Netikėtas posūkis prieš 16 metų dingusios Madeleinos McCann paieškose: aptikti svarbūs įrodymai

Portugalijos ir Vokietijos policija pradėjo Madeleinos McCann paieškas Algarvės rezervuaro pakrantėse po to, kai pas vyrą, įtariamai prisidėjusį prie mergaitės dingimo prieš 16 metų, buvo rastos šioje vietoje darytos nuotraukos ir vaizdo įrašai.

 Planuojama, kad paieškos apims maždaug 500 kvadratinių metrų plotą.<br> ZUMAPRESS.com, AFP/Scanpix nuotr.
 Planuojama, kad paieškos apims maždaug 500 kvadratinių metrų plotą.<br> ZUMAPRESS.com, AFP/Scanpix nuotr.
 M.McCann.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 M.McCann.<br> ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
 Planuojama, kad paieškos apims maždaug 500 kvadratinių metrų plotą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Planuojama, kad paieškos apims maždaug 500 kvadratinių metrų plotą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 12:30 PM

Pareigūnai antradienio rytą pradėjo kirtikliais, grandininiais pjūklais ir grėbliais tyrinėti nederlingas žemes ir aplinkinius miškus prie Barragem do Arade rezervuaro Portugalijoje. Planuojama, kad paieškos apims maždaug 500 kvadratinių metrų plotą.

Specializuotų Portugalijos pajėgų Guarda Nacional Republicana pareigūnai šioje atokioje vietoje, kuri yra už maždaug 50-ies kilometrų nuo Praia da Luz, kur M.McCann dingo likus kelioms dienoms iki savo ketvirtojo gimtadienio, panaudojo radiolokacinius įrenginius, leidžiančius aptikti po žeme esančius objektus.

Šią paiešką, kuri turėtų trukti dvi dienas, inicijavo Vokietijos policija po to, kai pas Christianą Brücknerį aptiko šioje vietoje, kurią jis apibūdina kaip savo „mažąjį rojų“, darytų nuotraukų.

C.Brückneris 2019 m. buvo įkalintas už 72 metų turistės iš Jungtinių Amerikos Valstijų išžaginimą Praia da Luz mieste, visai netoliese buto, kur atostogavo M.McCann šeima. Portugalijos policija C. Brücknerį įtariamuoju mažametės dingimo iš savo tėvų atostogų buto „Ocean Club“ kurorte 2007 m. gegužę byloje paskelbė pernai metais.

Praėjusį mėnesį Vokietijos teismas pranešė atšaukiantis C.Brücknerio teismą dėl su M.McCann dingimu nesusijusių kaltinimų seksualine prievarta, kurie, kaip teigiama, taip pat buvo įvykdyti Portugalijoje. Toks sprendimas buvo motyvuotas faktu, kad paskutinis jo adresas Vokietijoje buvo kitoje valstybės žemėje.

Braunšveige jam buvo iškelta baudžiamoji byla dėl trijų moterų išžaginimo ir dviejų seksualinės prievartos prieš vaikus atvejų. Įtariami nusikaltimai buvo įvykdyti Portugalijoje nuo 2000 m. gruodžio iki 2017 m. liepos mėnesio.

M.McCann tėvai Gerry‘is ir Kate šios naujos paieškos nekomentavo. Tai pirmoji paieška šioje vietovėje nuo 2008 m., kai čia buvo rastas maišas su „ne žmogaus kilmės“ kaulais.

Jų dukra 2007 m. gegužės 4 d. dingo iš miegamojo, kuriame ji atostogų metu gyveno su savo broliu ir seserimi – dvyniais Seanu ir Amelie. Tuo metu jų tėvai vakarieniavo su draugais visai šalia jų buto buvusiame restorane.

Vokietijos prokuroras Hansas Christianas Woltersas sakė, kad visos paieškų pusiasalyje priežastys liks paslaptyje, kol nebus žinomi jų rezultatai.

Jis sakė: „Priemonės Portugalijoje yra susijusios su M.McCann bylos nagrinėjimu. Paiešką Portugalijoje nusprendėme vykdyti, remdamiesi tam tikrais pranešimais. Vyksta didelė operacija, kurią vykdo Portugalijos institucijos.“

„Tačiau vietoje yra ir Vokietijos pareigūnų iš federalinės kriminalinės policijos biuro. Šiuo metu negaliu atskleisti paieškų pagrindo, t. y. kodėl ieškome ten ir ką tikimės rasti. Kol kas tai norime palikti paslaptyje“, – pridūrė H.C.Woltersas.

„Jei ką nors rasime ir nuspręsime, kad paieškos rezultatus galima skelbti, mes tikrai jus apie tai informuosime. Bet duokite mums laiko. Pati operacija reikalauja laiko. Ji nebus baigta per dvi valandas. O ir mes patys nežinome, ar ką nors rasime, ir jeigu taip – ką“, – aiškino jis.

Portugalijos transliuotojas „SIC“ pranešė, kad policija paieškas sutelks sausumoje. Žurnalistų teigimu, tyrėjai sužinojo, kad C.Brückneris šiame rezervuare, kurį jis vadina mažuoju rojumi, dažnai nakvodavo savo kemperyje.

Portugalijos laikraštis „Correio da Manhã“ pranešė, kad Vokietijos policija savo kolegoms iš Portugalijos perdavė vaizdo įrašus ir nuotraukas, kurias C.Brückneris padarė šiame rezervuare.

Policija savo kriminalistų komandoms pastatė dvi palapines, o vietoje dirbs apie 20 pareigūnų. Erdvė virš šios atokios vietos buvo paskelbta neskraidymo zona, kad tyrėjai galėtų naudoti droną, norėdami pastebėti bet ką, kas gali kelti įtarimų. Buvo užtvertas ir į rezervuarą vedantis kelias.

Antradienį rezervuare esančiame ežere buvo pastebėtas policijos motorinis kateris su dviem pareigūnais. Kol kas nėra požymių, kad dideliame telkinyje, kurio vidutinis gylis yra apie 14 metrų, paieškas vykdė narai.

Vokietijos policija 2020 m. birželį pranešė, kad manoma, jog M.McCann yra negyva, o už jos dingimą tikriausiai buvo atsakingas 45-erių C.Brückneris. Tuo metu jam nebuvo pateikti jokie kaltinimai dėl nusikaltimų, susijusių su M.McCann dingimu. Nors jis neigia savo kaltę, mobiliojo ryšio įrašai rodo, kad mažametės dingimo naktį jis buvo netoli jos šeimos atostogų buto.

Tai pirmoji didelė tokio pobūdžio operacija nuo 2014 m. birželio, kai Metropoliteno policija gavo Portugalijos pareigūnų leidimą apieškoti Praia da Luz su šunimis ir specialiu požeminiu radaru.

Metropoliteno policija toliau traktuoja M.McCann dingimą kaip dingusio asmens atvejį pagal operaciją „Grange“. Vyriausiasis inspektorius Markas Cranwellas sakė: „Metropoliteno policija ir toliau bendradarbiauja su kolegomis Portugalijoje ir Vokietijoje bei padeda jiems tirti M.McCann dingimą.“

„Mūsų pareigūnai bus Portugalijoje, todėl esu dėkingas Portugalijos Policia Judiciaria ir Vokieijos Bundeskriminalamt, kad jie leido mums dalyvauti, kol vyks jų darbas, kad galėtume informuoti Madeleinos šeimą apie bet kokius radinius.“

Parengta pagal theguardian.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.