Po Lietuvą sukrėtusios sesučių žūties Kelmės r. prisiminė kitą nelaimę: įkritęs, atgal neišlipsi – mirtini spąstai

Ketvirtadienį popiet Liolių miestelio (Kelmės r.) kapinėse bus laidojamos miestelio tvenkinyje paskendusios mergaitės, 11 ir 12 m. sesutės. Ši nelaimė, ištikusi daugiavaikę šeimą, sukrėtė ne tik Liolių bendruomenę, bet ir visą Lietuvą.

 Liolių tvenkinys, pasiglemžęs dviejų sesučių gyvybes.<br> A.Baltrūno nuotr.
 Liolių tvenkinys, pasiglemžęs dviejų sesučių gyvybes.<br> A.Baltrūno nuotr.
 Liolių tvenkinys, pasiglemžęs dviejų sesučių gyvybes.<br> A.Baltrūno nuotr.
 Liolių tvenkinys, pasiglemžęs dviejų sesučių gyvybes.<br> A.Baltrūno nuotr.
 Liolių tvenkinys, pasiglemžęs dviejų sesučių gyvybes.<br> A.Baltrūno nuotr.
 Liolių tvenkinys, pasiglemžęs dviejų sesučių gyvybes.<br> A.Baltrūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 19, 2021, 9:26 PM

Į Lrytas.lt redakciją paskabinusi telšiškė Jūratė norėjo žmones perspėti, kad jie saugotųsi vandens telkinių, kurių krantai dengti betono blokais – šie tikrai pavojingi, ir jai su vaiku vos pavyko išvengti panašios nelaimės.

Jūratė sakė nė nepagalvodavusi, jog tokie krantai kelia grėsmę, iki 2019 m. birželio 18 d. Tądien ji su sese ir trejų metų sūneliu lankėsi Plungėje. Nuėjo pailsėti į miesto parką.

„Susėdome prie tvenkinio, kurio krantai taip pat dengti betono blokais – aš su vaiku arčiau vandens, sesuo kiek toliau. Leidau vaikui kojyčių pirštukus įmerkti į vandenį. Pasėdėjęs jis norėjo atsistoti (ne bristi į vandenį, o tiesiog atsistoti), tačiau kojytė paslydo ir jis tarsi čiuožykla nučiuožė į vandenį. Viskas įvyko labai greitai, laimei, ir mano reakcija greita – puoliau vaikui iš paskos ir jį, jau panirusi po vandeniu, tuojau ištraukiau“, – prisiminė Jūratė.

Tačiau jai pačiai išlipti iš tvenkinio buvo sunku – ta betono dalis, kuri yra po vandeniu, buvo apaugusi dumblu ir labai slidi, ant jos pastačius koją vėl slysdavo žemyn, o įsikibti nebuvo kur. Laimei, šalia buvo sesuo, kuri padavė ranką, ir ji su vaiku išlipo – viskas baigėsi gerai.

„Per žinias po nelaimės Lioliuose mačiau, kaip vienas vyras sakė – ten įkritęs, atgal neišlipsi. Ir aš žinau, kad jis buvo visiškai teisus. Gal tos vargšės mergaitės ir bandė lipti į krantą, bet buvo per sunku... Taigi noriu žmones įspėti, kad turėtų omeny, jog tokios vietos – labai pavojingos, ir paraginti valdininkus, kad jie pastatytų prie tokių krantų perspėjančius ženklus“, – sakė neabejinga moteris.

Liolių seniūnė Raminta Kazlauskienė atkreipė dėmesį į tai, kad žmonėms, nemačiusiems tvenkinio, kuriame nutiko nelaimė, galėjo susidaryti klaidingas įspūdis, kad visas vandens telkinys yra apjuostas tais betoniniais blokais. Iš tikrųjų taip įtvirtinta tik nedidelė jo dalis, gal aštundalis, o likusioje dalyje krantas paprastas, apžėlęs žole. Tad norint, tarkim, nusiplauti tvenkinyje rankas nėra jokio reikalo lipti ant tų blokų – jie yra šone, kur teka upelis, eina magistralinis kelias, ir yra reikalingi kranto įtvirtinimui.

Seniūnė pastebėjo, kad neaišku, ar mergaičių žūtis susijusi su krante esančiais betoniniais blokais, ir vargu, ar tai paaiškės, nes niekas nelaimės nematė. Kūnai buvo aptikti maždaug už 5 m nuo kranto, 4 m gylyje.

„Po šios nelaimės teko girdėti komentarų, kaip pas mus nesaugu, tačiau taip nėra. Tvenkinys neturi maudyklos statuso, taigi žmonės jame maudytis ir vasarą neturėtų (nors pasitaiko visko), tiesiog pakrantėje įrengta erdvė poilsiui. Po to, kas nutiko, visgi svarstysime, ar ten nereikėtų pastatyti įspėjamojo ženklo“, – sakė R.Kazlauskienė.

Kelmės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Ramanauskis dėl nutikusios nelaimės taip pat nelinkęs kaltinti krantą dengiančių betono blokų – tai inžinerinis įtvirtinimas, kuris kartais pakrantėse reikalingas, ir jis nėra skirtas žaidimams.

„Tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaikai ir paaugliai vieni prie vandens telkinių neitų, o jeigu eina – elgtųsi atsargiai. Apie tai turėtų kalbėti ir pedagogai, juk mokyklose vyksta žmogaus saugos pamokos. Visų tvenkinių neaptversime, taigi ir patys turime saugotis“, – pastebėjo V.Ramanauskis.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas sakėsi nepastebėjęs, kad ypatingą grėsmę žmonėms keltų tvenkiniai betoniniais krantais – nelaimių aplinkybės būna įvairios, tuose pačiuose Lioliuose yra tekę traukti žmogų iš labai gilaus (apie 30 m) šulinio.

Taip pat V.Ramanauskos atsiminė, kad gelbėtojai traukė skenduolį iš Liolių tvenkinio ir 2006 m. Tąsyk žuvo aštuoniolikmetis jaunuolis. Jis į tvenkinį nėrė sukaitęs ir paskendo, betoniniai pakrantės blokai įtakos tam neturėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.