Genialia laikytos paauglės skandalas: panašiai kaltintas ir lietuvių kilmės meistras

Pernai įvairių šalių parduotuvėse vienu metu buvo išpirktos šachmatų lentos ir užimtos visos vietos šio žaidimo būreliuose. Įtaką tokiam staigiam šachmatų šuoliui į populiarumo viršūnę padarė serialas „Karalienės gambitas“. Bet Lenkijoje šio filmo tęsinys, atrodo, vyksta realiame gyvenime.

„Karalienės gambito“ sėkmę nulėmė ne tik filmo pasakojimas, bet ir meistriška pagrindinės aktorės A.Taylor-Joy vaidyba.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Karalienės gambito“ sėkmę nulėmė ne tik filmo pasakojimas, bet ir meistriška pagrindinės aktorės A.Taylor-Joy vaidyba.<br>„Scanpix“ nuotr.
P.Waszczuk ėjimai grįžus iš tualeto būdavo idealūs, atitinkantys kompiuterio, o ne žmogaus sprendimus.<br>„Facebook.com“ nuotr.
P.Waszczuk ėjimai grįžus iš tualeto būdavo idealūs, atitinkantys kompiuterio, o ne žmogaus sprendimus.<br>„Facebook.com“ nuotr.
K.Dwilewicz pasekė į tualetą nuėjusią konkurentę ir gretimoje kabinoje užlipusi ant klozeto atskleidė apgaulę.<br>„Facebook.com“ nuotr.
K.Dwilewicz pasekė į tualetą nuėjusią konkurentę ir gretimoje kabinoje užlipusi ant klozeto atskleidė apgaulę.<br>„Facebook.com“ nuotr.
T.L.Petrosianas įveikė savo varžovą, tačiau buvo diskvalifikuotas.<br>„Wikipedia“ nuotr.
T.L.Petrosianas įveikė savo varžovą, tačiau buvo diskvalifikuotas.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Varšuva (Lenkija)

Mar 24, 2021, 12:31 PM

„Netflix“ platformoje praėjusiais metais parodytas serialas „Karalienės gambitas“ lietuvių kaimynams lenkams sukėlė dar daugiau emocijų, mat tuo metu Lenkijos visuomenę buvo prikausčiusi didžiulė afera vietos šachmatų pasaulyje.

„Karalienės gambito“ sėkmę nulėmė ne tik filmo pasakojimas, bet ir meistriška pagrindinės aktorės Anyos Taylor-Joy vaidyba.

24 metų aktorė įkūnijo vaikų namuose užaugusią našlaitę Betę Harmon, kuri, nepaisant psichotropinių vaistų priklausomybės, sugebėjo žaibiškai užkariauti šachmatų pasaulį, kuriame dominuoja vyrai.

Herojės sėkmę lemia psichotropinis dopingas – psichotropinių vaistų prisigėrusi Betė Harmon lubose įsivaizduoja žaidžiamos partijos derinius ir pamato pergalingus sprendimus.

Lenkijos šachmatų pasaulį tuo metu sukrėtė įtarimai, kad genialia žaidėja laikyta šalies bei Europos jaunimo čempionatų nugalėtoja septyniolikametė Patrycja Waszczuk laimi padedama elektroninio dopingo.

Įtariama, kad ši Liublino šachmatų klubo „Gambit“ atstovė per varžybas slapta neleistinai naudodavosi kompiuterine žaidimo programa.

Skandalas kilo per Lenkijos moterų čempionatą, kai konkurentė Katarzyna Dwilewicz pasekė į tualetą nužingsniavusią P.Waszczuk ir gretimoje kabinoje užlipusi ant klozeto atskleidė apgaulę.

K.Dwilewicz pamatė, kad P.Waszczuk telefono ekrane derina savo ėjimus su kompiuterine programa.

Grįžusi į varžybų salę K.Dwilewicz pranešė apie tai teisėjams. Jie pareikalavo, kad P.Waszczuk parodytų, kas yra jos rankinėje, bet paauglė atsisakė tai padaryti, nors ir prisipažino, jog turi antrą telefoną.

Prieš šachmatų varžybas žaidėjai privalo atiduoti į saugyklą ne tik telefonus, bet ir užrašus, rašymo priemones. Tualete užtikta P.Waszczuk bandė paslėpti savo telefoną ir pasprukti iš varžybų.

Paauglės įprotis per kiekvienas varžybas po keliolika kartų eiti į tualetą jau prieš metus buvo sukėlęs įtarimų kelioms suaugusioms konkurentėms. Juolab kad grįžusi iš tualeto mergina padarydavo labai gerus ėjimus šachmatų lentoje.

Buvo prisiminta, jog P.Waszczuk 2019 metais laimėjus Europos jaunimo čempionatą Ukrainos delegacija parašė protestą, kad lenkė įtartinai dažnai lankėsi tualete, bet skundas buvo atmestas.

Po pusmečio svarstymų Lenkijos šachmatų federacija prieš mėnesį nutarė pašalinti P.Waszczuk dvejiems metams iš visų varžybų šalyje. Spėjama, kad ir Tarptautinė šachmatų federacija uždraus jai kelerius metus dalyvauti visuose turnyruose.

P.Waszczuk neprisipažino, jog savo žaidimą derino su kompiuterine programa, o paauglės tėvas apkaltino dukters varžoves surezgus sąmokslą, kad atsikratytų genialios konkurentės.

Internautai spėja, kad šachmatais žaidęs, bet jokių aukštumų nepasiekęs merginos tėvas liguistai siekia dukros pergalių ir galimai pats ją prikalbino apgaulėms.

Tėvo pasamdytas advokatas pareiškė, kad teisme reikalaus ne tik panaikinti draudimus, bet ir sieks prisiteisti keleto milijonų zlotų žalą. Juridinis ginčas kol kas perduotas spręsti Lenkijos olimpiniam komitetui, kuris gali patvirtinti arba atmesti Šachmatų federacijos skirtą bausmę.

Šachmatų federacija savo nuosprendį motyvavo Tarptautinės šachmatų federacijos eksperto, JAV mokslininko Kenetho Regano pateikta analize. Jis pareiškė, kad P.Waszczuk ėjimai grįžus iš tualeto būdavo idealūs, atitinkantys kompiuterio, o ne žmogaus sprendimus.

Įtarimų sukėlė ir tai, kad paauglė blogai žaidžia greitųjų šachmatų varžybose, per kurias neleidžiama eiti į tualetą.

Tarptautinė šachmatų federacija praėjusį rudenį už neteisėtą naudojimąsi telefonu per turnyrą Strasbūre šešeriems metams diskvalifikavo Latvijos didmeistrį Igorį Rausį, atstovavusį Čekijai.

Elektroninio dopingo auka pernai tapo ir Lenkijos jaunimo rinktinė, žaidusi nuotoliniu būdu su Rumunijos bendraamžiais.

Trylikametis Robertas Creangas įveikė lenkus slapta pasitelkdamas kompiuterinę programą, už tai buvo pašalintas iš varžybų.

Elektroninis dopingas tampa vis didesne problema. Siekiant užkirsti kelią tokiems sukčiavimams didžiųjų turnyrų salėse statomi tokie pat kontrolės vartai kaip oro uostuose.

Tokiu būdu siekiama užtikrinti, kad niekas neįsineštų elektroninių prietaisų. Be to, varžybų transliacija televizijoje ar internete vėlinama pusvalandžiu, kad žaidėjų treneriai negalėtų kokiu nors būdu skubiai pateikti patarimo. Jei kyla įtarimų, kad prie kurios nors šachmatų lentos vyksta neleistini dalykai, tos partijos transliacija nutraukiama.

Kad žaidėjai nesukčiautų nuotoliniu būdu rengiamose didmeistrių varžybose, jie privalo prisijungti dvi stebėjimo kameras – vieną ant priekinės savo kambario sienos, o kitą ant galinės.

Internetinė platforma Chess.com dėl elektroninio sukčiavimo užblokavo paskyras 400 tūkstančių žaidėjų, tarp kurių net 46 yra tarptautiniai didmeistriai.

Kad garbės ir piniginių prizų troškimas paskatina sukčiauti net garsius šachmatininkus, neseniai paliudijo Armėnijos didmeistrio Tigrano Levonio Petrosiano atvejis. Jis buvo apkaltintas sukčiavimu per internetinių komandinių „Pro Chess League“ varžybų finalą, kuriame susitiko JAV ir Armėnijos komandos.

36 metų armėnas įveikė savo varžovą, tačiau įtarus, kad sukčiavo, buvo diskvalifikuotas tiek jis, tiek komanda. Buvo nustatyta, kad žaidimo metu didmeistris nuolat nukreipdavo žvilgsnį po stalu – ten, kur nesiekė vaizdo kameros.

Išanalizavę T.L.Petrosiano padarytus ėjimus ekspertai priėjo prie išvados, kad nemaža jų dalis atitinka kompiuterio pasiūlytus, ir priešininkas neturėjo šansų įveikti armėną.

Kaltinimai P.Waszczuk Lenkijoje atgaivino prisiminimus apie pirmą elektroninio dopingo skandalą, kuris buvo siejamas su lietuvių kilmės šachmatininku iš Balstogės Krzysztofu Ejsmontu.

Prieš keliolika metų K.Ejsmontas atstovavo Lenkijai pasaulio jaunimo čempionatuose ir buvo priskiriamas prie perspektyviausių šalies šachmatininkų. 2007 metais dvidešimtmetis vaikinas savo noru pasitraukė iš šio sporto įsižeidęs dėl kaltinimų naudojus elektroninį dopingą.

Incidentas kilo per tarptautinį turnyrą Policių mieste, kai K.Ejsmontas netikėtai šešiose dvikovose vieną po kito nugalėjo Lenkijos didmeistrius. Konkurentams pasiskundus teisėjai ėmė analizuoti K.Ejsmonto partijas ir nusprendė, kad jo ėjimai atitinka kompiuterinius.

Teisėjai nusprendė, kad vaikinui kažkas kitas į telefoną atsiunčia patarimų, ir nušalino K.Ejsmontą iš tolesnių varžybų. Neradus tvirtų įrodymų vėliau oficialūs kaltinimai nebuvo pateikti, tačiau įsižeidęs K.Ejsmontas į šį sportą nebegrįžo ir atsidėjo mokslinei karjerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.