Ar tikrai meilė – tvirtos santuokos pagrindas?

Tie, kurių santuoka nėra pagrįsta meile, visuomenėje yra laikomi išnaudotojais, manipuliuotojais ir visokeriopai blogais žmonėmis. Kodėl? Atsakymas paprastas – nuo mažumės girdime, kad meilė yra vienintelė priežastis, dėl kurios du žmonės turėtų susieti savo gyvenimus. O ir priesaiką sakant jaunavedžiai pasižada amžinai mylėti vienas kitą. Visa kita – tik žmogaus egoistiškumo apraiška.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 10:24 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:18 AM

Gerai pagalvojus, meilė – iš tiesų didelė prabanga, kurią ne kiekvienas gali sau leisti. Santuoka iš meilės reiškia, jog visi kiti mūsų poreikiai yra patenkinti: turime stogą virš galvos, kas dieną galime pavalgyti ir daugelis kitų. Tačiau ar besirūpindami savo saugumu ar bandydami išgyventi, galime tuo pačiu metu susikoncentruoti į svajonių vyro ar moters paieškas? Juk, pasak Maslow poreikių piramidės, tai yra pagrindiniai išlikimo poreikiai, kurių nepatenkinus – visi kiti nėra svarbūs. Ar tikslinga atstumti žmogų, kurio nemylite, jei jis – išsigelbėjimas iš skurdo, priespaudos, patiriamos namuose ar šiurpą keliančios senmergystės ar senbernystės?

Štai pora priežasčių, dėl kurių tuoktis vien tik iš meilės ne visuomet yra tikslinga:

1. Meilė – kintanti emocija. Mes įsimylime greitai, lygiai taip pat greitai galime ir nustoti mylėję. O tuomet – arba santykiams ateina galas, arba jie tampa nuodingi. Jei meilė yra pagrindinis du žmones siejantis ryšys, tuomet atsiranda rizika, kad tas pagrindas vieną dieną tiesiog suskils.

2. Meilė – tai dar ne viskas, ko reikia tvirtai santuokai. Ilgalaikiams santykiams reikalinga pagarba vienas kitam, bendri tikslai ir suderinamumas. Visi mes norime mylėti ir būti mylimais, tačiau sveikiems ir stipriems santykiams vien meilės – niekuomet nepakaks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.