Žmogus, dažnai kartojantis „aš“, turi psichologinių problemų

Kaselio universiteto (Vokietija) mokslininkai atliko tyrimą, norėdami išsiaiškinti, kas būdinga žmonėms, kurie dažniai mėgsta kartoti žodį „aš“ ir kuo jie skiriasi nuo tų, kurie savo leksikoje dažniausiai vartoja žodį „mes“.

Žmonės, dažniau vartojantys žodį „mes“, siekia būti grupės dalimi ir palaikyti subalansuotus tarpusavio santykius su kitais.<br>123rf
Žmonės, dažniau vartojantys žodį „mes“, siekia būti grupės dalimi ir palaikyti subalansuotus tarpusavio santykius su kitais.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-14 09:42, atnaujinta 2018-03-06 19:51

Daktaras Johannesas Zimmermanas atliko 15 vyrų ir 103 moterų apklausą, kurioje domėjosi respondentų praeitimi, tarpusavio santykiais, jų saviverte.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad žmonės, kurie labai dažnai vartojo žodį „aš“, turėjo problemų su psichika ir aplinkiniais. Jie norėjo ir tikėjosi itin didelio dėmesio sau ir negalėjo ilgai išbūti vienumoje. Taip rašo britų interneto dienraštis „Daily Mail“.

Be to, žmonės, kurie kalbėdami dažnai vartoja pirmojo asmens vienaskaitos formą linkę labiau į depresiją ir nerimą.

Tyrėjai išsiaiškino, kad jei žmogus bendraudamas dažnai vartoja žodį „aš“, tai liudija, jog jis nori išsiskirti iš kitų, kaip individas ir nepriklausoma asmenybė, kuriai gyvybiškai svarbu kitų dėmesys.

Tuo tarpu dažniau vartojantys žodį „mes“ siekia būti grupės dalimi ir palaikyti subalansuotus tarpusavio santykius su kitais.

Kiek anksčiau Kolorado universiteto (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad esant depresijai svarbu nuolat treniruotis, o savikontrolė pozityviai atsiliepia psichinei sveikatai. Be to, priverstinis fizinis krūvis suteikia tokį pat pozityvų efektą, kaip ir savanoriškai sportuojant ir treniruojantis.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.