Rytis Cicinas papasakojo apie nedaugeliui težinomą savo užsiėmimą

Pasaulinė pandemija kuriam laikui nutraukė estrados princu tituluojamo dainininko Ryčio Cicino (47 m.) koncertinę veiklą, tačiau nesustabdė kraujo donorystės. Kai medikai skambina pavojaus varpais tikindami, jog kraujo atsargos nuolat senka, atlikėjas neseniai kraujo davė 18-ą kartą.

  Rytis Cicinas jau yra davęs apie 8 litrus kraujo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
  Rytis Cicinas jau yra davęs apie 8 litrus kraujo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
S.Sidaravičius neatlygintinai kraujo davė jau 60 kartų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
S.Sidaravičius neatlygintinai kraujo davė jau 60 kartų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Kraujo donorystės žmonės raginami neužmiršti ir per karantiną.<br>„123rf.com“ nuotr.
 Kraujo donorystės žmonės raginami neužmiršti ir per karantiną.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 25, 2021, 5:30 PM

Antrą kraujo grupę su teigiamu rezus faktoriumi turintis dainininkas rankovę atsiraitoja ir kraujo duoda bent 3–4 kartus per metus.

„Kraujo donoru tapau turbūt prieš penkerius ar šešerius metus. Nutariau, kad privalau būti naudingas žmonėms. Svarbiausia – kad mano kraujas tiktų, nesušlubuotų sveikata. Pastaraisiais metais kraujo duodu maždaug kas tris ar keturis mėnesius. Manau, tai nei per daug, nei per mažai. Vyrams rekomenduojama iki 6 kartų per metus. Jeigu būtų ypatingas atvejis ir reikėtų skubiai duoti kraujo, tai padaryčiau nė akimirkos nesvarstydamas“, – kalbėjo atlikėjas.

Vienos donacijos metu paaukoja apie 450 mililitrų kraujo. Iš viso dainininkas jau davė daugiau nei 8 litrus kraujo.

Vyras donorystę laiko prasmingiausia dovana ir savo pavyzdžiu nuolat ragina tai daryti visus, kurie tik gali. Ne kartą ta tema kalbėjęsis su pažįstamais ir bičiuliais R.Cicinas akino žmones duoti kraujo neatlygintinai.

Dainininkas tvirtino žinantis, kad kraujo Lietuvos medicinos įstaigos labai dažnai pristinga, todėl džiaugėsi galėdamas padėti žmonėms gelbėti gyvybę, suteikti vilties pasveikti.

„Pandemijos tikrai neišsigandau ir kraujo duoti nenustojau. Malonu, kai žinau, kad galiu padėti kitiems.

Be kraujo donorų pagalbos nepavyktų išgelbėti sunkias traumas patyrusių, onkologinėmis ir kitokiomis ligomis sergančių, organų transplantacijos sulaukusių žmonių, gimdymo komplikacijas patiriančių moterų“, – vardijo R.Cicinas.

Kraujo davimo procedūra scenos garsenybei nesukelia jokių nepatogumų, jis nejaučia nei skausmo, nei baimės, nei silpnumo.

Prieš atvykdamas duoti kraujo R.Cicinas lengvai pavalgo, išgeria daugiau skysčių, stengiasi gerai pailsėti.

„Atvykstu pas gydytojus, pasėdžiu patogioje kėdėje, kol medikai paima kraujo, paskui trumpai pailsiu, ir viskas. Tai trunka apie 1 valandą.

Kai pagalvoju, ką reiškia kelios valandos per metus, noras rasti laiko donorystei tik auga“, – sakė dainininkas, kuris po kraujo davimo procedūrų būnu pakylėtas emociškai.

Jeigu kraujas tiks ir sveikata leis, donoru R.Cicinas planuoja būti ir toliau. Jo teigimu, neaišku, kada kraujo atsargų gali prireikti bet kuriam iš mūsų ar artimiesiems.

Tapti kraujo donoru nekilnojamojo turto ekspertą Sigitą Sidaravičių (43 m.) paskatino vaikystėje patirtas išgyvenimas, kai smarkiai susižeidusiam ir nukraujavusiam bičiuliui staiga prireikė kraujo.

Vyras neatlygintinai kraujo davė jau 60 kartų. Paskutinįsyk tai buvo praėjusių metų pabaigoje. Sigitas neabejojo, kad taip jis kažkam įteikė brangiausią šventinę dovaną.

„Dvidešimt penkerius metus žinau, kad bet kuriuo metu galiu sulaukti netikėto skambučio ir prašymo skubiai duoti kraujo“, – sakė vyras.

Gana retą trečią kraujo grupę su neigiamu rezus faktoriumi turintis S.Sidaravičius tokio pagalbos šauksmo yra sulaukęs penkis kartus.

Prieš dešimtmetį duoti kraujo jis skubėjo nukraujavusiai gimdyvei.

Prieš kelerius metus jo kraujo prireikė į avariją patekusiam sunkiai sužalotam žmogui.

Pernai donoras vyko duoti kraujo žmonėms, patyrusiems sunkias traumas.

„Nors nežinau ir niekada nesužinosiu, kam konkrečiai duodu kraujo, jeigu man pavyko išgelbėti bent vieno žmogaus gyvybę, esu neapsakomai laimingas ir žinau, jog gyvenu prasmingai“, – sakė S.Sidaravičius.

Apie kraujo donorystę kaunietis pirmą kartą išgirdo būdamas devynerių. Vasarodamas skautų stovykloje S.Sidaravičius matė, kaip susižalojo ir nukraujavo kartu ilsėjęsis bendraamžis, jį medikai nugabeno į ligoninę.

Stovyklos vadovai po kelių dienų pranešė, kad vaikas prarado daug kraujo, todėl jį teko perpilti. S.Sidaravičius, kaip ir daugelis jaunųjų skautų, apie kraujo donorystę buvo mažai girdėjęs, todėl vadovai į stovyklą pakvietė mediką, kuris išsamiai papasakojo apie šią kilnią misiją.

„Tą dieną tapti kraujo donorais buvo pasiryžęs kone visas būrys, tačiau, kad galėtume duoti kraujo, turėjome sulaukti pilnametystės“, – pasakojo S.Sidaravičius.

Būdamas septyniolikos kaunietis tapo savanoriu, raginančiu visuomenę duoti kraujo. Iš karto po aštuonioliktojo gimtadienio vyras pirmą kartą davė kraujo ir pats.

Jis įsitikinęs, jog duodamas kraujo ne tik kitiems gelbėja gyvybę, bet ir atnaujina savo kraują taip išsaugodamas jaunystę.

Būti kraujo donoru gali ir įveikę klastingąjį koronavirusą

Nacionalinio kraujo centro (NKC) atstovė Viktorija Plungytė tikino, kad nors šiuo laikotarpiu šalyje sergančiųjų koronavirusine infekcija rodiklis yra išaugęs ir paskelbtas karantinas, žmonės neturėtų pamiršti kraujo donorystės.

Pernai NKC kraujo buvo duota 62 621 kartą. 2019 metais – apie 73 tūkst. kartų.

Tokiam donacijų skaičiaus pokyčiui neabejotinai įtakos turėjo COVID-19 sukelta nepalanki epidemiologinė situacija – visuomenės įsibaiminimas ir vengimas vykti iš namų, dėl nuotolinio darbo ir karantino sumažintas mobiliųjų kraujo donorystės akcijų skaičius, nebuvo renginių, per kuriuos pritraukiami ir donorai.

„Žinoma, per karantiną sumažėjo planinių operacijų skaičius, šiek tiek mažesnis yra ir kraujo poreikis, tačiau šalies gydymo įstaigų darbas visiškai nestoja – kraujo ligonėse gydomiems pacientams gyvybiškai reikia nuolat. Džiaugiamės visuomenės sąmoningumu ir supratingumu – žmonės atvyksta dovanoti kraujo, nes žino, kokią prasmingą ir kilnų darbą atlieka“, – sakė atstovė.

Jos teigimu, karantinas nesustabdė ypač dosniai savo kraują aukojančių studentų ir Lietuvos kariuomenės atstovų, kurie visuomet ištiesia pagalbos ranką.

Nemažai žmonių atsiliepia ir į socialiniuose tinkluose, žiniasklaidoje skelbiamus medikų prašymus paaukoti kraujo. Pristigus kraujo NKC darbuotojai skambina donorams ir ragina juos duoti kraujo.

„Laukiami visų kraujo grupių donorai. Bet kada gali baigtis tam tikro kraujo atsargos. Todėl svarbu užtikrinti, kad lemiamu momentu jų nepristigtų“, – kalbėjo V.Plungytė.

Atstovė pabrėžė, jog NKC duoti kraujo yra saugu, nes įstaigoje nesilanko koronavirusu sergantys asmenys, laikomasi visų saugumo ir prevencinių nuo infekcinių ligų reikalavimų.

Koronaviruso infekcija persirgę asmenys gali būti kraujo donorais. Tačiau turi praeiti 14 dienų po patvirtinto pasveikimo nuo šios ligos.

Pastebima tendencija, kad vyrai yra aktyvesni kraujo donorai nei moterys. Taip pat matoma, jog aktyviausi kraujo donorai yra 20–40 metų asmenys.

Donorais gali būti visi sveiki asmenys nuo 18 iki 65 metų, o su gydytojo leidimu ir leidžiant sveikatos būklei ir anksčiau buvus kraujo donoru galima ir po 65 metų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.