, nors aš esu epileptikas ir bipolikas, tai gali labai stipriai pakenkti mano sveikatai“, – pasakojo G.Reklaitis. Vyras buvo pasodintas į areštinę, jam skirta 50 eurų bauda už policininko įžeidimą.

Turėtų kreiptis su skundu

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis portalui lrytas.lt sakė, kad asmuo, nukentėjęs nuo pareigūnų veiksmų, manantis, kad prieš jį buvo panaudotos neadekvačios, perteklinės priemonės, turėtų kreiptis su oficialiu skundu. Paprasčiausia tą padaryti elektroniniu paštu imunitetas@policija.lt.

Gavus skundą visada atliekamas patikrinimas. „Bet mes reaguojame ne tik gavę skundą – patikrinimas atliekamas ir pasirodžius informacijai apie pareigūnų veiksmus viešojoje erdvėje“, – sakė policijos atstovas. Tad dėl šio konkretaus atvejo taip pat gali būti pradėtas patikrinimas net ir negavus nukentėjusiojo skundo.

Pasak R.Matonio, skundų dėl netinkamo policijos pareigūnų elgesio pastaruoju metu gaunama mažiau – anksčiau jų daugiau būdavo. Tarnybinis patikrinimas užtrunka apie 30 dienų.

Jeigu paaiškėja, kad pareigūnai buvo kalti, jiems taikoma drausminė atsakomybė, nuo pastabos iki pradėto ikiteisminio tyrimo, jeigu buvo atlikti nusikalstami veiksmai, sutrikdyta sveikata.

Tačiau reikia nepamiršti, kad, jei skundas melagingas, pasekmės gali grėsti ir pačiam pranešėjui. „Gali grėsti atsakomybė už melagingą pranešimą. Mes giname savo pareigūnus, jeigu jie yra apšmeižiami. Jeigu veiksmai buvo panaudoti teisėtai, tuomet gali būti taikomos priemonės tam žmogui, kuris neteisingai apskundė“, – perspėjo R.Matonis.

Pasak jo, elektrošoką policijos pareigūnai turi teisę naudoti, bet yra nustatytos sąlygos, kada tą galima daryti: jeigu asmuo kelia grėsmę sau arba aplinkiniams, taip pat pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.