Iškilūs Lietuvos žmonės, prieš mirtį atsigręžę į tikėjimą

Maldos palengvina išėjimą iš šio pasaulio, todėl prieš mirtį neretai atsigręžiama į tikėjimą.

 A.Brazauskas.
 A.Brazauskas.
 J.Ivanauskaitė.
 J.Ivanauskaitė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 9, 2019, 4:48 PM

Rašytojai Jurgai Ivanauskaitei (1961–2007) maldomis ir mintimis buvo linkėta stebuklo pasveikstant.

Netgi sunkiai sergančios menininkės draugai 2007 metų vasario pradžioje kvietė visus ją pažinojusius prisidėti prie bendros maldos už J.Ivanauskaitę. Ji šį pasaulį paliko tų pačių metų vasario 17-ąją.

„Jurgos situacija labai sunki, o gydytojai neteikia jai jokios vilties. Šiuo laišku kviečiame jus pasakyti, kad gydytojų prognozės – ne visagalės, ir prisidėti prie Didžiojo stebuklo. Paprašykime Dievo, kad ji dar neišeitų“, – anuomet skriejo elektroniniai laiškai tiems, kuriems menininkė ir jos kūryba buvo brangi.

Savo maldomis prisidėjo ir Tibeto vienuoliai. Į J.Ivanauskaitės namus Vilniuje pasibeldė rinpočė – Tibeto aukšto rango dvasininkas, budistų vadinamas garbinguoju mokytoju.

Tokie mokytojai vadinami atgimusiais vienuoliais. Jurgos svečias buvo dvasinio lyderio Dalai Lamos atstovas Europai, taip pat lietuvės rašytojos bičiulis, ne kartą bendravęs su ja. Svečias perdavė Jo Šventenybės linkėjimus ir paminėjo, kad ištremtojo Tibeto dvasininkai meldžiasi už Jurgą.

Dalai Lamos atstovo vizitas – palaikymo ženklas. Dvasinis lyderis puikiai žinojo apie Jurgos pastangas kovojant už Tibeto nepriklausomybę. Gali būti, kad Tibeto dvasinis lyderis perdavė ir kažkokį daiktą.

Pirmasis Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas (1932–2010 m.) sunkiai sirgdamas pasikliovė ne tik medikų prognozėmis, bet ir dvasiniu vadovu, kuriuo jam buvo Alantos klebonas Sigitas Sudentas.

Ligai paūmėjus S.Sudentas atvykdavo į kadenciją baigusio prezidento rezidenciją Turniškėse. Ligonis pasimelsdavo, iš kunigo rankų paimdavo komuniją.

Šis dvasininkas buvo išklausęs su vėžiu kovojusio kadenciją baigusio prezidento išpažintį, suteikęs jam ligonio patepimą. Tačiau mirus A.Brazauskui jo karsto su palaikais nebuvo leista įnešti į Vilniaus arkikatedrą, kurią buvęs šalies vadovas grąžino tikintiesiems prieš tris dešimtmečius.

Laidotuvės suskaldė visuomenę, sukėlė politinių aistrų. Daugelis iškilaus velionio gedėjusių ir nuoširdžiai besimeldusių žmonių šermenyse kartu burnojo prieš politikuojančius vyskupus.

Vieni už A.Brazausko vėlę meldėsi Arkikatedroje, kiti Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo katedroje šalia jo tėvų namų.

Parengė Ligita Valonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.