Psichologės patarimai: kaip ištverti vaiko netektį?

Prieš metus ir beveik keturis mėnesius, auto įvykio metu žuvo mano 24 metų sūnus. Jį partrenkė mašina, sūnus mirė iškart. Aš dar ligi šiol negaliu suvokti, kad jis jau niekada negrįš ir niekada neišgirsiu iš jo: „Mamusiuk, kaip jautiesi?“

Mylimo artimo žmogaus mirtis niekada nebūna džiugi ar patraukli. Ji visada sukelia vidinę audrą, kyla begalė sunkių intensyvių jausmų: liūdesys, širdgėla, pyktis, kaltė, sielvartas, vienišumas, ilgesys.<br>123rf
Mylimo artimo žmogaus mirtis niekada nebūna džiugi ar patraukli. Ji visada sukelia vidinę audrą, kyla begalė sunkių intensyvių jausmų: liūdesys, širdgėla, pyktis, kaltė, sielvartas, vienišumas, ilgesys.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:08 AM

Toks jausmas, kad jis šalia, laukiu jo sugrįžtant. Begalinis skausmas mane drasko iš vidaus. Kartais pasijuntu tokia bejėgė... Dažnai noriu užsidaryti viena, kad tik manęs niekas nepajudintų, nepaliestų. Viduj - baisi tuštuma. Niekas nebemiela. Gal aš ant beprotybės ribos?

Kuo daugiau laiko praeina, tuo blogiau jaučiuosi. Suvokiu, kad manęs reikia kitiems vaikams (dar turiu 3 sūnus), bet šiame gyvenime nebenoriu nieko. Kaip išbristi iš šio pragaro?

***

Atsako psichologė Lina Gudaitė.

Ačiū už pasidalinimą savo išgyvenimais. Priimkite mano supratimą ir atjautą. Jūsų žodžiai persmelkti begaliniu skausmu, kančia, bejėgiškumu. Lig šiol dar negalite suvokti, jog sūnus mirė, jog jis niekada nebegrįš, nepasidomės kaip jaučiatės. Jums atrodo, jog jis šalia, laukiate jo sugrįžtant. Jūsų išgyvenimai labai suprantami ir natūralūs. Juk žuvo jūsų mylimas sūnus. Tikriausiai nėra nieko sunkiau, nei tėvams netekti savo vaiko.

Netikėtai jūsų viduje atsivėrė tuštuma, kurią anksčiau buvo pripildęs jūsų sūnus. Norint išgydyti atsivėrusią vidinę žaizdą reikia ne tik laiko, bet ir drąsos leistis į tą pragarą, išbūti jame, priimti, išgyventi tą tuštumą ir visus kitus jausmus, kad ir kokie intensyvūs ir beprotiški jie būtų.

Mylimo artimo žmogaus mirtis niekada nebūna džiugi ar patraukli. Ji visada sukelia vidinę audrą, kyla begalė sunkių intensyvių jausmų: liūdesys, širdgėla, pyktis, kaltė, sielvartas, vienišumas, ilgesys... Jie, patikėkite, nesitęsia amžinai. Žinoma, jeigu leidžiame jiems būti, juos išgyventi.

Netektį sunkiau išgyvena žmonės, kuriems vaikystėje buvo draudžiama liūdėti, pykti, sielvartauti. Tai buvo nepriimtini, blogi jausmai. Todėl jie išmoko slopinti ir slėpti juos nuo savęs ir nuo kitų, o ilgainiui ir prarado ryšį su savo jausmais, tapo sunku juos suvokti, priimti, išgyventi. Tuomet šiems žmonėms gedėjimas gali užsitęsti, užstrigti. Gali atrodyti, kad vidinis skausmas, tuštuma ir kančia niekada nesibaigs. Tokiu atveju sėkmingai netektį išgyventi galima tik su specialisto pagalba.

Kad laikui bėgant galėtumėte geriau jaustis, kad gyvenimas taptų mielas ir galėtumėte būti mama kitiems savo gyviems sūnums, turite leisti sau gyti. Tik emociškai priėmus, išgyvenus netektį vidinis skausmas mažės ir nebus toks aštrus. Tik brisdama, išbrisite iš šio pragaro. Vienai atlikti šį nelengvą darbą gali būti per sunku. Artimųjų, draugų palaikymas ir išklausymas būtų didžiulė parama. Taip pat vertėtų šiai kelionei surasti ir patikimą palydovą – psichologą ar psichoterapeutą, kuriam galėtumėte be sąžinės priekaištų lieti savo skausmą, gėlą, kančią tiek, kiek jums reikės. Nes gedėjimas nors ir turi savo apibrėžtus etapus, visada yra labai individualus. Ir tik jūs giliai viduje žinote kiek jums reikės laiko priimti, išgyventi ir susitaikyti su sūnaus mirtimi. Stiprybės ir vilties jums!

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.