Psichologės patarimai: kaip susidoroti su skyrybų skausmu?

Manau, daug žmonių susiduria su tokia problema, kurią atskleisiu aš, tačiau kiekvienas tai išgyvena skirtingai. Esu įsimylėjęs žmogus, tačiau, ši meilė nebėra dviejų žmonių „sąjunga“. Mes išsiskyrėme. Skaudžiausia, jog ši meilė neblėsta. Galbūt taip yra todėl, jog meilė, kurią pažinau, man buvo pirmoji.

Psichologė L. Gudaitė pataria, kaip susidoroti su skyrybų skausmu.<br>123rf
Psichologė L. Gudaitė pataria, kaip susidoroti su skyrybų skausmu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2013, 9:44 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:16 PM

Išsiskyrę mes esame jau apie 10 mėnesių. Per tą laiką kartą buvome susitaikę, tačiau nieko nepavyko. Taigi, kad ir kaip nutiko, nebuvo nei dienos, kad nepagalvočiau apie tą žmogų. Myliu taip pat stipriai ir karštai, kaip kad galima mylėti žmogų.

Šiuo metu, šalia manęs yra kitas žmogus, mes draugaujame jau penketą mėnesių ir, akivaizdu, tam žmogui daug reiškiu. Aš jam dovanoju savo švelnumą, rūpestį, bet, blogiausia, aš jo nemyliu. Jis nežino, kad negaliu jo pamilti, nes kiekvieną dieną mano mintyse – pirmoji meilė.

Aš svajoju apie pirmąją meilę, tikiuosi tą žmogų susitikti, dar kartą jį pabučiuoti ir jausti tą nuostabią šilumą, kuri priversdavo virpėti... Aš galėjau dėl to žmogaus ir gyvybę paaukoti. Bijau, kad esu iš tų žmonių, kurie kažkam jautę tikrą meilę, nebegali pamilti kažko kito.

Myliu tą žmogų ir ilgiuosi jo... Visus mūsų susitikimus atkuriu vaizduotėje. Jie ryškūs ir nė kiek neblėsta. Aš vis dar užuodžiu to žmogaus kvapą. Jis – mano laimė, meilė, gyvenimas. Tai nuskambės keistai, gal ir kvailai, bet labai trokštu apkabinti dar kartą tą žmogų.

Pasakiau tik mažą dalelę to, ką iš tiesų jaučiu tam žmogui, nes meilei apibūdinti sunku surasti žodžių. Kartais atrodo, kad išprotėsiu. Nebežinau, kaip tą žmogų paleisti.

***

Atsako psichologė Lina Gudaitė

Laiškas persmelktas nelaimingos meilės kankinančio ilgesio. Pirmosios meilės svaigulys, ilgesingi prisiminimai, svajonės ir viltys susitikti, apkabinti, pabučiuoti dar labai gyvi jūsų mintyse. Jausmai neblėsta, nors šalia jau yra kitas žmogus, kuriam jūs daug reiškiate, tačiau jo nemylite.

Vertėtų savęs paklausti: kas jus motyvuoja dovanoti švelnumą, rūpestį žmogui, kurio nemylite? Kodėl nuo jo slepiate savo tikruosius išgyvenimus? Ir kas padarė įtaką jūsų pasirinkimui būti su šiuo žmogumi? Galbūt tikėjotės, jog kiti santykiai padės greičiau užsimiršti ir išgyventi pirmųjų santykių pabaigą?

Tiesa, kartais kiti santykiai gali padėti lengviau išgyventi skyrybas. Noriu pabrėžti – išgyventi, o ne užmiršti, nustumti, užslopinti jausmus. Juk jausmų kyla labai daug ir įvairių. Skyrybų metu patiriami jausmai prilygsta išgyvenimams mirus artimam žmogui. Skyrybos – labai stiprus sukrėtimas, psichologinė krizė. Tai – sudėtingas procesas, vykstantis palaipsniui, etapais (tai neigimas, pyktis, derėjimasis, depresija, susitaikymas). Tik įveikus visus etapus nutrūkusių santykių skausmas atlėgs ir pajėgsite paleisti tą žmogų. Tačiau šiai kelionei reikia pakankamai laiko ir pastangų.

Dabartinis uždavinys – atpažinti, kas vyksta su jumis. Pripažinimas, kad jūsų graži pirmoji meilė nutrūko ir baigėsi būtų skausmingas, tačiau tai yra pirmasis žingsnis gijimo link. Įsisąmoninimas ir priėmimas, kad jūsų dabartiniai išgyvenimai – ne įsimylėjimas, o skyrybų proceso pradžia, išjudintų jumyse glūdinčias sveikimo galias, kurios ir padėtų paleisti mylimą žmogų iš savo širdies.

Kita vertus, praėjo palyginti dar mažas laiko tarpas po jūsų pirmųjų santykių baigties. Psichologai įrodė, jog skyrybų išgyvenimas tęsiasi 1-3 metus po išsiskyrimo. Tačiau šis laikas sąlyginis. Nuo jūsų priklausys, kiek laiko jums reikės įsileisti gedulo jausmus, juos atpažinti, priimti ir išgyventi.

Be to, tai pirmasis jūsų įsimylėjimas, taigi ir pirmosios skyrybos su mylimu žmogumi. Labai natūralu, kad nežinote kaip paleisti žmogų, kurį taip stipriai mylėjote ir mylite. Užplūdę intensyvūs, į įsimylėjimą panašūs jausmai gali labai gąsdinti. Tad, labai suprantama, jog jums skaudžiausia, kad ši meilė neblėsta ir kamuoja baimė, kad negalėsite pamilti kito žmogaus.

Realybė gal kiek nuvainikuojanti romantinį idealizuojantį pirmosios meilės įsivaizdavimą – įsimylėjimų žmogaus gyvenime gali būti daug, tačiau ne visi jie perauga į meilę. Ir retai pirmasis įsimylėjimas perauga į meilę. Meilei reikia pastangų. Suvokimas, kad abu žmonės kuria santykius, yra atsakingi už juos, o ir už jų iširimą, padėtų jums ateityje kuriant kitus santykius.

Jūs turite pasirinkti, kur nukreipsite savo energiją: gyvenimui praeitimi ir tuščių vilčių puoselėjimui ar nelaimingos meilės žaizdų gydymui (gedėjimui – jausmų suvokimui, išgyvenimui, jų priėmimui). Emociniai skyrybų proceso etapai neišvengiami, norint susitaikyti su skyrybomis. Tik taip vieną dieną pajausite, kad jau paleidote savo pirmąją meilę ir esate pasiruošęs atverti savo širdį naujai meilei. Sėkmės!

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.