Ar yra kas nors negerai su tais, kurie neturi „Facebook“ paskyros?

Anot naujausių psichologų tyrimų, darbdaviai vengia samdyti žmones, kurie neturi paskyros socialiniame tinkle „Facebook“. Šio tinklo naudojimas pasidarė toks įprastas, kad žmonės, neužsiregistravę „Facebook“, atrodo nenormalūs. Situaciją dar labiau paaštrino faktas, kad žmonės, įvykdę masines žmogžudystes, neturėjo „Facebook“ paskyrų. Taigi, visuomenė pradėjo galvoti, kad neužsiregistravimas socialiniuose tinkluose yra pirmas ženklas, kad asmuo – žudikas maniakas, praneša psychologytoday.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2013, 8:50 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:39 PM

Ar egzistuoja realus pagrindas šiems įtarimams? Įvairių tyrimų autoriai teigia, kad iš tiesų viskas yra priešingai. Žmonės, aktyviai besinaudojantys socialiniais tinklais, gali turėti rimtų psichologinių sutrikimų ar būti nepajėgūs susitvarkyti su juos užklupusiomis problemomis.

Australų mokslininkai tyrinėjo asmenybių skirtumus tarp tų, kurie turi „Facebook“ paskyras, ir tų, kurie jų neturi. Žmonės, besinaudojantys „Facebook“ pasirodė esantys ekstravertiškesni, turintys narcisizmo bruožų ir nepalaikę gerų santykių su šeima. Tie, kurie nesinaudoja socialiniais tinklais, gyvenime patyrė socialinę atskirtį.

Taip pat atkreiptas dėmesys į ryšį tarp laiko, praleisto „Facebook“ tinkle, ir neurotiškumo, vienatvės jausmo. Pastebėta, kuo daugiau laiko žmogus praleisdavo socialiniuose tinkluose, tuo šios emocijos stiprėjo, tačiau sąžiningumo faktorius mažėjo. Mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad „Facebook“ vartotojai yra atviresni nei „Twitter“ vartotojai. Vis dėlto jie taip pat neurotiškesni ir pasižymi mažesniu intelektualumo lygiu.

Taigi, kokį žmogų darbdaviui reikėtų pasirinkti į savo komandą? „Facebook“ tinklu besinaudojantis žmogus bus komunikabilesnis ir drąsesnis. Tokios jo savybės padės darbe, kuriame reikia bendrauti su žmonėmis. Tačiau tas, kuris nesinaudoja minėtu socialiniu tinklu, bus sąžiningesnis, lengviau atsiduos darbui, bus orientuotas į pasiekimus.

Tiesą sakant, sąžiningumas yra vienas svarbiausių veiksnių, kuriais darbdaviai remiasi rinkdamiesi darbuotojus. Beje, kuo daugiau laiko žmogus praleidžia „Facebook“ tinkle, tuo mažiau laiko jam lieka dirbti.

Žmonės, besinaudojantys „Facebook“ tinklu, mano, kad visas pasaulis sukasi apie juos. Narcisizmas yra vienas iš asmenybės „tamsiosios triados“ savybių. Prie jo šliejasi psichopatija ir makiavelizmas.

Vis dėlto, nėra jokių įrodymų, kad naudojimasis „Facebook“ paskyra gali paversti žmogų žudiku maniaku. Juo labiau, atliktos studijos dar yra visiškai naujos ir pernelyg mažos, kad būtų galima prieiti prie kokios nors konkrečios išvados. Naudojimasis ar nesinaudojimas minėtu socialiniu tinklu neturėtų būti vienas stipresnių veiksnių, padedančių susidaryti nuomonę apie žmogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.