Baigęs sportinę karjerą Darius Kasparaitis atrado naują aistrą

Savo gimtadienio šventei spalio mėnesį Darius Kasparaitis (48 m.) pagamino šeimai veganišką picą ir veganiškų empanadų, ant stalo nebuvo ne tik mėsos, bet ir jokio alkoholio. Apsuptas didelės šeimos ledo ritulininkas laimingas šypsojosi savo namuose Majamyje – tapęs veganu jis ne tik pajuto energijos antplūdį, bet ir numetė daugiau kaip 20 kilogramų.

Rytą D.Kasparaitis veža vaikus į mokyklą, tada važiuoja treniruotis, o paskui – į darbą nekilnojamojo turto plėtros įmonėje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Rytą D.Kasparaitis veža vaikus į mokyklą, tada važiuoja treniruotis, o paskui – į darbą nekilnojamojo turto plėtros įmonėje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
D.Kasparaitis su savo šešiais vaikais: berniukais (iš kairės) Marley, Parkeriu ir Milesu, dvynukėmis Liv ir Lily bei dukra iš pirmosios santuokos Elizabeth (dešinėje).<br> Asmeninio archyvo nuotr.
D.Kasparaitis su savo šešiais vaikais: berniukais (iš kairės) Marley, Parkeriu ir Milesu, dvynukėmis Liv ir Lily bei dukra iš pirmosios santuokos Elizabeth (dešinėje).<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Gali atrodyti keista, kad daug pasiekęs ledo ritulininkas tapo veganu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Gali atrodyti keista, kad daug pasiekęs ledo ritulininkas tapo veganu.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Dabar jis ant ledo čiuožia tik sportuodamas su draugais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dabar jis ant ledo čiuožia tik sportuodamas su draugais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 30, 2020, 7:19 PM

Buvusi NHL žvaigždė atsimena tą dieną, kai prieš pusketvirtų metų užlipęs ant svarstyklių išvydo skaičių 117. Jis jautėsi beviltiškai – kilogramai kaupėsi, jokia dieta nelipo, pavalgius norėjosi ne judėti, o prigulti.

„Karjerą buvau baigęs, atsiguliau su vaikais ir vos ne verkti norėjosi galvojant, kaip baigti tą apsivalgymą. Ko jie nesuvalgo, pabaigiu. Kažką reikėjo daryti“, – sakė olimpinis čempionas D.Kasparaitis.

Tuo metu storosios žarnos vėžiu susirgo jo tėvas Valdas Kasparaitis, ir Darius rimtai pradėjo mąstyti, kaip gyventi sveikiau. Jis daug skaitė apie veganišką gyvenimo būdą – tai yra visiškai nevartoti gyvulinės kilmės produktų: mėsos, žuvies, pieno ir kiaušinių – ir nusprendė pabandyti.

„Anksčiau vakarais nieko negalėdavau daryti, nes jausdavausi toks pavargęs. Kai pradėjau valgyti tik augalinį maistą, devintą valandą vakaro sakau žmonai: einu dar prabėgsiu dešimt kilometrų, nes turiu tiek energijos.

Jei prieš dvidešimt metų apie tai būčiau žinojęs, galėjau žaisti ilgiau, be traumų ir geriau jaustis“, – savo namų virtuvėje pasakojo D.Kasparaitis, pasigaminęs veganiškus pietus: ryžius, virtus kokosų piene, su visų spalvų paprikomis, kopūstais, pakeptais grybais, veganišku parmezanu ir aliejumi.

Netikėta? Kaip gali galingas plačiapetis ledo ritulininkas, penkiolika metų NHL vadintas „nedraugišku vaiduokliu“, griaudavęs visus, pasipainiojusius ant ledo po kojomis, staiga gyventi misdamas vien salotomis ir kitokiais augaliniais produktais?

„Vis dar žaidžiu ledo ritulį, ir iš manęs draugai rūbinėje visą laiką juokiasi, sako, pavalgyk dešrytės“, – šyptelėjo D.Kasparaitis, su draugais Majamyje keturis penkis kartus per savaitę čiuožiantis ant ledo.

Bet ne vienintelis D.Kasparaitis sporto pasaulyje atrado energijos klodus veganiškoje mityboje. Mėsos ir pieno produktų bei kiaušinių yra atsisakę ir tokie atletai, kaip futbolininkai Lionelis Messi ir Sergio Aguero, tenininkės Serena ir Venus Williams, „Formulės 1“ lenktynininkas Lewisas Hamiltonas, kovotojas Nate’as Diazas.

Veganiška mityba būna kritikuojama, nes nevalgant mėsos, pieno produktų ir kiaušinių organizmui gali trūkti baltymų, kalcio ir vitamino B12. Bet D.Kasparaitis dėl to neišgyvena – jis kasdien vartoja daugybę įvairiausių papildų ir vitaminų.

„Mano kraujo tyrimai puikūs, jaučiuosi pilnas energijos, svoris nebesikeičia. Man patinka toks gyvenimo būdas“, – sakė D.Kasparaitis, pamėgęs ir maisto gamybą, nors anksčiau į virtuvę užeidavo retai.

Dabar jis mėgsta šeimininkauti ir rūpintis namais ir šeima. Kartu su žmona iš Švedijos Lisa Carrol jis augina dvylikametes dvynukes Liv ir Lily bei tris berniukus Marley (10 m.), Miles’ą (5 m.) ir Parkerį (3 m.). Netoliese gyvena ir 23 metų duktė Elisabeth iš pirmosios santuokos.

Rytą D.Kasparaitis veža vaikus į mokyklą, tada važiuoja treniruotis, paskui į darbą nekilnojamojo turto plėtros projektų įmonėje „Verzasca Group“.

„Aš kaifuoju, kad galiu kiekvieną dieną juos vežti į mokyklą ir paguldyti miegoti. Daug vaikų, nėra lengva, bet neįsivaizduoju, kaip galėčiau be jų gyventi“, – prisipažino D.Kasparaitis.

– Kodėl nusprendėte visiškai atsisakyti gyvulinės kilmės produktų ir tapti veganu?

– Mano kelionė į veganizmą prasidėjo maždaug prieš 3,5 metų. Visą sportininko karjerą turėjau problemų dėl svoriu. Vis keisdavau dietas, tai valgiau, tai nevalgiau, bet niekas neveikė. Kai vėžiu susirgo mano tėvas, labiau susimąsčiau apie sveikatą.

Daug skaičiau apie veganizmą ir pagalvojau, kodėl nepabandyti, nors anksčiau pats juokdavausi iš vieno vegano draugo lietuvio, su kuriuo žaisdavome ledo ritulį. Sakydavau, pavalgyk kokios mėsytės, gal mėsainio, nes visai išdžiūvai.

O kai pats nustojau valgyti viską, kas gyvūninės kilmės, pradėjau jaustis taip gerai, atsirado tiek energijos! Mane labai užkabino. Pradžioje nevalgiau tik mėsos, o paskui ir kitų produktų.

– Tačiau turbūt pradžioje nebuvo taip paprasta nustoti valgyti viską, prie ko esi pripratęs?

– Daug kas galvoja, kaip dabar reikės gyventi. Bijo, kad nebebus ką valgyti, jei negalima mėsos ar kiaušinių. Bet Amerikoje lengva pereiti prie veganinės dietos, nes čia daugybė produktų turi pakaitalų.

Mėsą gali keisti veganiška dešra ar veganišku mėsainiu ir pasikepti ant grilio ar keptuvės. Nesakau, kad kasdien – tai irgi nebūtų sveika valgyti žmonių sugalvotus perdirbtus produktus. Bet kartą per mėnesį galima.

– Būna, kad nustoję valgyti mėsą žmonės nepasidaro sveikesni, nes tada pradeda valgyti per daug cukraus ir miltų.

– Aš irgi vienu metu pradėjau valgyti daug baltyminių veganiškų batonėlių ir gerti visokių veganiškų gėrimų. Vėl pradėjau pūstis. Aišku, kad cukrus yra didžiausias priešas, ir jo atsisakyti man sunkiausia.

Jeigu nesąmones valgysi, nesvarbu, ar esi veganas, ar ne, nieko iš to gero.

***

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.