Sunku patikėti, kad taip būna: vyras su vilniete išsiskyrė jai nežinant

Įsivaizduokite, jog nueinate į pasų poskyrį, norėdami užsakyti vaikui pasą, ir ten sužinote, kad esate išsiskyręs (-usi), nors įsivaizduojate, kad sutuoktinį turite. Vilnietė tarnautoja, trijų vaikų mama Olga Uselienė (35 m.) tvirtina, kad jai būtent taip ir nutiko.

Olga Uselienė sako, kad jos skyrybos įvyko, jai apie tai nežinant.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Olga Uselienė sako, kad jos skyrybos įvyko, jai apie tai nežinant.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Olga Uselienė sako, kad jos skyrybos įvyko, jai apie tai nežinant.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Olga Uselienė sako, kad jos skyrybos įvyko, jai apie tai nežinant.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Olga Uselienė sako, kad jos skyrybos įvyko, jai apie tai nežinant.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Olga Uselienė sako, kad jos skyrybos įvyko, jai apie tai nežinant.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Advokatė Vilija Gražulytė teigė, kad išsiskirti apie tai nežinant teoriškai yra įmanoma.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Advokatė Vilija Gražulytė teigė, kad išsiskirti apie tai nežinant teoriškai yra įmanoma.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-02-27 21:32

Olga prisipažįsta, kad nesklandumų jos šeimos gyvenime buvo ir seniau, bet visgi žinia apie skyrybas jai buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus – juk skyrybų dokumentų pasirašiusi nebuvo.

Olga su verslininku Vaidotu buvo susituokusi nuo 2007 m. ir augino tris vaikus, kuriems dabar 7, 10 ir 12 metų. Po kelių santuokos metų moteris kartais išgirsdavo sutuoktinio pasiūlymą, kad reikėtų skirtis fiktyviai. Jis sakė, jog jeigu pareigūnams kiltų kažkokių klausimų dėl jo vykdomo verslo skaidrumo, gali kilti grėsmė visos šeimos turtui, o jei jie būtų išsiskyrę, bendras turtas nenukentėtų. Taip pat, jeigu būtų oficialiai nustatyta, kad trimis vaikais rūpinasi jis, jam, kaip vienišam tėvui, grėstų mažesnė bausmė.

„Vyro tėvai buvo oficialiai išsiskyrę, bet po to daug metų gyveno kartu – svarsčiau, gal jam atrodo, kad toks šeimos modelis yra normalus. Tuo metu aš juo šventai tikėjau ir pasitikėjau“, – pasakojo moteris.

Kartą 2014 m. pavasarį Olga vyro įkalbinėjimams pasidavė ir skyrybų dokumentus pasirašė, tačiau jie buvo teismo nepatvirtinti, nes per dvi savaites šeima nepateikė papildomų dokumentų, kurių paprašyta, ir tuomet byla buvo nutraukta. „Apie tai žinojau ir gyvenau toliau, kaip ir iki tol“, – sakė Olga.

Po kurio laiko paaiškėjo, kad į šią istoriją įsivėlusi ir kita moteris. „Vyro kuo toliau, tuo ilgiau nebūdavo namie, visas rūpestis trimis mažais vaikais atitekdavo man. Jis sakydavo, kad vis važiuoja į komandiruotes verslo reikalais – tai į Latviją, tai į Estiją. Vieną mėnesį kalendoriuje įdomumo dėlei pasižymėjau, kad jis iš viso namie nakvojo vos 5 paras. Bet tuo metu tikrai tikėjau tuo, ką jis sakė. Tik vėliau sužinojau, kad jau ketverius metus lygiagrečiai su manimi turėjo ir kitą moterį ir net vaiką su ja (šis gimė pirmiau, nei trečias mūsų bendras vaikas) – tikriausiai dėl to jis taip ir norėjo skyrybų“, – pasakojo Olga.

Dabar toji moteris – oficiali Vaidoto žmona, jie turi du bendrus vaikus.

Kurį laiką Olga, kad ir žinodama apie vyro neištimybę, tiesiog toliau augino vaikus, įsivaizduodama, kad oficialiai yra susituokusi. Tad patyrė didžiulį šoką, kai 2015 m. pabaigoje nuėjusi į pasų poskyrį daryti vaikams pasų išgirdo, kad jos prašymas negalioja – kadangi ji su vyru išsiskyrusi, o vaikai gyvena su tėčiu, jis ir turi kreiptis į pasų poskyrį.

Po to pasimetusi moteris nuėjo į teismą ir ten gavo jo nutartį, kuri patvirtino, jog ji 2014 m. rudenį išsiskyrė bendru susitarimu, kad vaikai gyvena su tėvu, o ji moka pinigus jų išlaikymui, nors tuo metu vaikai gyveno su ja.

„Tai perskaičiusi puoliau į neviltį, o kadangi daug pinigų brangiems advokatams neturėjau, mėginau konsultuotis su teisininkais, kurie sakė, kad jeigu jau skyrybų nutartis yra, vadinasi, aš išsiskyrusi“, – pasakojo Olga.

Ekspertai pripažino, kad parašas – ne jos

Galiausiai moteris teigia su mintimi apie susiklosčiusią padėtį lyg ir susitaikiusi ir nieko daryti nesiėmusi – juk turėjo tris nedidelius vaikus, kurių darželio, mokyklos reikalai, valgio gaminimas ir kiti šeimos rūpesčiai užimdavo visą jos laiką. Tėtis su vaikais kartais susitikdavo, jais pasirūpindavo.

Moteris sakė bandžiusi vyrui karts nuo karto sakyti, kad, jeigu jau yra teismo nutartis, jog jie išsiskyrę, reikėtų ją pakeisti ir parašyti, kad vaikais rūpinasi abu tėvai po lygiai. Vyras tarsi sutikdavo, bet vis atidėliodavo terminą.

„Kai gražiuoju nepavyko susitarti, kreipiausi į teismą, teigdama, kad vaikai su tėvu negyvena, kaip numatyta, tad reikia teismo nutartį pakeisti. O prasidėjus teismo procesui prisijungiau prie elektroninės teismų sistemos bazės ir joje pamačiau, kad mano pateikti skyrybų prašymai užregistruoti du – pirmasis tas, kuris pripažintas negaliojančiu, ir antrasis, kurio aš visai nepasirašinėjau! Vėliau ir teismo archyve radau dokumentą su savo parašu, kurio aš nepadėjau“, – aiškino Olga.

Taigi dabar moteris mano, kad jos skyrybos įvyko, suklastojus dokumentus, kuriuos už ją pasirašė jos buvęs vyras ar dar kažkas iš jo aplinkos ir pateikė teismui. Kadangi dokumentuose buvo nurodytas neteisingas adresas, ji šaukimų į teismą negaudavo, dėl to posėdžiuose nedalyvaudavo ir skyrybos įvyko visiškai be jos žinios.

Teisybės rasti nepavyko

Kai tik pamatė, kad parašai sokumentuose – ne jos, 2018 m., moteris iš karto kreipėsi į policiją. „Mačiau, kad valstybinėje įstaigoje nagrinėjimas užtruks ilgai, dėl to kreipiausi ir į privatų ekspertą. Iš vienur, ir iš kitur gavau atsakymą, kad parašas yra ne mano, jis buvo suklastotas“, – sakė moteris ir pateikė tą patvirtinančias specialistų išvadas.

Po to pašnekovė kreipėsi į valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą dėl skyrybų bylos atnaujinimo, bet ten išgirdo, kad pagalbos nesulauks, nes byla neperspektyvi. „Brangiems advokatams pinigų neturiu. O neturint pinigų Lietuvos teismuose rasti tiesą, pasirodo, labai sunku“, – skundėsi Olga.

Kai visgi kreipėsi į teismą, o vėliau ir į Generalinę prokuratūrą, ji išgirdo, kad procesas atnaujintas nebus, nes dėl suklastotų parašų turėjo kreiptis anksčiau, per 3 mėnesius nuo to laiko, kai apie juos sužinojo. O ikiteisminis tyrimas dėl suklastotų parašų nutrauktas, nenustačius tą padariusio asmens.

Baisiausia, kad kenčia vaikai

Pašnekovė labai norėtų procesą atnaujinti ir pasiekti, kad skyrybų nutartis būtų peržiūrėta iš naujo ir bendravimo su vaikais tvarka būtų pakeista. Mat, jos teigimu, baisiausia šioje istorijoje tai, kad prieš keletą metų buvęs sutuoktinis pradėjo jų bendrus vaikus savintis ir juos nuteikinėti prieš ją, galiausiai ir gyventi juos pasiėmė pas save, o ji išties turi mokėti jam pinigus vaikų išlaikymui – juk taip numatyta teismo nutartyje.

Seniau vaikai labai norėdavo būti su mama, tačiau, moters tikinimu, kadangi buvęs vyras jiems nuolat kartoja, kad ji bloga, nenori jais rūpintis ir pan., vaikai ėmė jo peršamai nuomonei paklusti ir vyresnieji net nebenori su ja bendrauti.

„Mūsų mažoji dukrelė, kuriai vos septyneri, man ją pasiėmus pas save, vis nerimaudama klausia, ar dar neatėjo septinta valanda, kai mums reikės atsisveikinti. Būna, nuvežu ją vyrui, tada ji apsidžiaugia, kad liko dar 10 min. mums skirto laiko ir ji gali su manimi dar pabendrauti. Juk jei negrąžinsiu jos laiku minučių tikslumu, tėtis gali iškviesti policiją. Baisu, kad septynmetis vaikas jau suka galvą dėl tokių dalykų ir dėl to jaučia įtampą“, – sakė Olga.

Vyras: teismas taip nustatė

Olgos buvusio vyro Vaidoto paprašėme pateikti savąją šios painios istorijos versiją.

– Jūsų buvusi žmona pasakojo, kad išsiskyrė su jumis, nepasirašiusi skyrybų dokumentų. Kaip ši istorija atrodo jūsų akimis?

– Ji vis nerimsta, dėl šios istorijos buvo pateikusi gal 10 pranešimų policijai, ir visi tyrimai buvo nutraukti. Skyrybų istorija teisme jau išnagrinėta, reiktų žiūrėti į teismo sprendimą – ten matyti, kad viskas jau išspręsta. Gal ji turi kažkokių nuoskaudų tuo klausimu, teisme jau nieko nepasiekia, dėl to ir nusprendė kreiptis į žiniasklaidą.

– Visgi ji sako, kad skyrybų dokumentų nepasirašė. Ar jūs teigiate, kad ji juos pasirašė?

– Teisme buvo pateikti įrodymai, viskas buvo įrašinėjama, viskas tuo klausimu nekelia abejonių. Matote, tai yra reketo forma, ir teisme buvo paduotas laiškas, kad ji prašo 50 000 Eur – dėl to ji ir rašinėja tuos pareiškimus, kviečia žurnalistus, teismuose turėjome virš 10 bylų. Kol kas viskas mano naudai, nes melu toli nenuvažiuosi, bet jos reikalavimas aiškus – 50 000 Eur.

– Taigi jūs manote, kad Olga sako, jog skyrybų dokumentai buvo suklastoti, nes nori prisiteisti iš jūsų pinigų?

– Ne „aš manau“, o teisme tai įrodyta. Yra susitarimai, įrašai, ir teismui pateikti įrodymai apie jų reketo formas (ne tik ji, bet ir jos sugyventinis tame dalyvauja).

– O kaip dėl vaikų – Olga sako, kad sudėtinga su jais matytis, nes jūs juos nuteikinėjate prieš ją? Ar nemanote, kad vaikai turi gražiai bendrauti su savo tikra mama, gal ir su ja gyventi?

– Šis klausimas taip pat išnagrinėtas teismo. Ji kreipėsi ir į teismą dėl to, kad vaikus nuteikinėjame prieš ją, mes pateikėme įrodymus, kad viskas neteisinga. Mūsų vaikai gyvena su manimi pagal teismo numatytą tvarką, kartais ji pagal tą tvarką atvažiuoja, kartais ne, būna, ir konfliktų kyla.

– Tad pagal nustatytą tvarką bendrauti jai su vaikais nekliudote?

– Ne, dar ir skatinčiau ją trečiadieniais atvažiuoti, nes kartais neatvažiuoja. Būna, kad vaikai nenori pas ją važiuoti, bet ką darysi – sakau jiems, kad reikia.

– Olga sakė, kad, be jūsų bendrų trijų vaikų, turite ir dar du. Turbūt penkis vaikus auginti labai sunku?

– Galėčiau priimti dar penkis, nesiskundžiu sunkumais. Sunku būna su pirmu vaiku, o vėliau jau viskas paprasta.

Advokatė: teoriškai tai įmanoma

Skyrybų advokatės Vilijos Gražulytės paklausėme, negi iš tiesų įmanoma, kad šiais laikais Lietuvoje žmogus gali tapti išsiskyrusiu, pats to nežinodamas.

Advokatė aiškino: „Man sunku patikėti, kad galėtų taip nutikti. Tai būtų įstatymų pažeidimas, bet visgi tokia situacija teoriškai įmanoma. Šiuo metu skyrybų dokumentai paprastai pateikiami elektroninėje sistemoje, juos gali pateikti šeimai atstovaujantis advokatas, paruošęs dokumentus. Jei vienas sutuoktinis piktnaudžiautų padėtimi, jis, kreipdamasis dėl skyrybų bendru susitarimu, gali kito sutuoktinio parašą padirbti, o advokatas gali to nepatikrinti (nors ir turėtų tą padaryti).

Seniau dokumentai galėjo būti pateikiami teismo raštinei rašytinio proceso tvarka, kur vėlgi juos galėdavo atnešti vienas iš sutuoktinių.

Teoriškai įmanoma ir tai, kad teismas priimtų sprendimą, kad pora išsiskyrė, šalims nedalyvaujant. Jei vienam sutuoktiniui buvo siunčiami šaukimai į teismą, o jis jų negavo dėl neteisingo adreso, vėliau dar turėtų būti paskelbta apie tai viešai, ir, jei šaukiamas žmogus vis tiek neatsiliepė, sprendimas galėtų būti priimtas jam nedalyvaujant.

Tokiu atveju sutuoktinis, kuris jaučiasi apgautas, turėtų kreiptis dėl baudžiamosios bylos iškėlimo, kur būtų pripažinta, kad parašas suklastotas, o tada kreiptis dėl teismo proceso atnaujinimo dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių.“

V.Gražulytė atsiminė girdėjusi apie panašią istoriją, kai sutuoktiniai išsiskyrė be vieno iš jų žinios. Taip pat savo praktikoje jai teko susidurti su atveju, kai moteris norėjo skirtis su nuo alkoholio priklausomu vyru, kuris dokumentų pasirašyti nenorėjo. Galiausiai žmona jam juos pakišo, kai jis buvo smarkiai apsvaigęs, ir jis kitą dieną neatsiminė, kad juos pasirašė. Taip pora ir išsiskyrė. Vėliau vyras bandė teismo sprendimą skųsti, bet jis liko galioti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.