Tinkamoje vietoje gimusi chameleonė: savita išvaizda nesukliudė puikiai karjerai

Dėl savitos išvaizdos ir amžiaus amerikiečių aktorė Laura Elizabeth Dern (54 m.) ne kartą išgirsdavo „ne“. Bet dabar staiga jos amžius ir išvaizda tapo paklausūs. Laura nepasikeitė – pasikeitė gyvenimas. Vienu metu ji jau manė, kad jos karjeros viršūnė – XX amžiaus pabaiga, bet apsiriko. Prabėgus dviem dešimtmečiams kino pasaulis taip pasikeitė, kad jai teko pripažinti: geriausio gyvenimo laiko dar nebuvo!

 Ši aktorė gražuolių nevaidina, veikiau atvirkščiai.<br> ©A.M.P.A.S./Image supplied by Capital Pictures/Scanpix nuotr.
 Ši aktorė gražuolių nevaidina, veikiau atvirkščiai.<br> ©A.M.P.A.S./Image supplied by Capital Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 5:31 PM

Laura gimė tinkamoje vietoje – Los Andžele, Kalifornijoje. Nereikia niekur ir važiuoti – Holivudas ranka pasiekiamas. Tinkama šeima. Tėvai – aktoriai Bruce’as Dernas (84 m.) ir Diane Ladd (85 m.), abu „Oskarų“ nominantai. Dernų giminėje buvo poetas, dramaturgas, politinis veikėjas.

Bet už idealaus viršelio slypėjo ir liūdni puslapiai. Dar iki Lauros gimimo baseine nuskendo jos vyresnioji sesuo, kuriai buvo vos pusantrų metų. Šios tragedijos pasekmės buvo tiek emocinės, tiek fizinės. Gydytojai pasakė D.Ladd, kad ji nebeturės vaikų.

Kai gimė Laura, gydytojas, jos motiną pribloškęs lemtinga diagnoze, ją net aplankė ligoninėje, kad savo akimis pamatytų stebuklą. Bet tėvų džiaugsmas šeimai nepridėjo laimės. B.Dernas ir D.Ladd nuolat dirbo, dukteriai negalėjo skirti daug dėmesio.

Kai Laurai buvo dveji, tėvai išsiskyrė. Mergaitė liko su mama, o iš tikrųjų su močiute – tik ji galėjo rūpintis vaiku. Po skyrybų D.Ladd dar du kartus ištekėjo, o su trečiuoju vyru gyvena iki šiol.

Vis dėlto motina sugebėjo tapti geriausia dukters drauge. Su tėvu Lauros santykiai vaikystėje nebuvo artimi, bet vėliau – labai glaudūs.

L.Dern tėvai buvo aktoriai iki kaulų smegenų, net duktė buvo pradėta filmavimo aikštelėje.

Tad ar verta stebėtis, kad atžala labai anksti panoro žengti jų pėdomis? Apie tai dar būdama devynerių Laura pareiškė motinai. Ji neapsidžiaugė, bet ir neprieštaravo.

Tėvai galėjo dukteriai daug papasakoti apie Holivudą ir turėjo teisę atkalbėti nuo aktorės profesijos, bet to nepadarė.

Laura sužinojo, kad per Holivudo vakarėlį parodytas dėmesys negarantuoja vaidmens. Į aktorių atrankas reikia visada vaikščioti nepriklausomai nuo padėties visuomenėje, nes būtent taip pelnoma reputacija ir palaikoma fizinė forma. Kiekvienas aktorius turi pirmiausia populiarinti filmus, kuriuose vaidino, o ne save. Šių taisyklių L.Dern laikėsi per visą savo tolesnį gyvenimą.

2010-aisiais tą pačią dieną visi trys – tėvas, motina ir duktė gavo vardines žvaigždes Holivudo šlovės alėjoje.

Dar paauglė Laura žengė drąsų žingsnį siekdama išsivaduoti iš tėvų globos. Kai jai buvo pasiūlytas vaidmuo miuzikle „Ponios ir ponai, „The Fabulous Stains“ („Ladies and Gentlemen, The Fabulous Stains“), į filmavimus reikėjo toli važinėti. Motina, paprastai palaikiusi dukters sumanymus, nenorėjo jos leisti. Abi pasibarė, ir Diane nusileido.

Kai panaši istorija pasikartojo dar kelis kartus, Laura kreipėsi į teismą reikalaudama teisinės nepriklausomybės nuo tėvų. Ji siekė, kad ateityje galėtų savarankiškai priimti sprendimus dėl vaidmenų, darbų terminų, apimties ir galimybės kurti kur kas vyresnio amžiaus personažus nei ji.

Kai 16-metės Lauros teisėjas paklausė, ar jos uždarbio pakaks pragyventi, ji atsisuko į tėvą, sėdintį už jos.

Jis sąžiningai atsakė, kad turėtų pakakti, nes dukters metinės pajamos siekia daugiau nei 22 tūkstančius JAV dolerių. Po šių žodžių Laura gavo trokštamą nepriklausomybę. Tėvai į teismo sprendimą reagavo ramiai.

L.Dern tikru debiutu tapo drama apie paauglius „Lapės“ („Foxes“). Iki 175 centimetrų ūgio išstypusi trylikametė sumelavo režisieriui Adrianui Lyne’ui (80 m.), kad jai septyniolika. Labai jau norėjosi pagrindinio vaidmuo.

Jis paskambino Lauros motinai: „Viskas puiku, bet jūsų duktė atrodo pernelyg vaikiškai nekalta.“

„Lapėse“ L.Dern suvaidino kitą įdomų, bet ne pagrindinį vaidmenį.

L.Dern karjeros proveržiu tapo vaidmuo režisieriaus Davido Lyncho (75 m.) erotiniame trileryje „Mėlynas aksomas“ („Blue Velvet“).

Ji tuo metu dar mokėsi Pietų Kalifornijos universitete. Dėstytojai, sužinoję apie filmavimus, gėdijo merginą dėl neatsakingo poelgio ir atsainaus požiūrio į mokslus.

Niekas nesitikėjo, kad „Mėlynas aksomas“ taps legenda ir pateks į pasaulio kino aukso fondą. Filmavimo aikštelėje tarp L.Dern ir kolegos Kyle’o MacLachlano (62 m.) įsižiebė trumpalaikis meilės romanas.

Po pirmosios sėkmės Laura metė universitetą ir pradėjo studijuoti aktorinį meistriškumą Lee Strasbergo institute. Su D.Lynchu ji susidraugavo visam gyvenimui ir ne kartą tvirtino: jei tik režisierius užsimins apie naujus filmavimus, ji bėgs tekina bet kada ir bet kur.

Po kelerių metų D.Lynchas vėl pasiūlė Laurai suvaidinti jo romantinėje kriminalinėje juostoje „Laukinė širdis“ („Wild at Heart“). Čia jos herojės motiną vaidino jos motina D.Ladd, už antrojo plano vaidmenį pelniusi „Oskaro“ nominaciją.

Abi vėl susitiko dramoje „Viliokė Rouz“ („Rambling Rose“). 1992-aisiais pirmą kartą „Oskarų“ istorijoje motina ir duktė buvo nominuotos už vaidmenis tame pačiame filme. D.Ladd – už antrojo plano, L.Dern – už pagrindinį.

Pirmąjį Auksinį gaublį ir „Emmy“ nominaciją L.Dern gavo įkūnijusi žuvusio karo lakūno našlę tikrais įvykiais paremtoje dramoje „Sudegus“ („Afterburn“).

Komerciniu L.Dern proveržiu tapo pagrindinis mokslininkės Eli Satler vaidmuo legendinio režisieriaus Steveno Spielbergo (74 m.) mokslinės fantastikos filme „Juros periodo parkas“ („Jurassic Park“). Jos partneriu tapo žavus, protingas Jeffas Goldblumas (68 m.).

Tarp L.Dern ir labai patrauklaus kolegos filmavimo aikštelėje įsiplieskė audringas romanas. Dvejus metus jie gyveno kartu, susižadėjo, paskui išsiskyrė ir jų keliai ilgą laiką nesusikirto.

Iki tol, kol S.Spielbergas nepaskelbė, kad pirmosios „Juros periodo parko“ dalies žvaigždės praėjus beveik 30 metų pasirengusios dalyvauti tolesnėje šio projekto dalyje.

L.Dern daug filmavosi ir nė vienas ankstesnis vaidmuo nebuvo panašus į kitą – tai pelnė jai chameleonės vardą.

Bet D.Lyncho mūza vadinamos aktorės laukė ir dramatiškiausia meilės istorija, kurią vertėtų ekranizuoti.

Laura buvo įpratusi prie pavydo, apkalbų, kad jos sėkmingą aktorės karjerą nulėmė tėvų ryšiai, bet dar niekada nebuvo pažeminta ir sulaukusi aplinkinių gailesčio. Iki tol, kol ja nepasinaudojo ir kaip nereikalingą skudurą išmetė kolega Billy Bobas Thorntonas (65 m.).

Iš pradžių viskas buvo tiesiog nuostabu. L.Dern išsiskyrė su J.Goldblumu, o B.B.Thorntonas – su ketvirtąja žmona fotomodeliu Pietra Dawn Cherniak, apkaltinusia jį smurtu.

Nuodėmingasis Holivudo vaikas, žavus niekšelis, blogiukas B.B.Thorntonas suvirpino ir L.Dern širdį. Meilės romanas buvo audringas. Jie apsigyveno kartu, po trejų metų susižadėjo.

B.B.Thorntonas viešai žarstė Laurai pagyras, sakė esąs laimingas gyvendamas su moterimi, kuri yra geriausias jo draugas. Jie turi namą ir šunį. Ko dar norėti?

L.Dern pradėjo rengtis vestuvėms – iki smulkmenų apgalvojo ceremoniją, sudarinėjo svečių sąrašą, kūrė suknelę ir skendo svajonėse apie nuostabią bendrą ateitį. Ji galėjo iš B.B.Thorntono tikėtis bet kokios šunybės – nežvelgė į jųdviejų santykius pro rožinius akinius. Bet jis sudavė jai baisų smūgį – sudaužė jos širdį, išdavė, užtraukė gėdą.

Bet koks žodis tiktų B.B.Thorntono poelgiui apibūdinti.

Net visko matęs Holivudas apstulbo. L.Dern išvykus filmuotis jos draugas spėjo vesti kitą ir dingo be paaiškinimų. Apie mylimojo vestuves ji sužinojo iš žiniasklaidos.

L.Dern neliko nieko kita kaip tik susirinkti daiktus ir išsikraustyti iš bendro su B.B.Thorntono, kuris iš pirmo žvilgsnio įsimylėjo Angeliną Jolie (45 m.), namo. Gražuolei jau tuo metu išskirti poras buvo įprasta.

Keletas savaičių meilės po beprotiškos B.B.Thorntono ir A.Jolie aistros lifte per jų pirmąjį susitikimą užgožė trejų metų partnerystę su L.Dern. Jo penktąja žmona tapo tuomet 25-erių gražuolė. Bet B.B.Thorntonas nejautė 20 metų skirtumo, jis tarsi nusimetė savo amžiaus naštą.

Lauros neatsiprašė ir nieko nepaaiškino. Tik interviu 2001-aisiais burbtelėjo, kad gaila ir, žinoma, Laurai buvo skaudu. Užtat du žmonės – jis ir Jolie – laimingi. Tiesa, tai truko neilgai.

2003-iaisiais A.Jolie ir B.B.Thorntonas išsiskyrė. Bet Holivudo blogiukas liūdėjo neilgai – po metų susilaukė dukters nuo jaunesnės aktorės Connie Angland (56 m.). Ji po dešimties metų tapo šeštąja B.B.Thorntono žmona.

Atsigauti po išdavystės L.Dern buvo nelengva. Negana to, B.B.Thorntonas ir jo naujoji mylimoji apie savo aistringus jausmus pasakojo viešai ir itin atvirai.

L.Dern sugebėjo atsitiesti ir sutiko naują meilę. Ji ištekėjo už trejais metais jaunesnio roko muzikanto Beno Harperio. Jie susipažino 2000-aisiais, kai L.Dern patyrė B.B.Thorntono išdavystę. Aktorė atėjo į jo koncertą, ir iš pradžių buvo tik abipusė draugiška simpatija.

Po metų jiems gimė sūnus Ellery, dar po trejų – duktė Jaya. Jų tėvai susituokė 2005-aisiais. L.Dern tapo dar ir pamote dviem B.Harperio vaikams iš pirmosios santuokos – sūnui Charlesui ir dukteriai Harris.

Bet 2013-aisiais pora išsiskyrė. Be skandalų ir nereikalingo viešumos dėmesio. Tačiau L.Dern nenusivylė meile – kartkartėmis užmegzdavo romanus. Pavyzdžiui, su NBA žvaigžde Baronu Davisu. Santykių pradžioje aktorei sukako 50, o draugas buvo dvylika metų jaunesnis.

Šis romanas suteikė L.Dern ir nemalonių akimirkų: pirmą kartą gyvenime ji pajuto, ką reiškia atsidurti santuokos ardytojos vaidmenyje. Kai susitiko su B.Davisu, jis skyrėsi su žmona ir aktorę užgriuvo kaltinimų lavina, kad ji sugriovė šeimos židinį.

Romanas greitai užgeso ir poros gerbėjų atmintyje liko tik keletas paparacų nuotraukų, kuriose Holivudo aktorė ir NBA žvaigždė aistringai bučiuojasi gatvėje.

2019-aisiais L.Dern smagiai pasijuokė iš gandų apie jos romaną su Bradley Cooperiu. Aistruoliai dar gyrė aktorę dėl amžiaus skirtumo: jai 52-eji, jam – 44-eri.

Jai teko net oficialiai paneigti gandus. Taip, jie labai artimi kaip draugai, beveik kaip šeima, bet ne ta prasme, kuri jiems primetama.

L.Dern karjera klostosi puikiai. Aktorė, perkopusi per 50 metų, visiškai abejinga savo išvaizdai ekrane. Ją slegia kolegių noras išsaugoti jaunystę ir patrauklumą bet kokia kaina, visais įmanomais būdais pertvarkant veidą ir figūrą.

Ji nepriklauso prie tų aktorių, kurios trokšta vaidinti gražuoles. Veikiau priešingai – ekrane L.Dern stengiasi atrodyti blogiau nei gyvenime.

Gal požiūrį į išvaizdą nulėmė auklėjimas? Juk ir jos motina niekada nedarė plastinių operacijų. Ir L.Dern įsitikino – išvaizda dar nėra nuosprendis aktorės karjerai.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.