Kates auginančios moterys labiau rizikuoja susirgti depresija ir yra linkusios į savižudybę

Merilendo universiteto medicinos fakulteto (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad kates namuose laikančios moterys labiau linkusios į psichinio pobūdžio ligas ir savižudybę. To priežastis – kenksminga bakterija „Toxoplasma gondii“, esanti kačių žarnyne ir jų fekalijose, rašo „The Telegraph“ su nuoroda į mokslinį žurnalą „Тhe Archives of General Psychiatry“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2012, 6:46 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:46 AM

Mokslininkai atliko tyrimą tarp 45 tūkst. Danijoje gyvenančių moterų ir priėjo išvadą, kad kontaktas su kačių išmatomis, o taip pat valgant pusiau žalią mėsą ir neplautus vaisius gerokai padidina savižudybės riziką.

Anot specialistų, apie trečdalis planetos gyventojų užsikrėtę šia bakterija, kuri atsiranda ir dauginasi žmogaus organizme: raumenyse, smegenyse ir iš esmės be jokių matomų, išorinių simptomų. Šis susirgimas, kuris vadinasi toksoplazmozė, galų gale gali privesti prie asmenybės pokyčių: depresijos, net šizofrenijos. Taip pat tyrėjai pabrėžė, kad polinkis į savižudybę – pavojingas ir gana paplitęs reiškinys: apie 10 mln. žmonių kasmet mėgina nusižudyti. Pirmoji prielaida, susijusi su bakterija „Toxoplasma gondii“ ir specifiniu žmogaus elgesiu, buvo iškelta dar 2009 metais per bendrai atliktą Danijos, Vokietijos ir Švedijos mokslininkų tyrimą, kur ir buvo iškelta bei analizuojama ši problema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.