Kaip įveikti drovumą ir išmokti pasitikėti savimi?

Pasitikėjimas savimi yra labai sudėtingas dalykas. Tačiau tai ne nepasiekiama svajonė - kiekvienas gali puikiai jaustis savo kailyje. Taip lengva viską suversti kitiems, nors viskas priklauso tik nuo tavęs. Gera naujiena yra ta, kad tu pats vairuoji šį pasitikėjimo savimi traukinį, ir jis yra pasirengęs išvykti iš stoties. Pradedam kelionę!

Tik patyręs nesėkmę mokėsi įvertinti sėkmę.<br>K. Streckienės nuotr.
Tik patyręs nesėkmę mokėsi įvertinti sėkmę.<br>K. Streckienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kornelija Streckienė

2014-10-24 19:39, atnaujinta 2018-01-24 18:24

Pradėkime nuo pradžių. Tu jau gimei pasitikėdamas savimi ir savo jėgomis. Kai pirmą kartą išvydai šį pasaulį, tau buvo nusispjauti į tai, kas išgirs tavo garsų verksmą arba tai, ar švelni tavo galvelė. Tu tiesiog buvai tu.

Kas pasikeitė? Visuomenė buvo tą, kuri dūrė į tave pirštu ir privertė jautis taip, tarytum tave reikėtų išmatuoti. Nepasitikėjimas savimi buvo išmoktas. O žinai, kaip sakoma apie išmoktus dalykus? Juos galima tiesiog pamiršti.

Bakstelk į tą pasitikėjimą, su kuriuo gimei. Jis yra tavyje, tiktai palaidotas po daugelį metų trukusio poveikio iš aplinkos. Sluoksnis po sluoksnio, ir kritika iš šalies bei baimė būti nieko vertu užkasė tą nuostabų jausmą giliai gelmėje. O dabar ištrink visus, kurie neturi jokios reikšmės ir nieko bendro su tavimi. Tu esi geras. Tavasis "aš" yra geras. "Tu" egzistuoji nepriklausomai nuo kito žmogaus sprendimų, nuomonės arba kritikos.

Keli būdai, kaip įveikti drovumą

Nustatyk problemą. - Užduok sau klausimą. Kokios situacijos, ar atvejai verčia tave jaustis droviam? - Išsiaiškink, ko baiminiesi, kad nutiks tose situacijose.

Treniruok save. - Prisimink savo talentus bei unikalius gebėjimus, dėl kurių esi ypatingas. - Įsivaizduok save drąsų situacijose, kurios paprastai verčia tave jaustis droviai.

Valdyk savo aplinką. - Apsupk save žmonėmis, šalia kurių jautiesi patogiai. - Išlaikyk gerus santykius su pagrindine grupe draugų. - Palaipsniui įsitrauk į naujas grupes ir situacijas. - Padėk kitiems žmonėms jaustis patogiai. - Atrodyk draugiškas, stenkis, kad tavo kūno kalba būtų teigiama. - Šypsokis ir stovėk tiesiai. - Žiūrėk tiesiai į žmogų, su kuriuo kalbiesi ir kalbėk aiškiai.

Didink savo pasitikėjimą. - Užsibrėžk sau mažas užduotis ar tikslus, pavyzdžiui, pasistenk kiekvieną dieną užmegzti pokalbį su vienu nepažįstamu žmogumi. - Kelk sau iššūkius, kitais būdais padėk sukurti pasitikėjimą savimi.

Tiesiog būk savimi. - Nesistenk vaidinti, būk savimi. - Nesijaudink dėl to, ką apie tave pagalvos kiti.

Priimk riziką. Norint gerai jaustis, reikia priimti situacijas, kurios suteikia progą pasimokyti. Jeigu darysi tik tai, ką darai kievieną dieną, tu niekada netapsi geresnis. Turi gaudyti gallimybes, kurias tau siunčia likimas.

Nesėkmė yra neišvengiama. Ji nuolat primena apie save. Svarbiausia - kad po jos jūs atsitiesiate. Kiekvienas patiria nesėkmes, bet ne kiekvienas sugeba atsitiesti ir iškelta galva bandyti dar kartą. Tai būtent didina pasitikėjimą tiek savimi, tiek savo jėgomis. Tik patyręs nesėkmę sužinosi, kas yra sėkmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.