Kaip padėti draugui išspręsti jo problemas?

Jūsų draugė verkia jums ant peties dėl savo vyro: jis pernelyg ilgai užsibūna darbe, jie niekuomet nieko neveikia kartu, jis visad užsiėmęs, neklauso, nesirūpina ir taip – be galo. Jūsų draugas skundžiasi dėl prasto gyvenimo: laiku nesusimoka mokesčių, neranda gero darbo, neturi pinigų mašinos remonto darbams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 24, 2013, 3:36 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:13 PM

Į bet kokį jūsų patarimą jie atsako pasiteisinimu, kuris dažniausiai prasideda fraze: „Taip, bet...“ Abu šie žmonės tėra paskendę negatyviose mintyse ir viskas, ko jiems reikia – šiek tiek pozityvumo ir žingsnio pirmyn.

Psichologai šį fenomeną vadina „neišsprendžiamomis problemomis“. Neišsprendžiamos jos todėl, kad žmonės vis skundžiasi, nori, kad situacija pasikeistų, tačiau nedaro ničnieko, kad pasiektų tikslą. Net ir pats geriausias patarimas draugui taps bevertis, jei jis nuolat skundžiasi ir susitelkia į tai, ko nenori, užuot galvojęs apie tai, ko trokšta.

Jeigu išties norite padėti draugui, nesistenkite išspręsti jo problemos. Taip, sunku matyti, kaip jums svarbus žmogus graužia save ir blaškosi tarp teisingų bei neteisingų sprendimų, dar sunkiau – jam nepadėti. Tačiau kas iš to, kad pasižarstysite jų širdį nuraminsiančiais patarimais, kurie suteiks tik trumpalaikį palengvėjimą, tačiau problemos neišspręs? Tai taps lyg užburtas ratas, iš kurio išsikapanoti taps beveik neįmanoma užduotimi.

Padėkite draugui iš naujo patikėti savo jėgomis. Paklauskite: „Kaip norėtum, kad viskas būtų?“ – šis klausimas draugą atitrauks nuo negatyvių minčių, leis jam pagalvoti apie kažką gero ir malonaus. Tuomet paklauskite: „Nuo ko norėtumei pradėti? Kokius žingsnius darytum?“ Taip paskatinsite draugą patį ieškoti problemos sprendimo būdo, išsiaiškinti, kas jam iš tiesų gali padėti. Ir galų gale, jeigu draugą aplankys išties genialios mintys, lydimos puikaus plano, paskatinkite jį veiksmų imtis nedelsiant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.