Šis penktadienis, 13-oji, neeilinis: ko laukti ir kaip apsisaugoti

Rugsėjo 13-oji bus pirmasis penktadienis, sutampantis su 13-ąja mėnesio diena šiais metais. Toks dienų derinys nuo seno daugeliui žmonių kelia mistinę baimę. Baimė dar labiau sustiprėja, jeigu penktadienis, 13-oji sutampa su Mėnulio pilnatimi, su kuria taip pat yra susiję daug burtų ir prietarų.

 Daugumai žmonių vienas pačių baisiausių skaičių yra 13.<br> 123rf nuotr.
 Daugumai žmonių vienas pačių baisiausių skaičių yra 13.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2019, 9:46 PM

Lietuvoje Mėnulio fazė iš priešpilnio į pilnatį pasikeis šeštadienį ryte – 7 val. 33 min. Ši pilnatis bus ypatinga dėl dviejų priežasčių. Pirma, ji vadinama Derliaus Mėnuliu, mat yra artimiausia rudens lygiadieniui (rugsėjo 23 d.) pilnatis.

Antra priežastis astronominė – Mėnulis bus gana daug nutolęs nuo Žemės, dėl to atrodys 14 proc. mažesnis nei įprastai. Kartais dėl šios priežasties jis vadinamas Mikromėnuliu (kaip priešingybė Supermėnuliui).

Skaičius 13 ir penktadienis

Daugumai žmonių vienas pačių baisiausių skaičių yra 13. Kartais jis vadinamas velnio tuzinu. Būtent su šiuo skaičiumi visada buvo susiję daugybė burtų ir prietarų, jo buvo bijoma ir stengiamasi kaip įmanoma vengti. Ypač ši baimė pastebima Europos kultūrinėje tradicijoje.

Pavyzdžiui, daugelyje šalių namuose nėra trylikto aukšto, Italijoje daugelyje teatrų nėra 13 vietų ir eilių, laivuose dažnai nebūna 13 kajutės. Žmonėms, jaučiantiems transcendentinę baimę šiam skaičiui, netgi buvo sugalvota speciali liga – frigartriskaidekafobija.

Kodėl žmonės bijo skaičiaus 13? Vienas populiariausių aiškinimų susijęs su Biblija. Žinoma, kad Jėzus turėjo 13 apaštalų, iš kurių 13-asis, Judas, tapo išdaviku.

Kabaloje minima 13 piktųjų dvasių, o tryliktasis skandinavų dievas Lokis tapo pasaulinės katastrofos priežastimi.

Baimę sėja ir su šia diena susiję istoriniai įvykiai. 1307 m. spalio 13-ąją Prancūzijoje buvo pasirašytas nuosprendis tamplierių ordinui. Iš naujausių įvykių paminėtina kruizinio laivo „Costa Concordia“ katastrofa 2012 m. sausio 13 d., penktadienį.

Savo ruožtu penktadienis nuo senų senovės buvo laikomas sunkia, nesėkminga diena, netinkama pradėti naujiems darbams.

Penktadienį žmonės nesimokė, nesodino augalų, nesiuvo ir nedirbo kitų namų darbų. Moterims buvo draudžiama penktadienį plauti galvą.

Penktadieniai, 13-osios 2019 m.

Kiekvienais metais būna bent vienas penktadienis, sutampantis su mėnesio 13-ąja diena. Bet būna metų, kuomet tokių penktadienių būna ir trys.

Šiuo atžvilgiu 2019 metai gana palankūs. Per juos tik 2 penktadieniai yra 13-oji diena: rugsėjo 13-oji ir gruodžio 13-oji.

Kaip apsisaugoti

Jeigu jus baugina penktadienio ir skaičiaus 13 kombinacija, atminkite – yra būdų apsisaugoti, kad ši diena neatneštų nelaimės.

Visų pirma svarbu gerai nusiteikti. Juk daugelį nemalonumų mes prisišaukiame patys, kai iš anksto nervinamės, bijome, nuteikiame save, išgyvename, keliame savo streso lygį ir lygioje vietoje prisikuriame blogų nuojautų. Užuot tai darius reikia pasinaudoti saviįtaiga, prišaukiančia sėkmę, nuo pat ryto pasiklausyti nuotaiką pakeliančios muzikos.

Jeigu nuo prietaringos baimės išsivaduoti nepavyksta, geriau su savimi nekovoti, o įsigyti ar pasidaryti talismaną sėkmei – tai gali būti tiek kristalas, tiek paprastas lauko akmenėlis, saga, papuošalas ar kitas malonias emocijas keliantis daiktas.

Beje, astrologai pažymi, kad šiemet rugsėjo 13-ąją yra gana harmoninga Saulės ir Plutono padėtis. Ji lemia pusiausvyrą, ramybę, didelių permainų nebuvimą. Tiesa, tikėtinas tam tikras sąstingis, netgi apatija. Tačiau, sutikime, tai tikrai ne pati pavojingiausia rizika.

Mėnulis šiuo metu yra Žuvų ženkle – tai reiškia romantiką, svajingumą, dosnumą, labdaringumą. Turėtų užaštrėti intuityvūs gebėjimai. Tai puikus metas pasinerti į savo mintis ir jausmus, apgalvoti tai, kas įvyko pastarąjį mėnesį.

Ezoterikai netgi pataria šį penktadienį panaudoti ritualams, padedantiems pritraukti meilę ar pririšti prie savęs žmogų, kurį mylite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.